Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Am vrut să îmi depun demisia din funcția de rector, dar Senatul UBB m-a sfătuit să nu o fac”

Foto: Cristina Beligăr

Academicianul Ioan-Aurel Pop, ales recent în funcția de președinte al Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a declarat sâmbătă, 21 aprilie, că situația este în continuare neclară în privința funcției sale de rector având în vedere că Senatul UBB nu i-a acceptat demisia.

„Senatul e suveran în luarea deciziilor și, din câte știu, se va întruni marți. Clar este că Senatul UBB nu a acceptat demisia mea. M-am interesat și nu există incompatibilitate între cele două funcții, cea de rector și de președinte al Academiei Române. Nu fac parte din același minister, sunt funcții distincte. Evident că nu le voi putea să le onorez pe amândouă și chiar dacă mi se va cere să rămân voi delega puterea și voi rămâne oficial rector până la noile alegeri. Dar încă nu e o soluție clar adoptată. Eu mă supun Senatului. Am vrut să îmi depun demisia, dar am fost sfătuit să nu o fac, pentru că se dorește ca Universitatea să aibă continuitate, cel puțin formal, prin numele meu. Din acest punct de vedere, echipa de prorectori a fost extraordinară. Dacă Senatul găsește o altă soluție, mie mi-ar fi mai ușor să fiu președintele Academiei în această fază. Juridic voi putea să acopăr ambele funcții, dar una va prevala și aceasta este cea de președinte al Academiei. În acest caz se vor găsi formule de delegare a puterii, de prorectori care să aibă semnătură sau interimat”, a declarat academicianul Ioan-Aurel Pop după lansarea, la Târgul de Carte Gaudeamus a ediției a treia (revăzută și adăugită) a volumului „Istoria, adevărul și miturile”, un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Ioan-Aurel Pop a fost ales președinte al Academia Române în data de cinci aprilie, obținând 86 de voturi. Pe locul al doilea s-a situat acad. Victor Voicu, cu 56 de voturi. În data de 29 noiembrie 2001, Academia Română l-a ales pe Ioan-Aurel Pop membru corespondent, iar la 30 martie 2010 membru titular în cadrul Secției de științe istorice și arheologie. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universități.

Distribuie:

Postaţi un comentariu