Groapa veche de gunoi de la Pata Rât se închide cu totul abia în martie 2018

foto: Szakáts István
eepurl.com

Lucrările de închidere a celor șase gropi de gunoi neconforme din județ se află în diferite stadii, cele mai avansate fiind cele de la Huedin, Gherla și Turda, a precizat astăzi președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Astfel, la rampele neconforme din Huedin, Gherla și Turda au fost deja finalizate în proporție de 100% terasamentele, așternerea stratului suport de pământ precum și forarea puțurilor pentru evacuarea gazelor. În același timp, la rampele din Turda și Huedin se execută așternerea de geomembrane pentru impermeabilizare și așternerea stratului de acoperire. 

„E important e ca toți clujenii să înțeleagă faptul că nu vorbim doar de Pata Rât ci de șase rampe neconforme din întreg județul și că lucrurile se mișcă în direcția bună. Alături de Pata Rât unde expertiza ne va indica săptămâna viitoare măsurile ce se impun în urma alunecării de teren, lucrările la Turda, Huedin și Gherla decurg într-un ritm alert iar cele de la Dej și Câmpia Turzii au fost deja licitate” a declarat Tișe.

În ceea ce privește rampa neconformă de la Cluj-Napoca, cea de la Pata Rât, aici au fost realizate terasamentele în proporție de  cca. 80%, dar lucrările s-au oprit din cauza alunecării de deșeuri din luna iulie. În ceea ce privește finalizarea lucrărilor de închidere a acestei rampe, ea este preconizată pentru primăvara anului viitor, aproximativ în luna martie.

Alin Tișe a subliniat că în condițiile în care nu a primit instituirea stării de alertă la Pata Rât, rezolvarea problemei lacului de levigat va mai dura, fiind urmate procedurile  standard prevăzute de lege. Astfel, în cadrul ședinței ordinare a CJ Cluj de luni 30 octombrie va fi demarată procedura de expropriere a celor patru proprietari de teren identificați în proximitatea zonei afectate, astfel încât stația de osmoză recent închiriată să poată fi amplasată și să înceapă procesul de epurare într-un timp cât mai scurt.

Postaţi un comentariu