Îndemn pentru petrecăreții de la Electric Castle: „Dați acuși pentru Brâncuși”

eepurl.com

Electric Castle susține campania de strângere de fonduri pentru Cumințenia Pământului.

„Electric Castle Festival a creat, în cei patru ani de existență, o comunitate puternică, unită de muzică, dar și de dorința noastră de a conserva și promova unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din Transilvania. Suntem siguri că publicul se va regăsi și în mesajul transmis de campania «Brâncuși e al meu». E un moment perfect pentru ca ei să se implice și să își poată aduce propria contribuție”, este de părere  Mihai Păun, director executiv Electric Castle Festival.

Participanții la festival pot să doneze cu ajutorul unei brățări primite de la organizatori, în punctul special amenajat în cadrul festivalului. Mai multe informații găsiți aici.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu,  va veni joi, 14 iulie, la Bonțida.

„Mă bucur să merg la Electric Castle și să beneficiez de sprijinul festivalului pentru Cumințenia Pământului. Întâlnirea dintre un artist care a revoluționat arta modernă — Brâncuși — și cultura alternativă, dintre cultură și popcult, merită să aibă loc. Cumințenia Pământului este o resursă fundamentală de creativitate a României și, cu ajutorul vostru, va fi păstrată aici, în circuitul muzeal, accesibilă pentru toți cei care își doresc să o privească și să o cunoască. Ceea ce are ea de oferit este la fel de relevant azi ca în vremea în care a fost gândită de Brâncuși”, a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii.

Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în același an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea Domnișoarele din Avignon, Cumințenia Pământului este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa.  Este singura lucrare asupra căreia Brâncuși nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenție creativă asupra blocului de piatră și totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.

În prezent, Cumințenia Pământului este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În cazul în care statul român nu reușește să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecționarii privați dispuși să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.

„Dacă acum mai bine de un secol România te chema să «Dai un leu pentru Ateneu!”, în 2016 vă rugăm să «Dați acuși pentru Brâncuși!» ”, transmit organizatorii festivalului.

Postaţi un comentariu