În spatele reflectoarelor: secretele murdare de la Hollywood

Un scandal de proporții zguduie Hollywood-ul în aceste zile și nu dă semne că s-ar potoli prea curând. Precum o furtună tropicală care crește tot mai mult în intensitate și se transformă în uragan, scandalul care îl are în centru pe Harvey Weinstein capătă proporții nebănuite.

Harvey Weinstein are 65 de ani și este unul dintre cei mai influenți oameni din lumea filmului. Se spune că este numele cel mai des pronunțat în lista de mulțumiri rostită de actori atunci când câștigă un premiu Oscar – înaintea lui Dumnezeu. Presa americană scrie că, de-a lungul timpului, compania lui Harvey Weinstein a primit nu mai puţin de 81 de premii Oscar. La o simplă căutare pe Internet îl vedem în poze alături de actori, regizori și politicieni influenți.

Același Weinstein este acuzat acum de cel puțin 30 de actrițe de la Hollywwod de hărțuire sexuală și de alte trei (deocamdată) de viol. Se pare că producătorul și-a folosit puterea pentru a obține favoruri sexuale de la cele mai frumoase și mai admirate femei din lume – femei pe care noi le vedem pe marile ecrane și le invidiem pentru faimă, avere, viața strălucitoare.

Zilele acestea, Hollywood-ul nu mai este atât de strălucitor, iar muritorii de rând pot vedea fața ascunsă a acestei lumi aparent perfecte. Este, de fapt, o reamintire, căci nu este primul scandal cu tentă sexuală în care sunt implicate nume din lumea filmului. Și sigur nu va fi nici ultimul.

Acuzat de hărțuire sexuală

Primele dezvăluiri despre comportamentul lui Weinstein au apărut la începutul lunii octombrie, când publicația The New York Times a publicat un articol cu titlul ”Decades of sexual harassment accusations against Harvey Weinstein” (Decenii de acuzaţii de hărţuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein). Jurnalista Ronan Farrow de la New Yorker a petrecut 10 luni intervievând 13 femei care susţineau că au fost hărţuite şi agresate de Weinstein.

The New York Times a publicat apoi tot mai multe declaraţii ale unor femei care îl acuză pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală. Între ele s-a aflat și Gwyneth Paltrow, protagonista filmului care i-a adus producătorului un premiu Oscar („Shakespeare in love”), Angelina Jolie şi Rosanna Arquette.

Gwyneth Paltrow a povestit că avea 22 de ani şi tocmai obţinuse rolul în filmul ”Emma”, care avea să îi aducă celebritatea. Weinstein, producător al filmului, i-a cerut să se întâlnească, înainte de începere filmărilor, în apartamentul unui hotel din Beverly Hills. El nu s-a rezumat doar la discuții, ci a încercat să o convingă pe tânăra actriță să meargă în dormitor pentru un masaj. Paltrow a povestit că, fiind foarte tânără, s-a speriat, dar a reușit să îi respingă avansurile – după care a mers acasă și i-a povestit iubitului ei de atunci, actorul Brad Pitt, întreaga întâmplare. Brad Pitt l-a înfruntat pe Weinstein ulterior, când s-au întâlnit la un eveniment, și l-a somat să nu o mai atingă vreodată. Producătorul i-ar fi cerut actriței să nu mai povestească nimănui, iar ea s-a conformat, de teamă că va fi concediată. Gwyneth a povestit totul acum, iar Brad Pitt a confirmat cele întâmplate, prin reprezentantul său.

Trei acuzații de viol

Rosanna Arquette, care a jucat între altele în ”Pulp Fiction”, o altă producţie a lui Weinstein, a povestit lucruri asemănătoare, la fel şi actriţa franceză Judith Godrèche şi Angelina Jolie.

”Am avut o experienţă nefericită cu Harvey Weinstein în tinereţea mea şi, drept rezultat, am ales să nu mai lucrez niciodată cu el şi i-am avertizat şi pe alţii. Acest comportament faţă de femei, în orice domeniu, orice ţară este de neacceptat.”, a transmis Angelina Jolie. Se pare că actriţa l-a întâlnit pe Weinstein la finalul anilor 1990, pe când lucrau la filmul „Playing by Heart”, iar el i-a făcut avansuri într-o cameră de hotel, fără succes.

Mărturiile tuturor celor care au ieșit în față zilele trecute sunt asemănătoare: o cameră de hotel, Weinstein sumar îmbrăcat, propune un masaj și încearcă să le pipăie. Uneori a reușit, alteori, nu. Și nimeni nu a spus nimic până acum.

Actriţa italiană Asia Argento, fiica în vârstă de 42 de ani a regizorului Dario Argento, merge și mai departe și îl acuză pe producător de viol, susținând că Weinstein a forţat-o în urmă cu 20 de ani să întreţină raporturi sexuale. Ea a spus că a tăcut până acum de frică: ”Ştiu că a distrus mulţi oameni înainte”, a declarat ea.

Lucia Evans, o actriţă aspirantă, a declarat că l-a întâlnit pe Weinstein la birourile Miramax, în 2004, şi că atunci el a obligat-o să îi facă sex oral.

O altă femeie, care a preferat să rămână anonimă, a declarat pentru New Yorker că Weinstein a dus-o într-o cameră de hotel pentru o întâlnire. El s-a schimbat într-un halat de baie şi, spune ea, a violat-o.

Harvey Weinstein a răspuns, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că relațiile sexuale dezvăluite public au fost liber consimțite.

Cercetat de poliție, părăsit de toți

Între timp, scandalul s-a extins până în Marea Britanie, după ce actrițe de acolo au început să povestească și ele despre experiențele trăite cu Weinstein. Zoe Brock, actriţă britanică, a dezvăluit că şi ea a fost hărţuită sexual de producătorul american, după ce s-au cunoscut la o petrecere. ”Am mers într-o cameră şi, la scurt timp după aceea, membrii anturajului său au început să se dezbrace, iar Harvey a ieşit din cameră şi s-a întors complet dezbrăcat. A zis că ar vrea un masaj. Dacă aş putea eu să îl masez. Şi i-am răspuns că nu, nu pot. Şi, pentru că nu am vrut eu să îl masez, s-a oferit el să mă maseze pe mine. Din momentul în care m-a atins, mi s-a făcut scârbă şi am fost speriată, am sărit şi am fugit la baie”, a povestit Brock.

Actriţa Lysette Anthony, în vârstă de 54 de ani, cunoscută pentru rolul din ”Husband and Wives“ (1992), regizat de Woody Allen şi pentru apariţia sa în serialul „Hollyoaks“ susţine că Harvey Weinstein a violat-o chiar în locuinţa ei din Chelsea, la sfârşitul anilor ’80. Ea a povestit că a l-a întâlnit pe producător în 1982, la filmările pentru lungmetrajul „Krull“, iar Weinstein a atacat-o câţiva ani mai târziu. Lysette Anthony a spus că a anunţat Metropolitan Police din Londra că a fost atacată de Weinstein.

Poliţia din New York cercetează, în paralel cu cea britanică, acuzaţiile aduse lui Weinstein, inclusiv de viol şi agresiune sexuală. Acesta a transmis presei și colegilor de breaslă că își dorește ”a doua șansă” și că se va interna într-o clinică de reabilitare, cu programe speciale dedicate celor cu probleme sexuale. Deja l-a părăsit și soția, designerul Georgina Chapman, cu care era căsătorit din 2007. Cei doi au împreună doi copii – India Pearl, în vârstă de 7 ani şi Dashiell Max Robert, în vârstă de 4 ani. Chiar și fratele lui Weinstein, Bob, s-a distanțat de acesta și susține că nu a mai vorbit cu el în ultimii 5 ani, dezaprobând comportamentul lui.

Pe lângă familie, își poate pierde și cariera: a fost concediat de consiliul de administraţie al propriei companii, după care cinci dintre cei nouă membri ai Consiliului de administraţie al Weinstein Company au demisionat pentru a nu fi asociaţi cu scandalul.

