Incendiu nestins de peste 12 ore la rampa de gunoi. Protecția Mediului: „Nu există risc de poluare”

Foto: Arhivă

 

Incendiul de la rampa de gunoi temporară din Cluj nu a fost stins după mai bine de 12 ore de la izbucnirea acestuia, însă este sub control fără posibilitatea de a se extinde, Agenția pentru Protecția Mediului oferind asigurări că fumul degajat nu prezintă risc de poluare cu substanțe toxice, în timp ce IPJ Cluj a deschis un dosare penal pentru distrugere din culpă.

De mai bine de 12 ore un incendiu izbucnit duminică seara la rampa de gunoi temporară din Pata Rât, Cluj arde mocnit, fără însă a exista pericolul ca acesta să se mai extindă. În total au ars deșeuri menajere de pe o suprafață de peste 1500 de metri pătrați, adică aproape un sfert din rampa de gunoi. În primă fază, imediat după izbucnirea incendului, la fața locului s-a intervenit cu patru autospeciale ale ISU Cluj, pompierii fiind ajutați și de administratorul rampei, care a trimis mai multe buldoexcavatoare care să faciliteze accesul la focare.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului s-au deplasat la fața locului atât duminică seara cât și în această dimineață pentru a preleva probe,   declarând că nu există un pericol iminent de poluare a aerului.

„Am fost aseară acolo cu colegii de la situații de urgență și am prelevat mai multe probe de la fața locului pe care le-am trimis pentru analiză la București. În această dimineață alte probe au fost luate de la locul incidentului. Situația nu este mai gravă decât în luna mai, la precedentul incendiu din Pata Rât. După părerea mea nu există un risc imediat de poluare cu substanțe toxice, dar vom știi mai multe după ce vin rezultatele analizelor”, a explicat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Grigore Crăciun.

Dorin Mureșan, administratorul rampei de gunoi, a explicat că deșeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenționat, în condițiile în care recent a interzis accesul în acest loc pentru persoanelor neautorizate.

„La fața locului s-a deplasat o echipă care a deschis un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă in rem. De asemenea, administratorul rampei de gunoi a depus și el o plângere”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafața totală de 5000 de metri pătrați, iar pe ea se află 13 tone de deșeuri menajere, strânse din 25 de comune. În luna mai a acestui an, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.

Postaţi un comentariu