Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: „Am fost impresionat de acțiunile de stradă. Sper să fiți la fel de mulți și la vot”

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România (Foto: Dan Bodea)

În cadrul unei vizite de două zile pe care o desfășoară în Cluj-Napoca, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Kleem, le-a vorbit studenților Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) despre importanța Zilei Președinților, despre valorile democratice pe care țara sa le promovează, dar și despre importanța luptei împotriva corupției. În cadrul conferinței care a durat aproximativ 50 de minute, Hans Klemm s-a adresat audienței în limba română chiar la începutul conferinței și a răspuns întrebărilor studenților, interesați în principal de modul în care campania electorală din SUA se desfășoară, probleme legate de libertatea de exprimare, dar și despre mecanismele prin care SUA poate ajuta România să combată corupția.

Tema conferinței susținută de ambasadorul Hans Klemm a fost Ziua Președinților și semnificația ei, cu accent pe importanța mandatelor lui Abraham Lincoln și George Washington.

„Acești giganți ai istoriei americane, Washington și Lincoln, sunt un exemplu pentru noi toți. Cel dintâi a reușit să gestioneze autoritatea pe care poporul i-a dat-o, în timp ce Lincoln este cel care a ținut națiunea unită în ciuda adversităților. Nu au fost oameni perfecți, așa cum nicio femeie și niciun bărbat nu au fost vreodată. Administrația lui Washington a tolerat sclavia, iar Lincoln a luat decizii care au au prelungit și accentuat Războiul Civil. Ziua Președinților ne dă șansa să reflectăm la cei care ne-au condus. Am avut președinți foarte buni, președinți de succes și am avut și lideri mai puțin exemplari. Istoricii spun că Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Ronald Reagan și J.F Kennedy au fost printre cei mai buni, dar nici măcar ei nu au avut succes în mod constant. Ei însă s-au diferențiat pentru că, așa cum spunea John Steinbeck într-una din carțile sale, <<puterea nu corupe. Frica însă corupe. Probabil frica de a pierde puterea>>”, a spus acesta.

Hans Klemm,   ambasadorul SUA în România (Foto: Dan Bodea)

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România (Foto: Dan Bodea)

În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Ambasadorul american a fost „bombardat” cu întrebări legate de modul în care România poate lupta mai eficient împotriva corupției.

„Felicit România pentru ce a făcut în ultimii ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Este o luptă care nu se termină niciodată, trebuie susținută și cu siguranță nu este o luptă care are loc doar în România. Vecinii voștri, Ucraina și Moldova, au mari probleme, dar și SUA au astfel de probleme. Sunt mulți foști guvernatori acuzați și închiși pentru fapte corupție, senatori cercetați și chiar un președinte care a părăsit postul după astfel de acuzații”, amintește Ambasadorul.

Hans Klemm a declarat că a fost puternic impresionat de reacția cetățenilor români la evenimentele care i-au nemulțumit și i-a încurajat pe studenți să fie mai implicați în societate, dar și în politică.

„Am fost puternic impresionat de pasiunea cu care românii au protestat față de faptele de corupție. Am fost impresionat de acțiunile de stradă care au avut loc anul trecut în București, Cluj și alte orașe din România. Cei care au participat pot asigura un viitor mai bun României. Sper ca la fel de mulți oameni vor merge la vot pentru a-și exercita puterea și a pune în funcție oameni care să fie lideri responsabili. Voi sunteți noua generație a României. Veți continua să încercați să transformați România în locul pe care vi-l doriți? Veți răspunde apelului țării voastre, atunci când vi se va cere acest lucru? Veți participa la alegerile de anul de anul acesta pentru a vă asigura că oamenii potriviți sunt aleși? Vă veți implica la rândul vostru?”, a întrebat retoric Hans Klemm.

Hans Klemm a mai spus că România este un important partener al SUA și NATO, mai ales în contextul ultimelor conflicte din imediata vecinătate a țării noastre, dar și în contextul schimbărilor demografice pricinuite de ofensiva ISIS în Siria sau Irak.

„Din punct de vedere geo-strategic, România este o țară foarte importantă pentru SUA și pentru NATO. Poate acum cinci sau 10 ani nu era la fel, însă astăzi, în contextul evenimentelor din Ucraina și a agresivității forțelor Rusiei care e tot mai prezentă în Marea Neagră, în acest context România este un aliat fundamental. Ca urmare a acestei improtanțe, avem o foarte mare încredere în parteneriatul nostru. Una dintre prioritățile mele ține de asigurarea securității și în ultimii ani am consolidat un parteneriat eficient nu doar din punctul de vedere al capabilităților de apărare pe care SUA le are în Europa, ci și în ceea ce privește asigurarea securității și menținerea păcii în zone îndepărtate de România, cum este cazul Afganistanului sau Irakului. SUA își dorește ca pe viitor România să fie un stat democratic prosper și un aliat puternic”, a declarat Ambasadorul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu toate acestea, Ambasadorul SUA este de părere că o conflagrație mondială este puțin probabilă în contextul în care instituții precum NATO sau ONU funcționează foarte eficient în prezent.

„Cred că riscul unui nou Război Mondial este în aceste momente scăzut. Sunt multe instituții internaționale care sunt puternice și eficiente. Sunt instituții care au ajutat la oprirea ultimului Război Mondial și care au rolul de a preveni un altul. Alianțele și organizațiile în care SUA este un pion principal alături de țări ca Japonia, Coreea de Sud sau Australia, contribuie la asigurarea păcii. Asta nu înseamnă că nu există conflicte, instabilitate sau valuri de migrații care să amenințe stabilitatea unor țări. Dar țin să menționez că UE are instituții care pot preveni poate nu toate conflictele minore, dar le pot preveni pe cele majore”, a asigurat oficialul american.

Hans Klemm a precizat că în calitate de Ambasador al SUA are trei priorități și a declarat că bunăstarea economică în cadrul parteneriatului SUA&România este o problemă care îl preocupă în mod special.

„Ca ambasador, am trei priorități: una este asigurarea securității în cadrul parteneriatului dintre România și SUA. Apoi, ne dorim să promovăm valorile democrației pe care România le-a îmbrățișat. Țările democratice sunt într-o continuă evoluție și această reformă se aplică și instituțiilor dintr-un stat democratic. SUA vrea să ajute și să susțină libertatea de exprimare, libertatea justiției, a religiei, respectul minorităților sau promovarea femeilor în domeniul economic și politic. A treia prioritate este prosperitatea economică celor două țări. Acest lucru presupune întărirea relațiilor economice și încercăm să avem legături cât mai strânse în schimburi economice, cercetare și cultură și încurajarea investițiilor atât dinspre SUA spre România, cât și din partea investitorilor români, spre SUA”, a explicat Hans Klemm.

Ambasadorul american a mai vorbit și despre campania electorală în care SUA se află în aceste momente.

„În SUA, Curtea Supremă a decis că orice constrângere a finanțării campaniei electorale este de fapt o constrângere a dreptului la liberă exprimare. Există de atunci îngrijorarea că oamenii bogați vor avea o mult prea mare putere în campaniile electorale. Au trecut doar cinci ani de la decizia aceea și nu au fost prea multe ocazii să ne dăm seama cum funcționează această lege, însă din ceea ce vedem acum înțelegem că acei candidați care nu se bazează pe donatori foarte mari pot reuși, în timp ce candidații care se bazează pe sponsori foarte bogați, eșuează. Dacă privim spre campanii republicanilor și ale democraților vedem cum Donald Trump, care se bazează doar pe banii săi, are succes, în timp ce Jeff Bush, care a avut sponsori potenți financiar, eșuează”, a atras atenția Hans Klemm.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu