Îndemn la muncă din partea primăriei: ”Facem tot posibilul pentru a găsi locuințe sociale, dar și oamenii să pună mâna să muncească”

Foto: Dan Bodea

Instanţa a anulat, pe 11 noiembrie 2019, două dintre criteriile folosite de Primăria Cluj-Napoca pentru a repartiza locuinţele sociale. „Criteriile erau construite într-un mod clasist şi rasist”, arată Fundaţia Desire, cea care, alături de 81 de persoane care locuiesc pe str. Cantonului şi str. Stephenson, a dat în judecată municipalitatea,

„Victoria de astăzi întrerupe o practică ilegală şi îndelungată a autorităţilor locale din Cluj-Napoca. Aceste autorităţi au susţinut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea. Justiţia a dovedit contrariul. Criteriile împotriva cărora am luptat nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt rezultatul unor politici constante de îngrădire a dreptului la locuire pentru cele mai precare persoane. Sentinţa obţinută constituie un precedent important pentru contestarea criteriilor injuste din alte oraşe ale ţării. Pentru un Cluj social, pentru un Cluj antirasist!”, au scris cei de la Fundaţia Desire imediat dupăaflarea sentinței.

Viceprimarul Clujului:  Sentința nu înseamnă nimic din punct de vedere administrativ

”Această sentință nu înseamnă nimic din punct de vedere administrativ, doar că se schimbă condițiile de acordare a locuințelor sociale și, dintr-odată, alte persoane pot să intre pe primele locuri pe lista acestor locuințe. Nu se întâmplă nimic, pentru că locuințele disponibile pe care le avem oricum le dăm, nu le ținem pentru noi. Noi am avut o componentă în care acordam câteva puncte în plus pentru cei care aveau studii suplimentare, dar dacă instanța a decis acest lucru vom acționa în consecință.

Se vorbea de discrimanre, însă până la urmă cred că autoritatea publică locală ar fi trebuit să aibă dreptul ca să stabilească modalitatea de acordare a acestor locuințe. Vom pune în aplicare deci această decizie a instanței pentru că, oricum, în orice situație, trebuie să existe un criteriu de departajare și un criteriu de punctaj. Până la urmă și un criteriu profesional sau unul salarial poate fi considerat unul discriminatoriu, dar, repet, criterii de departajare trebuie să existe pentru că altfel nu se poate.”, ne-a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Primăria cumpără apartamente de pe piața liberă, chiar și pe cele ipotecate

”Astăzi,la nivelul municipiului Cluj-Napoca avem aproximativ 1.200 de locuințe, împărțite în două categorii: de serviciu și sociale, și locuințe de necesitate. Avem un stoc, să spunem, limitat de locuințe sociale, care se atribuie în baza unui Regulament, sunt destinate persoanelor care într-un anumit moment al vieții au probleme mai grave de integrare sau probleme mai extreme, și aici vorbim de evacuări, incendii și așa mai departe. Există până în prezent o cerere de circa 300 de asemenea locuințe sociale. Avem mai multe proiecte pentru a crește acest stoc de locuințe sociale disponibile. În primul rând, la începutul anului viitor vom finaliza un proiect de 12 locuințe sociale construite pe strada Ghimeșului.

Știm că sunt insuficiente și de aceea am alocat suma de două milioane de euro pentru cumpărarea de 40 de locuințe sociale de pe piața liberă. Până în prezent am reușit să cumpărăm o singură astfel de locuință, este vorba despre un apartament cu 4 camere din cartierul Mănăștur. Am reluat procesul de achiziție și până în data de 6 decembrie trebuie depuse solicitările celor care doresc să vândă primăriei locuințe.

Este o procedură extrem de simplă, se depune o cerere cu câteva date ale apartamentului, acesta va intra într-o comisie de evaluare, iar când evaluatorii ne spun că prețurile sunt apropiate putem să intrăm la partea de negociere astfel încât să nu depășim prețul stabilit de evaluatori. ESte vorba despre o ofertă minimală, de un extras CF, să se facă dovada că în apartament sunt toate utilitățile, și să nu aibă datorii. Acuma, chiar dacă apartamentul este ipotecat la bancă, dar prețul este unul convenabil, putem să mergem mai departe cu achiziția discutând cu banca respectivă, deci nu este o problemă din acest punct  de vedere.

Avem până astăzi undeva la 10 solicitări pentru a vinde apartamente primăriei, deci, dacă lucrurile merg bine, în acest an poate mai achiziționăm, nu știu, 9 sau 10 apartamente de pe piața liberă.”, a declarat Dan Tarcea, care a dat asigurări că în vistieria municipalității vor exista aceste fonduri și anul viitor.

Îndemn la muncă

”Tot în acest program de locuințe sociale, împreună cu ADIZMC, unde primăria este membru, acum doi ani am accesat  niște fonduri norvegiene prin care s-a reușit cumpărarea a 35 de locuințe care au fost acordate unor familii relocate de la Pata Rât. Practic nu e vorba doar despre relocarea în sine, ci și de consultanța oferită acestora de cei de la Agenția de Dezvoltare Intra-Comunitară prin care pot să-și întrețină locuința. Chiria este una modică și acoperă doar costurile de impozit către autoritățile locale. Colegii de acolo se ocupă în fiecare lună cu monitorizarea acestor familii, astfel încât să-și plătească utilitățile, să poată să se integreze în zonă. Este un model de succes, pentru că din cele 35 de familii, cu una singură sunt probleme mai grave, în speță de tulburare a liniștii publice, dar s-a reușit ca aceste familii să fie scoase din această zonă de marginalizare în care se aflau. Ne propunem să continuăm și în  perioada următoare acest program pe fonduri norvegiene, să-l extindem și să mai putem achiziționa încă cel puțin 35 de locuințe pe aceeași componentă.

Sigur că sunt anumite condiții pe care oamenii să le îndeplinească pentru a beneficia de o locuință socială, dar, mai presus de toate, fiecare trebuie să-și dorească să iasă din starea de marginalizare socială, adică e un îndemn să-și găsească un loc de muncă. Noi le facilităm și asemenea întâlniri pentru a-și găsi locuri de muncă, sunt destule companii care au reușit să-i angajeze, după cum sunt și alte companii care se plâng că nu au suficient personal. În prezent,în Cluj-Napoca sunt suficiente locurile de muncă, astfel încât cine își dorește să muncească să o și poată face, și să încerce și prin forțe proprii să-și depășească condiția de marginalizare în care se află.”, ne-a mai declarat viceprimarul Clujului.

De asemenea, un îndemn la muncă a fost dat și de către primarul Emil Boc la ultima ședință de consiliu local: ”Primăria a considerat și consideră că această problemă pe termen mediu și lung poate fi rezolvată numai prin educație. Educația este prioritatea zero pentru copiii dvs, pentru a ieși din această situație.Vă vom susține dacă vreți să participați la cursuri de calificare. M-am uitat că sunt slujbe vacante și nu sunt ocupate. Educația este cea mai importantă cale pentru a rezolva problema.”

”Tot prin intermediul  Agenției de Dezvoltare Intra-Comunitară, un număr de 35 de copii care locuiesc astăzi în Pata Rât sunt duși la școală în fiecare zi, li se asigură și o masă zilnic, astfel încât să-și dorească ulterior să iasă din această stare de marginalizare socială.

Tot în acest context există și programul de subvenționare a chiriei celor cu posibilități reduse și cărora le acordăm până la 350 de euro lunar cu condiția să-și găsească un apartament în care să poată să locuiască. Până în acest moment, avem înaintate 158 de cereri, dintre ele sunt deja aprobate 121, iar cereri în plată există 36 în acest moment, dintre care 14 se află deja în al doilea an.

Primăria mai deține două centre de locuire disponibile, discutăm despre Centrul de găzduire temporară de pe strada Oașului, cu 64 de locuri pentru bărbați, avem Centrul social pentru urgență de pe strada Dragoș Vodă 34-38, unde avem 50 de locuri mixte, întotal, deci, 114 locuri disponibile în adăposturile primăriei. De asemenea, primăria mai derulează un Program stomatologic, prin care sunt oferite servicii de profil persoanelor cu venituri mici, avem 512 cereri pentru așa ceva, dintre care 190 sunt depuse chiar în acest an. În total, 238 de pacienți au beneficiat pînă acum și de acest program.”, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alin says:

    O liotă de activiști care au făcut pressing ca primăria să dea unor oameni case pe criteriu de rasă și clasă: adică săraci și romi. Problema e că afacerea e o uriașă discriminare pe banii clujenilor : cum imparti 10 apartamente la milioane de oameni de săraci din România? Simplu. bunicii noștri au stat și au muncit toată viața la țară. Romii veniți de scurt timp in Cluj insă se califică prin victimizare și discriminare pozitivă la alocarea unei case. De ce? Că sunt mai cu moț, de aia. Aaa, si pentru că activiștii iau bani din activismul ăsta bine finanțat.

  2. Moldovan says:

    Adevarat, iar cei care meritau si asteapta de zeci de ani pe lista si-au pierdut locurile din cauza lor, am ajuns intr-un punct in care romii au mai multe avantaje decat ceilalti…rusine, noi muncim si ei strang roadele

Postaţi un comentariu