Iubitorii sporturilor de iarnă se bucură de temperaturile scăzute, administratorii pârtiilor mai puțin

Foto: Dan Bodea

Au crescut prețurile

Cu toate că vremea geroasă din ultimele zile nu este tocmai pe placul clujenilor, iubitorii sporturilor de iarnă sunt fericiţi. Pe schiuri sau pe snowboard frigul este mult mai aspru, dar parcă îl poţi îndura cu mai mult drag, făcând ceea ce îţi place. Cu toate acestea au fost zile în care Pârtia Teleschi Feleacu s-a închis cu mai bine de trei ore înainte de terminarea programului, tocmai din cauza temperaturilor scăzute. În momentul de faţă,   pârtia se prezintă în condiții foarte bune pentru ski și snowboard, iar aici se fac pregătiri pentru prima ediţie a Feleacu Winter Games, competiţie ce va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie.

Programul pârtiei este cel cu care clujenii sunt deja obișnuiți. Pârtia este deschisă în fiecare zi a săptămânii până la ora 22:00, cu mici excepţii. De marți până joi, pârtia se deschide la ora 16:00, în zilele de weekend este disponibilă încă de dimineața de la 10:00, iar vinerea de la ora 14:00. Săptămâna începe cu o zi în care pârtia se „reface” după aglomerația din weekend, așa încât în zilele de luni se deschide doar la ora 18:00.

„Nu vrem să părem pretențioși, dar chiar și pentru noi temperaturile optime ar fi cuprinse între -5 și -10 grade C. Deja de la -18, – 20 grade C avem mari probleme și în momentul în care pornim instalația de zăpadă. Practic, îngheață apa în furtun, ceea ce ne dă bătăi de cap. Cu toate acestea, noi facem și acum zăpadă, avem mare noroc cu echipamentele moderne pe care le avem. Preferăm să fie frig în această perioadă, decât cald. Ne descurcăm. Am deschis pârtia chiar dacă nu a fost zăpadă naturală și a fost foarte bine”, a declarat Radu Mureșan, administratorul Pârtiei Feleacu.

Prețuri mai mari

Prețurile au crescut față de anul trecut: 5 lei fiecare urcare, iar pachetele cu mai multe urcări s-au scumpit cu 10, 15 sau chiar 20 de lei lei în funcție de pachetul ales: 45 de lei – 10 urcări, 60 de lei – 15 urcări, 80 de lei – 20 de urcări.

Centrul de închirieri este deschis, oferind iubitorilor sporturilor de iarnă echipament complet de schi și snowboard la prețul de 40 de lei/zi. La Pensiunea Teleschi, clujenii pot lua masa și se pot „reface” cu un afterski la barul pensiunii. Și pârtia de începători este amenajată și își așteaptă în continuare„elevii”.

Pârtia are o lungime a traseului de 765 de metri, diferența de nivel fiind de 98 m. Este dotată cu instalație de zăpadă artificială care cuprinde nouă tunuri de ultimă generație și sistem eficient de iluminație, pentru a oferi condiții cât mai bune turiștilor pe timp de noapte.

Pe această pârtie se organizează în acest weekend prima ediție a competiției „Feleacu Winter Games”. „Am încercat să organizăm anul trecut prima ediție Feleacu Winter Games, dar din cauza că vremea s-a încălzit brusc nu am reușit, așa că am amânat prima ediție pentru acest an. Deja s-au înscris o mulțime de concurenți atât pentru concursul cu sănii de carton, dar și pentru cel de free style. Va fi un weekend interesant, credem noi”, a explicat administratorul pârtiei.

În cadrul evenimentului, clujenii vor avea parte de o provocare inedită din partea organizatorilor. Aceștia sunt invitați ca în zilele rămase până la concurs să își construiască o sanie din carton, cât mai ieșită din comun, cu care să se prezinte la linia de start de pe Pârtia Feleacu. Atât cea mai rapidă, cât și cea mai creativă sanie vor fi premiate.

Participanții vor trebui să construiască de la zero sănii din carton și materiale ușoare. Creațile lor vor fi personalizate astfel încât să semene cu o mașină, vapor, rechin, rachetă, bilă, avion etc. Este un concurs de creaţie pe echipe, de tip cursă, unde toți participanții vor avea ocazia să își etaleze „operele” înainte de start. Participarea la concurs este gratuită. Materialele folosite pot fi: carton, bandă adezivă, lipici, sfoară, saci de gunoi, culori, pungi cu bule de aer, burete. Înscrierile se fac pe e-mail la adresa feleacu.games@gmail.com sau la fața locului.

Alex, Csabi și Boti, trei tineri clujeni lucrează de zor la contrucția săniei cu care vor participa la inedita competiție. „Încă suntem în faza de proiect. Am decis să participăm întrucât ne plac provocările și zăpada foarte mult. Ne pregătim materialele deocamdată.  Ne așteptăm să fie super distractivă această experiență. Vom folosi carton, bandă adezivă și aracet. Ca design vom merge pe varianta Flinstone. Suntem trei persoane în echipă, astfel încât sania să fie echilibrată”, a declarat Alex pentru Transilvania Reporter.

Concurs de freestyle

Pe parcursul zilei de sâmbătă snow park-ul va fi rezervat pentru concursul de freestyle, dar atât pârtia de începători, pârtia mare și fun park-ul vor funcționa conform programului normal.

Foto: Dan Bodea

Alex One, Le Minion, Vlad Bretan și Massive Fluo vor întreține atmosfera toată ziua cu muzică și party pe pârtie până seara târziu.

Unde mai putem schia?

În județul Cluj se mai poate schia pe pârtiile de pe vârful Buscat, aflat la 55 de km de Cluj-Napoca, sau pe pârtiile din staţiunea Băişoara. Pârtia din Mărișel încă nu a fost inaugurată.

Băișoara

Stațiunea de iarnă a fost invadată de turiști odată cu căderea primilor fulgi de nea. În momentul de față în unele zone stratul de zăpadă depășește 30 de cm. Pe Pârtia Mare Băișoara (Muntele Băișorii) se schiază în condiții bune. Stratul de zăpadă este de 30 de cm.

Pe pârtia cu o lungime totală de 1.034 de metri se poate urca cu ajutorul a două instalații de teleschi (una pentru adulți și una pentru copii), iar turiștii pot skia chiar și după miezul nopții, întrucât pârtia este dotată cu nocturnă. Teleschiul funcționează în intervalul 09:00-17:00, iar o urcare costă 5 lei, abonamentul pe zi se ridică la 60 de lei. Conform romaniaturistica.ro, Pârtia de schi Băișoara Specială, pârtie care are un grad mai ridicat de dificultate este închisă momentan.

Băișoara

Buscat Ski Resort

Stațiunea este dotată cu telescaun și babylift și dispune de trei pârtii de schi, o pârtie de inițiere și una de săniuș: Pârtia Albastră: 1300 m (deschisă), Pârtia Roșie: 800 m (închisă), Pârtia Neagră: 900 m (închisă). Stațiunea dispune de două restaurante, unul la jumătatea pârtiei albastre și altul la baza acesteia. Buscat Ski&Summer Resort este situat la 1.676 m altitudine și este cea mai ozonificată zonă din România, a doua din Europa.

Un abonament pentru toată ziua este 120 lei pentru adulți și 90 lei pentru copii, studenți și pensionari. Zilele de extraweekend vin cu reduceri pentru toată lumea. Programul pârtiei este: luni-vineri: 10:00-16:00 și sâmbătă-duminică: 09:00-17:00.

Pârtia de la Mărișel sub semnul întrebării

„Sperăm să deschidem cât de curând. Lucările au fost finalizate, așteptăm recepția acestora. Aici vor exista trei pârtii cu niveluri diferite de dificultate. Transportul se va face pe cablu, dar vom avea și telescaun cu patru locuri. Vor putea fi transportate 2.500 de persoane pe oră. Vom avea de asemenea două parcări, vor fi 500 de locuri de parcare”, a spus Radu Mureșan, care deține și pârtia din Feleacu.

Arieșeni, pârtie pentru clujeni

De ani buni, Arieșeni este destinația preferată de clujenii amatori de sporturi de iarnă. În complexul turistic din Alba găsiți Pârtia Vârtop II, Pârtia Vârtop I și Telescaunul Piatra Grăitoare cu cele două variante de coborâre : Pârtia Neagră și Pârtia Roșie.

Arieșeni

Pe lângă numeroase posibilități de cazare și de închiriere de echipamente modern, la Arieșeni se organizează anual Serbările Zăpezii, eveniment în cadrul căruia, seara, salvamontiștii coboară pe pârtii cu torţe aprinse. Un avantaj al stațiunii Arieșeni ar putea fi nocturna care funcționează în timpul sezonului de ski, existând de asemenea și instalații modern de teleski și telescaun. În momentul de față aici se schiază în condiții bune, iar stratul de zăpadă a depășit 70 de cm.

Program Feleacu Winter Games

Programul va începe de la ora 10:00 pentru concursul de Freestyle și respectiv ora 12:00 pentru cursa de Sănii din Carton.

Programul cursei:

Sâmbătă – ora 11:00 – 12:00 – Prezentare, înscrieri, ridicare nr. participant.

– ora 12:00-14:00 Concurs

Concurs Freestyle

– Ski Freestyle Seniori (+18 ani)

– Snowboard Freestyle Seniori (+18 ani)

– Ski Freestyle Juniori (-18 ani)

– Snowboard Freestyle Juniori (-18 ani)

– Best Trick

– Best Chick

Program concurs Freestyle:

Vineri de la 16:00 – 21:00 – Înscrieri și antrenamente

Sâmbătă – ora 10:00 – Ședință tehnică

– orele 10:30 – 17:30 – Concurs Slopestyle

– orele 18:00 – 19:00 – Best Trick

Detalii concurs Freestyle:

– Taxa de înscriere: 80 RON – include ski pass pentru sâmbătă, 1 ceai și un drink pentru încălzire.

– Înscrierea în concurs se face la pensiunea pârtiei pe baza completării unui formular de înscriere

Postaţi un comentariu