Istoria prin sunet și atingere. Nevăzătorii din Cluj vor beneficia de o platformă educațională digitală și tactilă

Începând cu anul școlar 2018-2019, toți elevii deficienți de vedere pot învăța istoria României după metode adaptate unui învățământ modern, incluziv, în format digital și interactiv ori senzorial. Astfel, elevii din șapte școli speciale pentru deficienți de vedere din țară, între care și cea din Cluj-Napoca, dar și elevii cu deficiențe de vedere încadrați în învățământul de masă vor beneficia de materia accesibilizată prin proiectul „Istoria prin sunet și atingere”.

Valoarea proiectului se ridică la 47.000 de euro, din care 40.000 au fost obținuți prin fondul de finanțare ”Lumea prin Culoare Sunet”, al Fundației Orange. Proiectul oferă elevilor și profesorilor acces la platforma educațională online www.idea-isa.ro și la o bază de materiale alternative educaționale adaptate (digitale și tactile), create de specialiști de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, împreună cu 12 profesori de istorie din țară și 12 elevi cu deficiențe de vedere, pentru a adapta toate materiale de studiu necesităților lor.

Platforma educațională conține 80 de lecții de istorie națională, 45 de materiale audio din textele cronicarilor și mărturiile soldaților din războaie, scurte filme documentare accesibilizate și prezentări de artă și tehnică militară, specifice Țărilor Române. Experiența „Istoria prin sunet și atingere” este completată de 120 de materiale tactile și 3D, reprezentând hărți și ilustrații în relief. În acest fel, proiectul își propune ca istoria românilor să devină pentru elevii cu deficiențe de vedere o știință captivantă.

„Am colaborat cu specialiști, cu elevi nevăzători și cu profesori de istorie la crearea și dezvoltarea acestui proiect, pentru că aveam nevoie de o abordare modernă și adaptată în predarea istoriei, pentru acești copii care nu pot citi manualele standard și vedea ilustrațiile ori hărțile. Imediat ce deslușesc tainele platformei, elevii devin, la rândul lor, descoperitori de povești istorice”, spune Mihai Leoveanu, cel mai tânăr profesor de istorie implicat în proiect.

„Într-o societate a informației și a informării, este vital să avem grijă ca accesul la educație să fie unul facil tuturor. Indiferent de dizabilități, oamenii posedă o curiozitate incredibilă legată de lumea din jur, iar uneori trebuie să luăm în calcul nevoile specifice de învățare ale acestora, astfel încât să asigurăm toate premisele dezvoltării”, spune Andreia Bruckner, coordonatorul proiectului.

Cu ocazia anului centenar, Asociația Tandem și Fundația Orange donează Muzeului Unirii din Alba Iulia 120 de materiale tactile și 3D create în programul „Istoria prin Sunet și Atingere” astfel încât vizitatorii nevăzători să aibă reprezentarea istoriei, hărților sau altor materiale cu ajutorul diagramelor tactile sau reproducerilor 3D.

Asociația Tandem este o asociație neguvernamentală înființată în 2010 și are ca scop identificarea și promovarea intereselor comunitare de incluziune civilă și socială a persoanelor cu dezavantaj social și a creării pentru acestea a oportunităților de dezvoltare socio-culturală și profesională.

Postaţi un comentariu