Grupul civic SOS cere alocări bugetare pentru exproprierile de teren necesare amenajării de spaţii verzi

Societatea Organizată Sustenabil (SOS) cere Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca bugetarea multi-anuală a exproprierilor de terenuri pentru amenajarea de spații verzi.

În acest sens grupul de iniţiativă civică are câteva propuneri inclusiv pentru proiectul de buget al municipiului în 2016, proiect aflat în dezbatere până în 22 ianuarie.

„Exproprierile trebuie realizate cu prioritate în cazul spațiilor publice de anvergură care s-au degradat în perioada post-decembristă, dar și în situațiile de retrocedare a unor spații între blocuri, unde în loc de garaje și noi construcții se pot amenaja spații verzi, parking-uri moderne, piese de mobilier urban etc. Și în cazul acestor spații mai mici, propunem exproprierea cu întâietate a zonelor cu potențial mai mare de utilizare publică din preajma cursurilor de apă, de exemplu garajele de pe Canalul Morii în zona Plopilor, în jurul lacului 3 din Gheorgheni”, se arată în propunerea semnată de cei de la SOS.

Reprezentanţii acestei asociaţii consideră că se impune o cartografiere a tuturor spaţiilor verzi din oraş. „Propunem cartografierea tuturor spațiilor verzi din oraș pentru a vedea cum se poate clarifica situația lor juridică, pentru a discuta unde interesul public de a avea spații de joacă și loisir primează în fața intereselor private pentru construcții și pentru a dezbate cum pot fi fi folosite aceste zone la potențial maxim de clujeni. Printre parcurile (sau propuneri de parcuri acceptate de primărie) unde s-au făcut retrocedări pe anumite porțiuni și care necesită recuperarea lor de municipalitate amintim: Parcul Est – Între Lacuri, Cetățuia, zona La Terenuri-Mănăștur, Parcul Primăverii, Parcul Colina, Parcul Sportiv Babeș”.

În ciuda faptului că strategia Clujului între anii 2014-2020 semnalează ca problemă majoră inexistența spațiilor verzi și prevede necesitatea investițiilor în reabilitarea spațiilor publice sau în amenajarea altora noi, deocamdată autorităţile nu au făcut demersuri consistente în aces sens şi nici nu există resurse bugetare alocate, consideră membrii SOS.

Aceştia precizează că deşi s-a discutat de mai mult timp despre proiecte care vizează amenajarea de spaţii verzi există o întârziere a negocierilor între municipalitate și proprietari privați privind despăgubirile ori schimbul de terenuri necesare pentru realizarea acestor obiective. „Spațiile publice / verzi asigură creșterea calității vieții în oraș și contribuie la sănătatea cetățenilor oferind zone de relaxare și petrecere a timpului liber. Diminuarea lor are un impact negativ considerabil asupra populației datorită poluării, stresului aglomerării. Clujul se apropie de recomandările UE de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, deși e mult în urma normei Organizației Mondiale a Sănătății de 50 de metri, nu prin cantitatea și calitatea parcurilor, ci prin includerea unor porțiuni mari din pădurile Făget și Hoia în intravilan și prin includerea curților private și a cimitirelor”, se mai arată în comunicatul asociaţiei SOS.

Postaţi un comentariu