Intervenție ISU la o clădire de pe Bulevardul 21 decembrie 1989: Un ornament a fost dat jos integral

Foto: Dan Bodea

În cursul zilei de vineri echipajele ISU au intervenit la o altă clădire istorică pentru a desfășura lucrări de înlăturare a elementelor care prezintă un grad ridicat de risc pentru trecători. Astfel, de pe clădirea situată pe Bulevardul 21 decembrie 1989, nr. 32 a fost înlăturat un ornament din ghips de sub streașina clădirii și alte bucăți de tencuială. Au fost realizate și fotografii. Ornamentul este în custodie la Direcția Tehnică a Primăriei Cluj-Napoca. „Intervențiile le facem în funcție de problemele clădirilor pe care le identificăm vizual și care credem că ar prezenta pericol iminent pentru trecători. Avem o listă din partea Ministerului Culturii a clădirilor care intră în grupa A de monumente istorice și nu intervenim la acestea”, a precizat Andrei Biriș. Acesta a explicat pentru Transilvania Reporter că lista cu acele clădiri la care municipalitatea vrea să realizeze intervenții nu este definitivă și că pe parcurs pot apărea noi intervenții la clădiri la care se constată pe teren nevoia de intervenție.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Intervenţiile sunt realizate de echipe mixte, formate din reprezentanţi ai primăriei, ai ISU şi de la Comisia Zonală a Monumentelor. Totodată, fotografii serviciului de urbanism realizează instantanee înainte de înlăturarea elementelor care vor ajuta, ulterior, la refacerea acelor elemente, în momentul restaurării clădirii.

Primăria Cluj-Napoca a trimis vineri, 8 ianuarie, Ministerului Culturii documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare pentru acţiunea de înlăturare, de pe faţadele monumentelor istorice degradate, a acelor elemente de decor sau de zidărie care pot pune în pericol trecătorii. După ce la începutul săptămânii municipalitatea a demarat procesul de înlăturare a acestor elemente pentru 17 clădiri, primind avizul Comisiei Zonale de Monumente din Cluj, s-a decis transmiterea documentaţiei și la Bucureşti, la Ministerul Culturii, în urma unui mesaj al ministrului Culturii postat pe Facebook.

„Vineri are loc o şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Protejarea Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii către care Primăria Cluj-Napoca a trimis, spre analiză, notele de constatare pentru imobilele monument aflate în fază avansată de degradare pentru care intenţionăm emiterea de autorizaţii de construcţii în urgenţă în vederea reabilitării acestor faţade. Acestea sunt, practic, următoarele imobile la care se doreşte a se interveni, dar numai după finalizarea procedurilor birocratice prealabile între care aceasta este, practic, prima. Se face o notă de constatare, ea se avizează de către Comisia de Monumente, ulterior se pot începe demersurile de autorizare în urgenţă şi abia apoi echipa mixtă formată dintr-un specialist, reprezentanţi ai primăriei şi ai ISU merg şi înlătură doar acele elemente de pe faţadă care pun în pericol trecătorii’, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, potrivit Agerpres.

Într-o actualizare a mesajului său, tot pe Facebook, Ministrul Culturii a mai precizat: „Aflu cu indignare că la Cluj s-a intervenit și asupra monumentelor de grupa A (valoare națională). În cursul zilei de azi (8 ianuarie, n.r.) vom lua măsurile care se impun”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu privire la această declarație, Virgil Pop, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj, a declarat pentru Transilvania Reporter că este o confuzie întrucât nu s-a intervenit la nicio clădire care să intre în grupa A de monumente istorice, respectiv cel situate pe Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban “Centrul istoric al oraşului Cluj și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale “Ion Andreescu (P-ţa Unirii, nr.31).

Nu știu de unde a pornit confuzia, însă vă asigur că la clădirile din grupa A nu se intervine. Multe dintre clădirile unde sunt solicitate intervenții se află în apropiere de aceste clădiri monumente istorice și poate de acolo s-a înțeles greșit”, a spus Virgil Pop.

La rândul său, primarul Emil Boc a afirmat că din moment ce la Cluj există o Comisie Zonală a Monumentelor Istorice, care aparţine Ministerului Culturii, ar fi fost normal să fie suficient avizul acesteia şi să nu mai fie nevoie de trimiterea documentaţiei la Bucureşti.

„Acesta este sensul descentralizării şi al subsidiarităţii în România, ca în condiţiile în care ai la Cluj o Comisie a Monumentelor Istorice, ce aparţine Ministerului Culturii, să nu mergi pe avizul acesteia, ci să aştepţi o semnătură a unui ministru. Ne aflăm în anul 2016, într-o ţară a UE şi cred că descentralizarea trebuie să coboare, nu să urce. Descentralizarea presupune ca o decizie să fie luată de o autoritate a statului cea mai aproape de cetăţean, nu să centralizezi totul la Bucureşti”, a spus primarul Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu