Horea „Snorky” Uioreanu, un corupt meticulos

Foto: Dan Bodea

De cele mai multe ori, momentele în care la un interviu angajatorul chestionează candidatul cu privire la utilizarea programelor din pachetul Microsoft Office sunt neglijate și luate în derâdere. Cotloanele administrației publice românești ne arată însă că astfel de cunoștințe sunt imperios necesare, spre exemplu, în activitatea unui președinte de Consiliu Județean care, potrivit procurorilor DNA, ținea evidența mitei și a cheltuielilor făcute din acești bani într-un document Excell. Practica nu este însă un brevet al președintelui Horea Uioreanu, astfel de strategii fiind aduse în lumea ilegalitățrilor chiar de către mult mai faimosul Al Capone.

Luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri oficiale sau complicitate la spălare de bani sunt acuzații pentru care fostul președintele al Consiliului Județean Cluj ar putea petrece ani buni în spatele gratiilor. Lecția predată fără voie de Sorin Apostu și cazul său nu a fost cu mari învățăminte pentru politicienii și oamenii de afaceri clujeni, lucru exploatat de procurorii DNA care imediat după încheierea campaniei electorale pentru europarlamentare au dat startul audierilor și arestărilor prin birouri.

Chiar dacă mita nu se primea pentru înlesnirea accesului pe piața clujeană a comercianților de pepene verde din Dăbuleni, cum s-a întâmplat în cazul lui Sorin Apostu, Horea Uioreanu avea și el, la rândul său, planuri speciale cu cele 15 procente pe care le solicita la fiecare contract atribuit.

Pentru Horea Uioreanu, motivarea scrisă de procurorii DNA în vederea arestării sale și a partenerilor, este oglinda unui corupt meticulos, organizat, care a înțeles că o afacere, îndiferent dacă este legală sau ilegală, nu poate avea succes atunci când atenția la detalii lipsește.

Astfel a apărut documentul Excell în care Horea Uioreanu păstra evidența tranșelor de mită primite și „de primit”, alături de cheltuielile realizate din acești bani. Acest sistem organizațional a fost într-o mare măsură brevetat de faimosul Al Capone, care debuta în domeniul ilegalitățiilor în calitate de contabil al mafiei sau „bookkeeper”, așa cum legendele de peste ocean consemnează.

Alphonso „Al” Capone nu a fost dintotdeauna gangsterul sângeros pe care filmele hollywoodiene îl prezintăîn ecranizările vieții lui, „Snorky” (una dintre poreclele lui Al Capone, care face referire la eleganța acestuia) activând o bună perioadă de timp ca funționar într-o companie cu activități cât se poate de legale. Ca orice funcționar, Capone s-a plictisit rapid de legalitate și, mirosind oportunitățile oferite de noua lege a prohibiției care interzicea consumul de alcool în SUA, s-a alăturat nașului fiului său, Johnny “Papa Johnny” Torrio, care tocmai schimba afacerile cu jocuri de noroc și bordeluri pe cele care aveau ca principal obiect de activitate contrabanda cu alcool.

Aici a intervenit geniul lui Al Capone care se potrivea perfect cu ascensiunea fulminantă a afecerilor lui Torri dar care sufereau la capitolul organizare. Folosind trucurile dobândite cu forța în anii de tinerețe petrecuți pe străzile din New York dar și cunoștințele sale de contabil, Al Capone a transformat rapid afacerea cu alcool a lui Torrio într-o adevărată corporație în care intrările și ieșirile erau atent consemnate astfel încât banii să fie reinvestiți într-un mod cât mai eficient.

„Din informaţiile obţinute aflate la filele nr. 133 – 143 (vol. III dosar urmărire penală) rezultă sumele de bani primite de inculpat cu titlu de mităşi faptul că acestea erau folosite personal, fie în scopul achitării unor rate bancare, cât şi pentru achiziţionarea de obiecte personale. Cele evidenţiate în scriptele respective contravin declaraţiilor date de inculpatul U. cum că ar fi folosit banii doar în interes electoral. Spre exemplificare, arătăm că la fila nr. 134 apare notat „H. buzunar – 29 aprilie – 2000 lei”, „H. buzunar – 30 aprilie – 3000 de lei”, „E. – 09.05.2013 – 2000 lei”, precum şi alte cumpărături gen perne, calorifere, filtre, cabană, covoraşe electrice şi covoraşe cabană”.

Așadar nu mașini de lux, nu prostituate, nu vile luxoase, nu vacanțe ci doar nevoile de zi cu zi pe care Horea Uioreanu le avea și pe care scribul său, Răzvan Pop, le însemna cu mare atenție într-un document Excell. De asemenea, banii erau investiți și în bunul mers al afacerii cu procente din contractele date pe sub mână, Uioreanu comandând o lampă cu ultraviolete într-un moment critic în care s-a trezit cu un plic cu 10.000 de euro fără un expeditor binedefinit. O alegere foarte inspirată, dacă ne gândim că acest program pare a fi făcut pentru șpăgari, datorită faptului că numărul de linii și coloane este practic nelimitat în aceași măsură în care, așa cum orice funcționar public din spațiul carpato-danubiano-pontic știe, numărul de persoane care pot contribui cu sume nedeclarabile și neimpozabile este și el cel puțin nesfârșit.

Organizarea minuțioasă din contabilitatea afacerilor ilegale nu a fost însă prea apreciată de procurorii DNA care, folosind metode butucănoase ca filajul, înregistrarea convorbirilor telefonice și înregistrarea de discuții din birouri, au obținut acces deplin la documentul Excell care conține secretele succesului financiar avut de Uioreanu în ultimii ani.

Radu Hângănuț

Distribuie:

Postaţi un comentariu