Investiția de 19 milioane de lei de la Institutul Oncologic, inaugurată de către Ministrul Sănătății

Foto: Dan Bodea

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a inaugurat vineri lucrările de construcţie la cea mai nouă clinică de hematologie din ţară, investiția urmând să coste statul român aproximativ 19 milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Sănătății și să fie finalizată în 2019.

Inaugurarea lucrărilor la construcția din incinta Institului Oncologic „Profesor Doctor Ion Chiricuţă” a fost făcută cu mare fast, în stilul lucrărilor de pe marile șantiere. Florian Bodog a pus în mod simbolic prima mistrie de ciment, fiind însoțit de primarul municipiului, de șeful PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, dar și primarul Dejului.

„Este vorba despre un proiect al Ministerului Sănătăţii (MS) prin care se creează cea mai nouă secţie de hematologie şi transplant din ţară, care va funcţiona în subordinea şi structura Institutului Naţional de Oncologie Cluj şi structura MS. Investiţia costă peste 4 milioane de euro, banii sunt alocaţi de Ministerul Sănătăţii”, a declarat ministrul Bodog. 

Clinica de la Cluj ca însemna o extindere a capacității de transplant de măduvă la nivel naţional şi va permite tratarea pacienţilor care suferă de afecţiuni maligne ale sângelui, precum leucemia.

„Clinica de hematologie ar trebui finalizată în doi ani, după care să mutăm vechea secţie, care în acest moment stă în vechiul sediu al Institutului Oncologic şi să pornim procedurile, inclusiv cele de transplant medular. Numărul de cazuri creşte constant, am ajuns undeva la 16.000 de cazuri în anul 2016 şi, sigur, va fi un mare plus transplantul medular, care nu se face încă în centrul nostru medical’, a declarat directorul medical al institutului, Patriciu Achimaş Cadariu. 

Cele 19 milioane de lei alocate acestui proiect vor fi utilizate pentrudărâmarea unor vechi anexe, lucrări de mutare a unor utilităţi, construcţia clinicii, dar și dotarea cu aparatură medicală. 

Construcţia va fi dispusă pe patru nivele, va avea 56 de paturi pentru serviciile de spitalizare continuă și șapte paturi ăentru spitalizarea de zi. Aici vor lucra angajații existenți în prezent pe secția de hematologie a instituției, echipă formată din șapte medici, 26 de asistente medicale, opt infirmiere, 10 îngrijitoare și personal auxiliar.

„Lucrăm la specializarea cadrelor, colegii noştri s-au specializat şi fac asta în mod constant. Chiar acum avem un proiect prin care medici şi asistente merg în ţări cu mare experienţă, Germania şi SUA. Avem foarte bune colaborări cu centrul de la Fundeni, astfel încât în momentul în care infrastructura va fi finalizată, ei să intre în pâine”, a spus managerul Institutului Oncologic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu