Incidente la concertul de deschidere a stagiunii Operei Naționale Cluj-Napoca

Sala Mare a Teatrului Național Cluj/Foto: Dan Bodea

Polițiștii clujeni au evacuat, duminică seară, cinci persoane din cadrul grupării Noua Dreaptă, din clădirea Operei Naționale Cluj-Napoca, din cauza faptului că au perturbat un concert din deschiderea stagiunii, intitulat „The Armed Man – Misă pentru pace”, în care era exprimată și o rugăciune în limba arabă.

În momentul în care concertul vocal simfonic „The Armed Man — Misă pentru pace” a ajuns la momentul rugăciunii în limba arabă, câteva persoane au perturbat spectacolul, au vociferat și au început să cânte imnul național „Deșteaptă-te române!”, protestând față de faptul că într-o instituție culturală din România au loc astfel de  rugăciuni. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane, patru bărbați și o femeie, au fost conduse la secție și sancționate contravențional cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfășurare a manifestării culturale. Una dintre persoane a primit, în plus, și o sancțiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.

Cei cinci, printre care liderul Noua Dreaptă Cluj, au fost evacuați cu ajutorul luptătorilor trupelor speciale și conduși la poliție, după care spectacolul a fost reluat, relatează Agerpres. 

„Misa pentru pace” este un protest împotriva războiului și a violenței și include fragmente muzicale inspirate din liturghiile romano-catolice sau din slujbele anglicane și protestante.

Sursa: Agerpres

Postaţi un comentariu