Islamul: o perspectivă necaniculară de la Cluj

Foto: Dan Bodea

Ameninţarea Islamului în Europa şi islamofobia declanşată în ultimii ani sunt în mare măsură subiecte de presă la care marşează oameni uşor de manipulat, astfel încât chemarea oamenilor educaţi ar fi să le scoată din zona clişeelor şi a stereotipurilor culturale şi de civilizaţie. Aceasta a fost concluzia mesei rotunde organizate la Cluj de grupul de reflecţie Citadel coordonat de universitarul şi diplomatul Valentin Naumescu.

Radu Carp, fost consilier prezidenţial, a  evocat faptul că, împotriva prejudecăţilor, s-a dovedit că radicalizarea atacatorilor care au comis atentate în Franţa în ultimii ani s-a petrecut mai puţin în zona moscheelor şi mai mult în sălile de fitness. El a explicat faptul că, din cei 15 milioane de musulmani aflaţi în Europa, abia o treime mai pot fi consideraţi cu adevărat religioşi, constatându-se o tendinţă de secularizare a tinerilor musulmani care evadează din strînsoarea religioasă a părinţilor.

Cauzele terorismului asociat islamului sunt mult mai profunde decât presupusa motivaţie religioasă, a explicat domnul Carp. El a a adus exemplul unui cartier din Bruxelles unde segregarea musulmanilor s-a produs din pricina corupţiei din primăria locală condusă de un belgian. În schimb, în alt cartier al capitalei belgiene care este gospodărit de un turc cinstit integrarea musulmanilor a reuşit. Fostul consilier prezidenţial spune că se discută tot mai mult în ţările europene despre legătura dintre corupţie, integrare şi terorism.

Universitarul clujean Marius Lazăr a denunţat „obsesia antiislamistă” indusă de presă, menţionând că Europa a cunoscut în ultima perioadă terorişti de inspiraţii diferite cu nimic mai nemiloşi decât ucigaşii musulmani. Au aruncat bombe extremişti de dreapta, extremişti de stânga, naţionalişti sau pur şi simplu atentatori de profesie. Cei care spun că Islamul creşte în sânul Europei ca o nouă naţiune sau comunitate fără graniţe coagulată doar de religie se înşală, mai spune profesorul clujean, deoarece nu ţin cont de multiplele divizări şi ireconciliarităţi din lumea musulmană.

Presa preferă să cultive emoţiile şi de aceea valul de imigranţi musulmani este tratat cel mai adesea cu spaimă, afirmă universitarul clujean Raluca Moldovan. Ea a arătat că publicaţiile care sprijină ideea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană induc teama privind o posibilă invazie a sirienilor şi a pakistanezilor, mai nou şi a turcilor dacă aceştia vor bate palma cu europenii. Propaganda lor de tip sperietoare a prins atât de bine în rândul persoanelor din mediul rural şi a vârstnicilor încât sondajele dinaintea referendumului de joi se află în marja de eroare, orice rezultat fiind posibil.

Valentin Naumescu a amintit însă că de curând cetăţenii Londrei au răspuns campaniei rasiste a candidatului conservator alegându-l primar pe un politician de origine pakistaneză. „Ar fi îngrozitor, şi s-a văzut la londra că deocamdată nu este aşa, dacă europenii n-ar mai vota valori şi s-ar separa în comunităţi de alegători motivaţi de apartenenţe sectare, religioase sau de origine”, a concluzionat diplomatul clujean, care coordonează cel mai activ grup de reflecţie de politică internaţională din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu