Intervenții ISU Cluj în urma ninsorii abundente

Cinci echipaje de pompieri din trei subunități ale ISU Cluj au intervenit în peste 20 de situații de urgență, petrecute în cursul nopții și a dimineții, în mai multe locații din județul Cluj, pentru eliberarea drumurilor sau autoturismelor suprinse de copaci sau crengi căzute, ca urmare fenomenelor meteo recente.

Fenomenele meteorologice au fost semnalate printr-o avertizare de cod galben și au fost înregistrate într-un timp relativ scurt, iar solicitările cetățenilor au sosit prin intermediul apelurilor la centrul de apel unic de urgență 112, în vederea eliberării părții carosabile sau autoturismelor, transmit reprezentanții ISU prin intermediul unui comunicat de presă.

Cele mai multe solicitări au venit din municipiul Cluj-Napoca, unde mai multe străzi au fost blocate din cauza copacilor sau a firelor căzute pe partea carosabilă, dar și din localitățile Gilău, Poeni, Lungești, Sălicea și Gărbău.
De asemenea, au fost desfășurate acțiuni pentru sprijinirea echipelor de intervenție ale furnizorilor de energie electrică pentru gestionarea situațiilor în care au fost semnalate fire căzute, posibil de la rețeaua de furnizare a energiei electrice. În unul dintre aceste cazuri, pompierii, cu ajutorul unei barci de salvare, au venit în sprijinul unei echipe de electricieni, pentru traversarea Râului Arieș de către electricieni, în vederea refacerii rețelei de distribuție a energiei electrice.

Recomandări ISU:
– Informați-vă asupra evoluției condițiilor atmosferice;
– Nu atingeți firele căzute, solicitați sprijinul echipelor de intervenție specializate.

Recomandări ale jandarmilor montani clujeni

– Pentru evitarea situaţiilor nedorite care pot apărea ca urmare a căderilor de zăpadă din aceste zile, jandarmii montani clujeni recomandă amatorilor sporturilor de iarnă  să solicite mai întâi informații de la Jandarmeria Montană și Salvamont.

– Turiștii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând non-stop, numărul unic de urgenţă 112 sau se pot adresa direct postului, secţiei sau patrulei de jandarmerie din zona în care  se află. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Alexandru Vaida Voevod” Cluj cuprinde 3 posturi de jandarmi montane, în zona Staţiunilor Muntele Băişorii, Beliș Fântânele pe traseele turistice adiacente staţiunilor, pe Valea Someşului Cald şi Rece precum şi a comunelor Râşca, Mănăstireni şi Călăţele.

Pe de altă parte Primăria Cluj-Napoca le cere proprietarilor să cureţe zonele verzi din faţa blocurilor şi în special copacii de zăpadă pentru a preveni ruperea sau prăbuşirea lor.

„Primăria face apel asociațiilor de proprietari să ia măsuri în vederea degajării de zăpadă a arborilor, arbuștilor și gardului viu, aferente zonelor pe care le au în întreținere. Aceste măsuri sunt necesare pentru evitarea ruperii crengilor, având în vedere faptul că aceștia sunt în plină vegetație, iar precipitațiile abundente căzute duc la ruperea și degradarea acestora, iar în unele cazuri pot crea accidente” se arată în comunicatul primăriei.

Postaţi un comentariu