Galerie foto|Ministrul Mihnea Motoc, despre introducerea stagiului militar voluntar pentru studenți și liceeni: „Este o idee bună”

Foto: Dan Bodea

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat miercuri la Cluj că i se pe are o idee bună proiectul propus miercuri de comandatul Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul maior Ioan Manci, care declarase anterior că pregătește un proiect pilot de pregătire militară voluntară, care să se adreseze liceenilor și studenților din Cluj-Napoca, ministrul explicând că speră ca ideea să fie implementată la nivel național. Motoc s-a aflat la Cluj pentru a lua parte la ceremonia aniversară a Diviziei 4 Infanterie Gemina, care a împlinit astăzi 100 de ani de la înființarea prin decret regal.

Mihnea Motoc, ministrul Apărări Naționale , s-a aflat miercuri la Cluj pentru a lua parte la ceremonia aniversară a Diviziei 4 Infanterie Gemina, care a împlinit 100 de ani de la înființarea prin decretul Regelului Ferdinand. Ceremonia a fost urmată de o slubă oficiată de Mitropolitul de Cluj, Andrei Andreicuț, dar și de o paradă a tehnicii militare, care a dus la blocarea centrului orașului pentru mai bine de două ore.

Deminitarul a vorbit audienței despre importanța jertfei soldaților din această divizie, lăudându-le curajul și îndemnându-I la vigilență în contextul geo-politic actual. Acesta a mai vorbit jurnaliștilor și despre ideea unui proiect pilot care ar presupune crearea unui sistem în care, pe bază de voluntariat, tinerii liceeni și studenți să poată beneficia de un stagiu de pregătire militară.

„Chiar în drum spre Cluj am avut o discuție pe această temă cu domnul general Ciucă despre această idee pe care cu toții o găsim foarte bună. Este o  formula de antrenare cu titlu voluntar a celor interesați de o perioadă de instruire militară. Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare și un element de interfațare cu societatea. Am dori să facem asta în toată țara și cum putem avea initiative de acest fel peste tot unde este nevoie și este cerere”, a spus acesta.

Potrivit agerpres.ro, generalul maior Ioan Manci a declarat marți că a fost constituit un grup de lucru care pregătește un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor liceeni și studenți, pe bază de voluntariat.

„Au trecut opt ani de la renunţarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Prefectura Cluj, ISJ şi UBB, şi am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni şi studenţi, pe bază de voluntariat. Eu susţin ideea potrivit căreia tinerii noştri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni şi ar avea loc la finalul anului şcolar, în perioada de tabere şi şcoli de vară pentru liceeni şi în perioada de practică pentru studenţi, tinerii urmând să fie încazarmaţi într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară’, a spus Ioan Manci.

Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieţilor şi fetelor şi presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la ora 05, 30 până la 22, 00. Tinerii şi-ar începe ziua cu o serie de exerciţii de înviorare, urmate de activităţi organizatorice cum ar fi curăţenia în dormitoare sau a a sălii de mese, dar şi un program de pregătire militară.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a participat miercuri la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu în aer liber al diviziei cu tehnică militară, o acțiune desfășurată în cadrul unor manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare a Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, în 1916, în timpul Primului Război Mondial, la ordinul Regelui Ferdinand.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea

 

Postaţi un comentariu