Grădina Botanică ”bântuită” de lilieci

Foto: Dan Bodea

Câteva sute de clujeni, în special copii însoțiți de părinți, au luat parte la activitățile incluse în cadrul celei de a șasea ediții a ”Nopții Europene a Liliecilor”. Sărbătorit cu întârziere (Ziua Europeană a Liliecilor se derulează în fiecare an la aceiași dată, 26 august), evenimentul a atras în Grădina Botanică ”Alexandru Borza”, mai exact la Grădina Japoneză, chiar mai mulți pasionați de natură decât s-au așteptat organizatorii. 

Foto: Dan Bodea

Tema ediției din acest an a fost: ”Conservarea, adăpostul și protecția populațiilor de lilieci din Europa”. ”De fapt tema poate fi oricare, pentru că noi de asta am venit în fața oamenilor să răspundem la întrebări. Nu e ca la școală, noi nu dăm note, ci încercăm să interacționăm cu toată lumea, care vrea să afle cât mai multe informații despre lilieci”, ne explică cercetătorul Szilard-Lehel Bucs. 

Foto: Dan Bodea

În cadrul evenimentului au fost expuse fotografii cu lilieci, cuprinzând instantanee din viața liliecilor. Au avut loc prezentări, în limba română și limba maghiară, iar seara a avut loc momentul cel mai așteptat de participanți, proiecțiile video și ”Tornada liliecilor”. ”Acesta este momentul cel mai așteptat, mai ales de copii. Este o proiecție care te face să participi activ la momentul în care liliecii ies din peșteră și ai senzația că vin peste tine”, spune Szilard-Lehel Bucs. 

Ca peste tot în Europa, și în România scopul acestui eveniment este de a aduce oamenii mai aproape de aceste animale unice și de a-i familiariza cu viața liliecilor. Unul dintre obiectivele urmărite este înlăturarea superstițiilor și temerilor legate de aceste mamifere, mituri ce nu-și găsesc echivalentul în realitate. În România exista 31 specii de lilieci toate fiind strict protejate de lege. Jumătate dintre speciile de liliac din țara noastră, trăiesc în peșterile de pe raza administrativă a județului Cluj. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu