Investiție de 52 de milioane de lei într-o fabrică ce va produce piese pentru compania Airbus

Fabrica va ajunge în următorii ani la peste 200 de muncitori (Foto: Dan Bodea)

Compania belgiană Sonaca a inaugurat joi la Moldovenești, Cluj, o fabrică unde se vor produce și piese pentru aeronavele de tip A320 ale companiei Airbus, investiția în valoare de peste 52 de milioane de lei urmând să ducă la crearea a 200 de locuri de muncă în anii următori.

Construcția fabricii din Moldovenești a durat 18 luni, iar primele linii de producție au fost puse în funcțiune la jumătatea lunii septembrie 2016. În prezent, fabrica are 30 de angajați, iar numărul lor va crește până la 200 în anii următori. La unitatea de producție din Moldovenești vor fi produse inclusiv piese pentru bordul de atac al aripii, necesare pentru aeronavele de tip A320 constructorului francez Airbus.

Foto: Dan Bodea

Investiția realizată de compania Sonaca Aerospace Transilvania SRL s-a realizat și prin intermediul unui ajutor de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). Valoarea totală a investiției este de 52 de milioane de lei (11,8 milioane de euro). De asemenea, compania a beneficiat de sprijinul echipei InvestRomania care a oferit asistență pe parcursul derulării acestui proiect.

Jan Broeckx, membru al conducerii Sonaca, a declarat că motivele pentru care comapania a ales Moldoveneștiul țin de buna pregătire a forței de muncă, Sonaca aflându-se în căutarea unor angajații cu experiență în domeniul tehnic.

„Pentru noi, este un pas foarte important. Căutăm forță de muncă bine calificată. Airbus ne încurajează să dezvoltăm soluții inovative și pentru asta am venit de fapt în România. Planurile nostre sunt să creștem și să devenim tot mai mari cu fiecare an care trece pentru că vrem să fim o parte importantă a industriei aeronautice din România”

Acesta a explicat că Sonaca a venit în România datorită forței de muncă bine pregătite, dar și datorită sprijinului pe care administrația locală dar și cea centrală l-au acordat.

„Trebuie să realizăm piese pentru aproximativ 60 de aeronave în fiecare lună, iar pentru 15 dintre acestea, piesele vor fi realizate în România. Vom livra primul pachet de piese în această săptămână.  De asemenea, livrăm componente și pentru subsidiarele noastre din Brazilia”, Jan Broeckx, reprezentant al conducerii companiei belgiene.

Jan Broeckx, membru al conducerii Sonaca

La inaugurarea fabricii a fost prezent și Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a explicat că firma belgiană nu a investit în România doar pentru că aici a găsit forță de muncă ieftină.

„O astfel de investiție se întâmplă când ai sprijin de la Guvern, dar când ai sprijinul unui primar cum este cel din Moldovenești. Toate semnele spun că industria aerospațială din România are loc să crească. De fiecare dată când se taie o panglică înseamnă promisiuni îndeplinite și locuri de muncă noi. Sonaca demonstrează că a venit în România pentru că avem educație de calitate în Cluj, pentru că oferim investitorilor stabilitate și predictibilitate, pentru că suntem în proximitatea pieței Europene și demonstrează astfel că nu au venit pentru forța de muncă ieftină. Sper că este doar o primă panglică din mai multe pe care le vom tăia”, a explicat acesta.

Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, destinate uzului civil și/sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe.

Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Grupul belgian mai deține unități de producție în România, China, Canada și Brazilia.

Mai jos, o galerie foto realizată de Dan Bodea cu imagini din interiorul fabricii:

 

 

Postaţi un comentariu