Investigație CIAS în privința morții directorului Salad Box: Doru Baciu, instructor parașutism: „Este inexplicabil ce s-a întâmplat”

Vlad Lupaș avea peste 400 de salturi la activ (Sursă foto: Facebook Robert Nagy)

Incidentul în urma căruia a murit Vlad Lupaș este ”inexplicabil”, deoarece paraşuta lui ”nu s-a agăţat de nimic”, susţine instructorul aflat cu el în avion, acesta povestind că paraşuta de rezervă a tânărului s-a deschis în aeronavă şi l-a aruncat în afară. Echipamentul tânărului urmează să fie analizat de către specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile care vor verifica, totodată, dacă procedura de lansare a paraşutistului era corectă.

Instructorul de paraşutism Doru Baciu se afla în avion cu Vlad Lupaş, sâmbătă, când s-a produs incidentul. Acesta a povestit că paraşuta de rezervă a tânărului s-a deschis în avion, acesta fiind smuls în afară, lucru pe care îl cataloghează drept inexplicabil, deoarece ”paraşuta nu s-a agăţat de nimic”.

”Astfel de evenimente se pot întâmpla, dar nu sunt comune. Foarte rar se întâmplă şi în situaţia de faţă este inexplicabil ce s-a întâmplat, pentru că paraşuta nu s-a agăţat de nimic. Sau cel puţin nu s-a văzut nimic. Dar ce ştim e că paraşuta s-a deschis în avion şi l-a smuls afară. (…) Sunt lucruri pe care acum nu le ştim şi nu le înţelegem”, a declarat duminică instructorul de paraşutism Doru Baciu.

Pe lângă ancheta Poliţiei, în cazul morţii paraşutistului de 28 de ani fac verificări şi specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS). Potrivit directorului CIAS, Nicolae Stoica, investigaţia vizează modul în care s-a produs incidentul.

”CIAS desfăşoară o investigaţie pentru a găsi cauza ce a dus la producerea accidentului. Noi urmărim să aflăm ce s-a întâmplat şi din ce cauză. Dacă o să avem înregistrări, vom stabili clar. Dacă vor fi doar martori, vom analiza declaraţiile lor şi informaţiile de la ei. Trebuie să vedem dacă a fost o problemă tehnică cu paraşuta. Investigăm şi procedura de lansare a praşutistului şi dacă întreţinerea paraşutei a fost făcută corect”, a explicat  Nicolae Stoica, directorul CIAS.

Instructorul de paraşutism Doru Baciu, implicat în 2004 într-un eveniment asemănător, spune că supravieţuirea într-o astfel de situaţia depinde de starea fizică a paraşutistului şi de rănile suferite în momentul în care acesta este smuls afară din avion.

”Nu ai ce să rezolvi într-o astfel de situaţie. M-am trezit pur şi simplu afară. S-a deschis rezerva şi aşa am aterizat. Noi suntem obişnuiţi să fim foarte atenţi să protejăm echipamentul în timpul zborului cu avionul, dar ce s-a întâmplat acum doar Dumnezeu ştie. În astfel de momente, depinde de starea fizică a paraşutistului. Eu, de exemplu, am fost lovit în acel moment, din 2004. E ca şi cum scoţi o pătură pe uşa unui tren care circulă cu viteză şi te ţii de pătură. Eşti tras afară imediat”, a mai explicat Doru Baciu.

Vlad Lupaş, în vârstă de 28 de ani cu peste 400 de salturi cu paraşuta la activ, a murit sâmbătă în urma unui salt. Potrivit primelor date, acesta a fost smuls afară după ce paraşuta de rezervă s-a deschis în interiorul avionului. Tânărul a căzut în gol de la 3.000 de metri altitudine pe un câmp aflat în zona Aerodromului Luncani din Cluj.

Poliţia Cluj a deschis dosar penal „in rem” (cu privire la faptă, nu cu privire la autor – n.r.) pentru ucidere din culpă în cazul paraşutistului.

Vlad Lupaş era directorul comercial al lanţului de restaurante Salad Box, o afacere demarată în 2012, printr-o investiţie iniţială de 25.000 de euro. După doi ani de la inaugurarea primului restaurant Salad Box, proprietarii au deschis alte 25 de puncte în 13 oraşe din ţară, dar şi în centre comerciale din Budapesta şi Heilbronn, în Germania, cifra de afaceri anuală ajungând la peste zece milioane de euro anul trecut.

Postaţi un comentariu