Ioan Hosu: Clujenii n-au avut loc într-un guvern făcut după chipul şi asemănarea lui Dragnea

Sociologul Ioan Hosu/ Foto: Dan Bodea

Sociologul Ioan Hosu spune că actualul guvern a fost făcut după chipul şi asemănarea lui Liviu Dragnea şi că, din acest motiv, în noul executiv nu se regăseşte nici un clujean şi foarte puţini din zona Transilvaniei.

„E un guvern după chipul şi asemănarea lui Dragnea. Cel puţin după formula pe care o propune PSD, prin Dragnea, nu există nici un clujean care să corespundă profilului pe care ei şi-l doresc. Criteriile de selecţie pe care le-a impus partidul prin Dragnea nu se potrivesc cu niciuna dintre persoanele sau personalităţile din PSD Cluj. Şi, doi: cred că este o vreme a clujenilor, o vreme a moldovenilor, e o vreme a tuturor. Vremea clujenilor s-ar putea să fi trecut, cel puţin în viziunea actuală. Prin conceptul Dragnea, domnia sa ne-a arătat că doar câţiva oameni din partid cunosc planul şi proiectul şi s-ar putea ca din Cluj să nu fi lucrat niciunul la proiectul acesta şi, deci, nu se potrivesc. E vorba de un concept de dezvoltare în care Dragnea şi-a căutat profilele similarilor; nu i-a găsit în Cluj. Dacă ne uităm la rezultatele PSD Cluj, sunt un maxim istoric, ori în echipa de guvernare nu s-a uitat după rezultatele de maxim istoric, se pare. Cred că e vorba de o echipă pe care preşedintele PSD a adunat-o după criterii nu de performanţă, ci după compatibilitatea cu conceptul de dezvoltare cu care a câştigat alegerile. Repet, trebuie să fie după chipul şi asemănarea celui care a spus „eu sunt partidul”, cum zicea Regele Soare „statul sunt eu”. Deci, eu sunt guvernul. Despre asta vorbim”, a spus Ioan Hosu.

El speră ca, totuşi, la o asemenea majoritate şi cu un asemenea program, lucrurile să meargă bine în ţară.

„E un guvern după chipul şi asemănarea lui Dragnea, după chipul şi asemănarea alegerilor. La majoritatea aceasta, la care se adaugă minorităţile şi UDMR, ne aşteptăm ca toate lucrurile să meargă foarte bine. Rămâne de văzut dacă zecile de promisiuni se vor concretiza. Mulţi contestă şi atacă, dar nu cred că e cazul, pentru că asta e realitatea. Încă e un guvern euforic, lumea aşteaptă 1 februarie. Nu cred că va fi un guvern de patru ani, din foarte multe motive. E un guvern de testare, pe care îl testează PSD, mai degrabă Dragnea. Vor interveni pe parcurs ajustări. E un guvern mare ca număr de ministere şi miniştri”, menţionează Ioan Hosu.

Potrivit acestuia, dacă noul guvern va reuşi să-şi pună în practică programul din campania electorală, atunci va avea asigurată câştigarea mai multor cicluri electorale: „Dacă guvernul lui Dragnea, la majoritatea pe care o are şi la programul pe care îl are, dacă ajunge la rezultate, câştigă trei cicluri electorale după. Rămâne de văzut dacă parlamentul şi guvernul vor performa, dacă legile pe care le adoptă şi le pun în practică vor fi în interes public. Dacă ele merg din nou pe interese de gaşcă, de trib şi de alte asemenea formule, lucrurile vor fi închise definitiv pentru tot ce însemnă clasă politică, încrederea va scădea şi mai mult”.

Postaţi un comentariu