Garda de Mediu Cluj intervine în scandalul arborilor tăiaţi din prima grădină botanică a Clujului

Foto: Dan Bodea

Scandalul tăierilor de arbori din prima grădină botanică a Clujului continuă. Garda de Mediu sesizată de vecinii terenului de pe strada Avram Iancu 23-25 susţine că tăierile au fost ilegale şi cere poliţiei să identifice persoanele care au tăiat cei 33 de arbori.

Astfel, reprezentanţii Gărzii de Mediu precizează în răspunsul trimis asociaţiei de proprietari de pe strada Mihail Kogălniceanu numărul 8 că la controlul pe care l-au efectuat la adresa indicată nu au mai găsit persoanele care s-au ocupat de tăierea arborilor, dar că toţi copacii au fost tăiaţi, iar lemnul a fost lăsat pe acea parcelă.

De asemenea, cei de la Garda de Mediu arată că au solicitat mai multe detalii primăriei despre acest teren, iar din răspunsurile primite rezultă că proiectul imobiliar ce vizează ridicarea unui hotel cu patru etaje acolo nu a primit avizul necesar de la Ministerul Culturii în iulie 2008. “Ministerul Cullurii şi Cultelor, prin adresa 7735/27 iulie 2008, adresată beneficiarului Rodean Dumitru privind hotelul S+P+4E comunică faptul că lucrarea nu se avizează”.

Totodată printr-o adresă din 09.12.2013 Primăria Cluj-Napoca – Serviciul Spaţii Verzi şi Monumente Istorice o informa pe doamna Rodean Rafila cu privire la faptul că imobilul situat pe str. Avram Iancu nr. 23-25 este înscris în Registrului Spaţiilor Verzi al Municipiului Cluj-Napoca. O altă adresă, de data aceasta din 23 martie 2016, emisă de acelaşi Serviciu Spaţii Verzi, Ecologie Urbană din primărie îl informa pe domnul Szekely Arthur Beta – pentru domnul Rodean Dumitru – cu privire la faptul că solicitarea dânsului de a tăia un număr de 33 de arbori nu poate fi soluţionată deoarece suprafaţa respectivă are destinaţie de zonă verde.

Cu toate acestea cei 33 de arbori sunt la ora actuală tăiaţi. Garda de Mediu a cerut Poliţiei şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să facă verificări în acest caz.”GNM CJ Cluj a solicitat IPJ Cluj să ne comunice eventuale date de identificare ale persoanelor care au executat efectiv tăierile precum şi dacă acestea au fost deja sancţionate contravenţional pentru aceste fapte. Având în vedere toate aspectele şi actele menţionate, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj să verifice legalitatea emiterii Autorizaţiei de Construire nr. 1218 din 05.10.2015 (pentru “IMOBIL CU FUNCŢIUNEA HOTEL 2S+S+P+2E+2M-AMENAJĂRI EXTERIOARE), inclusiv a actelor care au stat la baza emiterii precum şi verificarea respectării procentului de ocupare a terenului”, se arată în documentul Gărzii de Mediu.

Pe de altă parte, vecinii sunt revoltaţi de situaţia creată şi cer primăriei şi Consiliului Local să oprească proiectul imobiliar de la această adresă. “După răspunsurile evazive oferite de Primăria Cluj-Napoca şi Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj la sesizările noastre (proprietarii imobilului din str. M. Kogălniceanu nr.8); prin care se aruncă responsabilitatea de la o instituţie la alta, avem în sfârşit o Adresă a Gărzii Naţionale de Mediu Cluj prin care se lămuresc unele aspecte referitoare la aceste tăieri abuzive de arbori seculari în centrul Clujului Medieval; în sensul că aceasta face lumină referitor la statutul pe care îl are acea grădină situată la adresa str. A. Iancu nr. 23-25: un spaţiu verde situat lângă zidul cetăţii medievale a Clujului cu un conţinut de 33 de arbori seculari.

Noi, proprietarii imobilului situat în str. M. Kogălniceanu nr. 8 suntem şocaţi şi revoltaţi de reacţia Primăriei Cluj-Napoca şi a Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului Cluj care încearcă prin orice mijloace să se disculpe şi să arunce responsabilitatea la alte instituţii în loc ca măcar în ultima clipă să remedieze o situaţie care este absolut incredibilă într-un oraş care a candidat la titlul de 2Capitală Culturală Europeană 2021”.

Stimate d-le Primar şi Consiliu Local Cluj-Napoca, am consultat mai mulţi arhitecţi de renume din oraşul nostru şi cu toţii sunt stupefiaţi de ce se întâmplă acolo pe str. A. Iancu nr.23-25. Cu toţii ştiu de această grozăvie” de proiect: Hotel 2S+D+P+2E+2ER, cu o înălţime de la sol de 21 metri, 88 de camere şi 4 săli de congres, proiect care a început să fie introdus în şedinţele de urbanism ale Consiliului Local Cluj-Napoca începând cu anii 2005-2006 şi a fost respins de nenumărate ori datorită gravelor probleme pe care le avea. Vă rugăm pe dvs. să faceţi toate demersurile de suspendare, anulare a acestei Autorizaţii de Construire nr. 1218/05.10.2015 şi de readucere a acestei grădini la statutul de spaţiu verde”, se arată în scrisoarea acestei asociaţii de proprietari.

Distribuie:

Postaţi un comentariu