Academia americană de film, cea care decernează premiile Oscar, precum și Academia britanică de film (BAFTA), au decis să-l suspende pe Weinstein.

Ben Affleck, acuzat și el
Scandalul este un punct de plecare și pentru un alt subiect de discuție fierbinte: ipocrizia de la Hollywood.

Despre Rose McGowan s-a scris în articolul din The New York Times că este una dintre actrițele ce ar fi încheiat un acord amiabil cu Harvey Weinstein după un astfel de incident – iar ea pare să confirme asta, într-o avalanșă de postări pe Twitter despre subiect. Ea a lansat o veritabilă campanie pe Twitter pentru a obține demisia întregului consiliu de administrație al Weinstein Company, inclusiv al lui Bob, fratele lui Harvey și cofondator al casei de producție. McGowan îi acuză pe toți că ar fi știut ce face Weinstein și nu au făcut nimic.

De asemenea, ea spune că actorul Ben Affleck este un mincinos, pentru că știa perfect despre comportamentul lui Weinstein, care i-a lansat cariera, deși a lăsat să se înțeleagă că nu știa. Ea a citat răspunsul lui Affleck când a aflat despre faptul că a fost agresată sexual de Weinstein — ”La naiba, i-am spus să nu mai facă așa ceva!”.

McGowan a încheiat o înțelegere amiabilă privind plata unei despăgubiri de 100.000 de dolari în 1997, după un incident într-un hotel în timpul unui festival de film, a scris New York Times.

Affleck postase un comunicat pe Twitter despre Weinstein, afirmând că este ”întristat și furios că un bărbat cu care am lucrat și-a folosit poziția de putere pentru a intimida, hărțui sexual și manipula multe femei de-a lungul deceniilor”.

Relaţia extrem de apropiată dintre Ben Affleck şi Harvey Weinstein i-a adus numeroase critici actorului, după ce timp de mai multe zile a rămas tăcut cu privire la acuzaţiile grave ce îi sunt aduse producătorului de numeroase femei din industria de divertisment. Cei doi sunt prieteni buni, actorul fiind văzut ca protejatul mogulului.

Frații Affleck, în vizor
Mai rău este însă că apar declarații despre comportamentul neadecvat al lui Ben Affleck față de femei. Acesta ar fi pipăit o actriță în cadrul unui show difuzat la MTV, în 2003; o altă femeie a povestit că actorul i-ar fi pus mâna pe fund, afirmații susținute de o a treia femeie.
Şi fratele lui Ben Affleck, actorul Casey Affleck, recompensat anul acesta cu un Oscar, a avut probleme similare. Acesta are la activ două acuzații de viol, datând din 2010.

La vremea respectivă, două din actrițele cu care Casey a lucrat la filmul experimental ”I’m Still Here” l-au acuzat pe câștigătorul premiului Oscar de hărțuire sexuală. Una dintre actrițe a declarat că Casey s-a strecurat în patul ei în timp ce aceasta dormea. Cealaltă l-a acuzat pe actor că ar fi obligat-o să rămână în aceeași cameră de hotel cu el și că ar fi tras-o de mână în încercarea de a o intimida. Affleck a fost dat în judecată, iar despăgubirile cerute au fost de 2 milioane, respectiv de 2,25 de milioane de dolari. Ambele acuzații au fost retrase în urma unor înțelegeri rămase secrete. Iar Casey a respins categoric ambele acuzații.

Totuși, membrii Academiei au fost aspru criticați mai întâi pentru nominalizarea lui Casey Affleck, iar apoi pentru premierea actorului. Argumentul criticilor a fost că un asemenea premiu – dar chiar și numai o nominalizare – îi va oferi lui Affleck și mai multă putere, bani și influență la Hollywood, ceea ce nu face decât să perpetueze atitudinea discriminatorie din industria filmului de peste Ocean.

”Model” de președinte

În timp ce acuzațiile împotriva lui Weinstein se adună, se înmulțesc și vocile celor care spun că au auzit sau că știau despre comportamentul acestuia – dar că nimeni nu era dispus să vorbească, pentru a nu mai face și mai mult rău victimelor. Dintre cei care știau ce se întâmplă s-a ridicat și legendara actriță Jane Fonda, care s-a declarat ”ușurată” că, în sfârșit, se vorbește despre asta.

Actrița a spus că victimele nu au dorit să vorbească pentru că Weinstein este ”puternic”, iar tinerele erau ”vulnerabile” și ”îngrijorate că dacă vorbesc sau fac ceva, cariera lor ar fi distrusă”.

Jane Fonda a vorbit și despre scandalurile sexuale care i-au avut în centrul lor pe actorul american Bill Cosby, pe fostul președinte al Fondului Monetar Internațional Dominique Strauss-Kahn și pe președintele american Donald Trump. ”Avem acum un președinte despre care știm că a făcut același lucru”, a afirmat ea. În timpul campaniei prezidențiale, a apărut o înregistrare video în care Donald Trump se lăuda că poate pipăi femeile pentru că este celebru.

Actrița a mai punctat că violențele asupra femeilor sunt ”foarte, foarte răspândite”, și nu numai la Hollywood, ”este o epidemie”.

De altfel, zeci de mii de femei din lumea întreagă au postat în ultimele zile pe conturile personale din rețelele sociale hashtagul ”#meetoo”, prin care doresc să arate faptul că au fost, la un moment dat în viața lor, victime ale unor abuzuri și/sau hărțuiri sexuale.

Alte celebrităţi implicate în scandaluri sexuale la Hollywood

Înainte de Harvey Weinstein, actorul Bill Cosby a fost acuzat de 60 de femei că le-a drogat sau le-a îmbătat, apoi le-a abuzat. El a fost somat să depună mărturie sub jurământ la tribunal, în octombrie 2015, într-un proces iniţiat de o femeie care l-a acuzat pe artist că ademenit-o cu alcool şi a abuzat-o sexual în conacul Playboy din Los Angeles atunci când ea avea vârsta de 15 ani. După aceea, tot mai multe victime au început să vorbească.

Procesul actorului a fost însă anulat în iunie 2017, din cauză că juraţii nu au putut să stabilească un verdict în unanimitate pentru niciun cap de acuzare, după mai mult de 50 de ore de deliberări.

Cu numele pătat de acuzații similare este regizorul Roman Polanski, ce e drept, cu mult mai puține victime. Celebrul regizor a fost arestat în 1977, în Los Angeles, pentru abuz sexual asupra unei minore (Samantha Geimer – 13 ani). În timpul unei şedinţe foto pentru varianta din Franţa a revisei Vogue, Polanski i-ar fi oferit fetei şampanie şi pastile, iar apoi ar fi violat-o. A părăsit SUA şi a fugit în Franţa înainte de sentinţa finală, iar în 2009 a fost arestat în Elveţia la cererea autorităţilor americane. La scurt timp, autorităţile elveţiene l-au eliberat, fiindcă victima a declarat că nu mai vrea ca Polanski să fie judecat.

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis a declarat că regizorul a forţat-o să întreţină relaţii sexuale atunci când ea avea 16 ani. O a treia femeie, identificată doar după prenumele ”Robin”, l-a acuzat pe celebrul regizor în luna august de comiterea unei agresiuni sexuale în 1973, atunci când ea avea vârsta de 16 ani.

Renate Langer este cea de-a patra femeie care a decis să rupă tăcerea pentru a-l acuza de agresiune sexuală pe Roman Polanski, în prezent în vârstă de 84 de ani. Iar Justiția elvețiană a anunțat că a acceptat să examineze noile acuzații. Așadar, și acest scandal se poate extinde.

Mergând și mai departe în timp, găsim primul mare scandal care a zguduit Hollywood-ul: în 1921, comediantul Roscoe Fatty Arbuckle a fost acuzat de violul şi uciderea actriţei Virginia Rappe, care a murit după ce a participat la o petrecere organizată în casa actorului. Fatty Arbuckle a trecut prin trei procese, de fiecare dată fiind găsit nevinovat.

Postaţi un comentariu