Grupul civic SOS cere primăriei să includă amenajarea Parcului Est în bugetul pe 2018

Grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (SOS) cere Primăriei și în acest an un calendar clar de amenajare a Parcului Est / Între Lacuri, care să fie inclus în proiecțiile bugetare din 2018, dar și din anii următori. Demersul vine după ce inițiativa lui Nicolae Oprean de amenajare a unei porțiuni din parc este unul dintre proiectele câștigătoare la bugetul participativ de anul trecut.
Mai exact SOS cere primăriei un calendar de dezbateri privind amenajarea parcului,  o dată pentru finalizarea proiectului de bugetare participativă pe suprafețele aparținând primăriei, alocarea unor sume din bugetul local pentru negocieri cu proprietarii privați și un calendar de realizare a întregului parc propus și acceptat de primărie anii trecuți.
„Este relevant un parc de mari dimensiuni în zonă. Altfel, s-ar supraaglomera cu blocuri și case. E o oază de verdeață, care e lăsată în paragină. În caz contrar, ar fi absorbită de dezvoltatori imobiliari, în loc să fie dată spre folosință clujenilor”, spune Nicolae Oprean, inițiator al proiectului câștigător pentru parc la procesul de bugetare participativă
„Ne-am mobilizat pentru pietonalizarea aleii de lângă mall și ne-am bucurat de baza sportivă, mai ales că în partea de est a Clujului nu aveam spații publice de anvergură. Dar SOS a propus de anii trecuți cel mai mare parc al orașului care să lege Parcul Iulius de Parcul Tulcea / Între Lacuri și Baza Sportivă Gheorgheni prin intermediul pepinierei și legăturilor pietonale dintre cele patru lacuri. În consecință, vrem respectarea acestui proiect acceptat și de Primărie”susține și deputatul Adrian Dohotaru, membru SOS.
Conex cu inițiativele privind amenajarea Parcului Est, membrii SOS mai vin cu două propuneri. Este vorba despre extinderea Parcului Rozelor cu un hectar și întreţinerea şi amenajarea minim invazivă a Canalului Morii în zona Parcului Rozelor.
”Propun, în special, următoarele investiții: curăţarea periodică a cursului de apă şi a malurilor şi punerea în valoare a vegetaţiei şi faunei din acest spaţiu natural, amplasarea de felinare şi mobilier urban, regularizarea cursului de apă și montarea a două pasarele pietonale între cele două maluri pentru a permite accesul facil pe latura de sud, amenajarea de trasee care să permită tranzitul pentru cicliști, pietoni și persoane cu dizabilități, întrucât zona este atât una de tranzit, fiind una dintre puținele legături între cartierele Mănăştur şi Grigorescu, cât și una de relaxare, conexă Parcului Rozelor, deschiderea grădinilor amenajate ad-hoc atât pentru a facilita crearea de spații noi de promenadă, cât și pentru a încuraja întreținerea unor grădini urbane și amenajarea unui acces dinspre Parcul Rozelor (existent în prezent prin gardul rupt).
Câteva argumentei în susţinerea acestei propuneri: zona, actualmente de tranzit între Mănăștur și Grigorescu, va deveni şi zonă de relaxare, amenajarea zonei va extinde suprafața parcului Rozelor, dar într-un ambient nou, în armonie cu natura, tranzitul între cartiere va fi facilitat prin noi rute pietonale, deschiderea grădinilor va aduce beneficii de sănătate pentru cetățenii care doresc să se implice în întreținerea lor, sistematizarea zonei va genera beneficii prin scăderea riscurilor asociate unui spațiu public neîntreținut”, explică Ioana Rus, membră SOS.
SOS propune de asemenea ca în bugetul municipiului pe 2018 să fie inclusă și realizarea unui studiu de fezabilitate privind un sistem de spații verzi la nivelul orașului.
Distribuie:

Postaţi un comentariu