În lipsa unui spațiu adecvat, Muzeul Imaginii ar putea funcționa în alt oraș decât Clujul

Foto: Dan Bodea

Organizatorii Photo Romania vor continua și în timpul celei de-a șasea ediții a festivalului campania de strângere de semnături pentru înființarea unui muzeu dedicat imaginii în România. Muzeul va fi organizat pe patru secțiuni: fotografie, film, mass media și comunicare publicitară și ar urma să aibă o componentă „clasică”, unde vor fi organizate expozițiile permanente și temporare, dar și un centru educațional.

„Proiectul nostru de înființare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziție temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de inițiativă, însă, ar avea nevoie de o locație permanentă, care să asigure condițiile necesare bunei desfășurări a unor workshop-uri, proiecții de film, conferințe și care, desigur, să fie un spațiu expozițional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival.

În lipsa unui spațiu adecvat la Cluj, muzeul ar putea fi deschis într-un alt oraș din România. O primă variantă plauzibilă ar fi Fabrica de Bere de la Turda, locație oferită de Centrul Rațiu.

„Noi ne dorim să existe în România un muzeu al imaginii, cu toate că ne-ar plăcea foarte mult ca acel oraș în care va fi să fie Cluj-Napoca. Am studiat foarte mult muzeele de fotografie din Europa și din lume și am observat că un astfel de muzeu animă foarte mult tot ceea ce ține de imagine, de fotografie, de film, de mass media. Cred că Clujul ar merita să aibă un astfel de muzeu, dar asta depinde deja de sprijinul pe care îl avem. E nevoie de un spațiu permanent. Noi am avut demersuri de genul acesta acum doi ani, în colaborare cu Muzeul de Istorie, unde a fost expusă o colecție de peste 1.000 de aparte de fotografie a unui colecționar din Bacău și care la orice oră ar pune la dispoziție această expoziție. Strângerea de semnături e primul pas, să conștientizăm că este nevoie de un astfel de muzeu, de un spațiu, iar apoi poate să apară și posibilitățile. Pe lângă campania de strângere de semnături vom avea în timpul festivalului o masă rotundă, în care, împreună cu specialiști, vom realiza un concept, din care să reiasă importanța existenței unui astfel de muzeu. După aceea, pe baza acelei hârtii și împreună cu semnăturile vom iniția demersuri la Ministerul Culturii”, a spus Cătălin Balog Bellu.

Primăria Cluj-Napoca le-a propus organizatorilor mai multe spații. „Cea mai bună soluție a fost o clădire de pe str. Iuliu Maniu, doar că e destul de încâlcită situația juridică. Muzeul nu poate fi deschis doar pe o perioadă temporară, ca o expoziție. Are nevoie de suținere timp de 360 de zile. Acea clădire trebuie să aibă niște condiții și nu sunt puține”, a mai spus Bellu.

„Salvarea” pară să vină de la Turda, unde familia Rațiu este dispusă să pună la dispoziție fost fabrică de bere, în momentul în care va exista un demers serios.

Proiectul este susținut de Beard Brothers, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Sapientia și Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Citiți și : Petiție pentru înființarea în România a unui muzeu dedicat imaginii

Cei care doresc să semneze petiția pot face acest lucru aici.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu