Încă 20.000 de euro pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”

Casa Memorială „Iuliu Maniu” înainte de începerea campaniei I Foto: iuliumaniu.com

250 de persoane au participat vineri seară, 23 noiembrie 2018,  la un bal organizat în Zalău, cu scopul strângerii de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.

Fondurile au fost strânse atât înainte de bal, în conturile special deschise în acest scop, cât și în timpul acestuia, de la participanți și sponsori. 20.000 de euro este suma ce va fi direcționată pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale din Bădăcin, județul Sălaj, proiect demarat în primăvara anului 2016 de către preotul Cristian Borz.

Inițiativa balului a aparținut Clubului Rotary Zalău, iar scopul ei a fost „ca în An Centenar, membrii clubului să pună umărul, sufletul și resursele la dispoziția acestui proiect ambițios, important pentru identitatea națională”, după cum declară reprezentanții Rotary Zalău.

Banii au fost donați, în cea mai mare parte, de firme private, cluburile Rotary fiind organizații de oameni de afaceri și specialiști, care doresc să aibă un rol activ în comunitățile în care trăiesc.

Reabilitarea Casei Memoriale „Iulia Maniu”

În septembrie 2015, părintele Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin, semnase un acord de colaborare între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin, acord ce viza dezvoltarea unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu şi a familiei sale, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă.

Campania „Salvați Istoria Națională! Salvați Casa lui Iuliu Maniu!” a fost demarată de preotul Cristian Borz în primăvara anului 2016 alături de Asociația „Sălajul pur și simplu”, sprijinită de mai multe fundaţii din ţară sau din străinătate. Campania a salvat monumentul de la Bădăcin de la distrugere, acesta fiind în stare de degradare avansată.

De asemenea, în cadrul Galei Culturii Sălăjene – 2016 a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Trofeul şi Diploma de excelenţă pentru demersul de salvare a Casei Memoriale.

Reabilitarea casei ajunge la suma de 349.930.000 €, iar până acum au fost adunați 114.418.720 €. Campania continuă pe site-ul iuliumaniu.com, unde există o secțiune specială unde se poate dona.

Postaţi un comentariu