ISU, intervenție la Palatul Urania. Sunt vizate încă 10 clădiri istorice de pe strada Horea

Foto: Dan Bodea
După ce marți dimineață un echipaj ISU pentru salvări la înălțime a intervenit pe str. Horea nr. 2 pentru a preveni căderea unor bucăți de tencuială sau alte reziduri care ar putea pune în pericol viața trecătorilor, astăzi i-a venit rândul clădirii situate la numărul 4 și anume Palatul Urania. Din această cauză, în cursul dimineții, circulației auto de pe strada Dacia a fost închisă timp de patru ore. Măsura a fost determinată de lucrările de securizare care s-au realizat la partea superioară a clădirii de pe str. Dacia la intersecție cu str. Horea, fiind necesar un utilaj al ISU pentru lucrul la înălțime.
Foto: Laura Beligăr

Foto: Laura Beligăr

Virgil Pop,  consilier la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj, a declarat pentru Transilvania Reporter că intervențiile au început la clădirile de pe strada Horea pentru că acestea prezintă cele mai mari probleme și au un risc ridicat pentru trecători din cauza înălțimii lor. Cu privire la intervențiile de urgență care au loc în aceste zile, Virgil Pop a mai declarat: „Alături de reprezentații de la ISU, la fața locului,  se află și un expert tehnic inginer angajat de Primărie care determină dacă și unde trebuie să se intervină. Dacă există elemente decorative care trebuie înlăturate, acestea trebuie obligatoriu inventariate pentru o eventuală reutilizare sau pentru a exista un model de înlocuire la o viitoare renovare. De asemenea, este obligatorie și documentația fotografică înaintea oricărei intervenții. Noi avem promisiunea de la Primărie că fiecare clădire la care se intervine va fi restaurată întocmai cu fațada originală. Vom vedea dacă așa va fi”, a spus Virgil Pop.

În perioada următoare, intervenții de acest gen vor avea loc în cazul unui număr de 12 clădiri situate pe strada Horea, în perioada următoare urmând să se efectueze lucrări la clădirile situate la următoarele numere 8, 14, 16, 27, 40, 65, 68, 86, 94, 112.

Intervenții de urgență la mai multe clădiri istorice din Cluj: Palatul Elian de pe Horea, pericol pentru trecători

Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au demarat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului.

Scopul acțiunii este de a oferi siguranță cetățenilor, în condițiile în care toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare.

„Menționăm că toate costurile pentru intervențiile de urgență în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente vor fi acoperite de către autoritățile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora”, a transmis Primăria Cluj-Napoca, marți, în cadrul unui comunicat de presă.

Program ratat

Primarul Emil Boc a anunțat în urmă cu doi ani începerea unui programul de refacere a fațadelor din centrul istoric. Abia în septembrie anul curent s-a aprobat în Consiliul Local Cluj-Napoca un proiect care priveşte proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a 10 clădiri, din cele 1000 vizate de planul anunțat de primar în 2013. Clădirile selectate sunt cele situate pe strada Memorandumului numerele 2 şi 11-13, strada Samuil Micu numărul 2, strada Ion Raţiu numărul 7, Bulevardul Eroilor numărul 12, Regele Ferdinand numărul 37, Piaţa Avram Iancu numerele 6 şi 10, strada Horea numerele 1 şi 66.

 

Proceduri complicate şi costisitoare

Numărul clădirilor din zona centrală a Clujului ale căror faţade cedează este tot mai mare în ultimele luni. Arhitectul şef al oraşului, Ligia Suţirică spune însă că este foarte dificil ca primăria să intervină în aceste cazuri, deoarece este vorba despre proprietăţi private, iar amenzile nu ar rezolva cu adevărat problema. „Legea prevede că îţi trebuie acordul unanim al proprietarilor ca să începi un demers la aceste clădiri. Noi putem foarte bine să le facem notificări, sunteţi proprietari, reparaţi clădirile pentru că vă revine obligaţia conform legii monumentelor, conform legii calităţii în construcţii şi dacă nu, vă amendăm. Dar scopul nu e să le luăm banii oamenilor cu amenzi, scopul este ca banii aceia să îi investească. Or aşa cum este de fărâmiţată proprietatea în zona centrală a Clujului, unde sunt multe imobile care au 20-25 de proprietari, majoritatea pensionari sau sunt proprietari plecaţi prin toată lumea, e foarte greu să îi găseşti şi să comunici cu ei. Primăria a luat hotărârea că imobilele la care suntem coproprietari şi noi să intervenim. Am ales 10 imobile, am făcut un caiet de sarcini pus pe SEAP pentru licitaţie ca să găsim proiectanţi pentru ele”, a precizat aceasta pentru Transilvania Reporter.

Ligia Subțirică

Ligia Subțirică

Din cauză că vorbim de clădiri istorice procedura e multa mai stufoasă şi totul este mult mai scump. „E un lucru foarte complex şi un lucru scump pentru că nu ajunge să fac faţada. Dacă clădirea are igrasie din subsol atunci ea nu rezistă, dacă nu e reparată panta învelitoare, sistemul de colectare a apelor pluviale plouă pe faţadă şi lucrarea nu rezistă. Ca atare, trebuie făcută întâi o expertiză. Expertizele le fac două tipuri de experţi şi sunt obligatorii: un expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării, pentru rezistenţă şi stabilitate, care ia clădirea de la talpa fundaţiei şi până în vârf şi vede unde sunt degradări, unde sunt fisuri, unde sunt rupturi şi un expert al Ministerului Culturii care expertizează din punctul lui de vedere. Şi după ce aceşti doi experţi îţi dau expertizele şi spun la concluzii ce trebuie făcut atunci prin licitaţie alegi un proiectant care trebuie şi el să fie atestat de Ministerul Culturii şi care să facă proiectul de consolidare, de reamenajare, de reparaţii. După care vine câte un verificator de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Culturii, după care autorizare pentru detalii, care sunt extrem de importante, că nu există detaliu tip la monumente, fiecare trebuie luat separat şi asta presupune expertiză, studiu istoric, studiu biologic, degradarea lemnului din şarpante, sunt foarte multe domenii conexe care trebuie avute în vedere. Acum suntem în faza în care se licitează pentru expertiză pentru cele 10 imobile. Am luat din ce aveam noi în coproprietate din zona prioritară 1, 10 imobile care sunt cele mai degradate. Toate procedurile necesită timp, bani deşi noi sperăm să se poată face şi pe bani europeni”, a adăugat Ligia Subţirică.

Citiți și: O tânără, rănită de bucăți de tencuială desprinse din fațada fostului hotel Continental

Încă o clădire se prăbușește în centrul Clujului

Criticul literar, Nicolae Manolescu, atrage atenția cu privire la aspectul clădirilor din centrul Clujului

Postaţi un comentariu