Galerie foto/ Prima zi de Fed Cup, la Cluj: după agonie, România „taie” elanul Cehiei

Foto: Dan Bodea

Îndelunga așteptarea a afanilor tenisului feminin a fost răsplătită sâmbătă cu două meciuri care, cu ușurință, ar putea fi faze finale ale oricărui turneu de Grand Slam. Faza competiției punea cea mai de succes echipă a României din istoria participărilor noastre la Fed Cup față în față cu super-campiona Cehia, națiune care de-a lungul istoriei (inclusiv perioada în care se numea Cehoslovacia și participa la Fed Cup folosind și jucătoare din Slovacia) a câștiga trofeul de nu mai puțin de 9 ori. Prima zi a adus pe hard-ul din Sala Polivalentă meciurile dintre numărul 3 WTA în persoana fenomenului Simona Halep și Karolina Pliskova, o jucătoare determinantă în succesul obținut de Cehia la ultima ediție de Fed Cup, respectiv partida dintre alunecoasa dar atât de determinata Monica Niculescu și Petra Kvitova, dublă câștigătoare de Wimbledon, numărul 9 mondial și vedeta lotului Cehiei. După prima zi scorul este 1-1, iar duminică se schimbă liniile: Simona Halep o întâlnește de la ora 13 pe Petra Kvitova, Niculescu o înfruntă pe Pliskova, iar dacă mai e cazul intră în scenă și formațiile de dublu.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea, o galerie cu cele mai bune imagini de la cele două meciuri din prima zi.

 

Și câteva cifre despre ziua de sâmbătă. Cehia a venit la Cluj din postura de număr unu mondial în clasamentul Fed Cup. România se află pe locul 7, și bate la ușile semifinalelor Fed Cup pentru prima data de la prima participare, în anul 1973. În timp ce Cehia se laudă cu 9 titluri dintre care patru au fost câștigate la ultimele cinci ediții, România a atins de cinci ori faza sferturilor de finală cu un record de 75 de victorii și 52 de înfrângeri. Cele două țări se mai întâlniseră o singură dată, tot în sferturile Grupei Mondiale. Meciul disputat la Berlin în anul 1980 s-a terminat cu victoria Cehoslovaciei, cu scorul de general de 2-1 (regula conform câștigătoarea se decide dup sistemul „cel mai bun din 5 meciuri” avea să apară mai târziu).

#HalepMania, coșmarul cehoaicelor. Până sâmbătă

Chiar dacă are în lot jucătoare precum Petra Kvitova (#9 WTA) și Karolina Pliskova (#13 WTA), cu excepția compenentei cuplului de dublu, Denisa Allertova, niciuna dintre jucătoare nu reușise să o învingă vreodată pe prima rachetă a României, Simona Halep. Din postura de favorită, Halep a început meciul cu Pliskova în nota caracteristică: periculoasă și eficientă pe serviciul adversarei, dar nesigură pe propriul serviciu. Cele două combatante au avut câte 3 break-uri, iar setul a ajuns la tiebreak, unde Halep a fost ceva mai precisă și a rupt echilibrul, câștigând cu 7-4. Pliskova însă nu a cedat. Nu a forțat și nu a shcimbat aproape nimic în jocul ei. A continuat să se apere aproape perfect din spatele liniei de fund, beneficiind și de faptul că alonja brațelor îi permite să lovească fără să se deplaseze atât de mult. A devenit tot mai sigură pe serviciul ei și la 2-2 a smuls un break care s-a dovedit decisiv în economia acelui set, câștigat de cehoaică cu 6-4. Au urmat mulți nervi pentru Halep, în contextul în care Karolina juca precum un zid din care orice minge ricoșa pe tușa jumătății adverse de teren. S-a terminat 7-6, 4-6, 2-6, iar Cehia avea, după primul meci, 1-0 la general

Niculescu a „tăiat” numărul 1 al Cehiei.

Monica Niculescu este pe terenul de tenis o adevărată simfonie. Forhand-ul slice este una dintre cele mai ciudate, dar eficiente, lovituri din WTA, iar adversara ei Petra Kvitova a parut în meciul doi nepregătită pentru această probă. Cele două se mai întâlniseră o singură dată la Eastbourne. Kvitova a învins atunci în două seturi, dar la Cluj datele problemei erau altele. Încă din startul partidei, Niculescu a pus slice-ul în prag. Loviturile tăiate au obligat-o în permantență pe Kvitova să lovească mingi ce ajungea în terenul ei îngropate deja. Strategia s-a dovedit de aur: Niculescu a forțat-o pe Kvitova să culeagă mai toate mingile de la 15 cm de suprafața de joc și să comită doar în primul set 27 de greșeli neforțate, față de doar 8 câte a avut românca. Primul set s-a terminat deloc surprinzător cu scorul de 6-3 pentru Niculescu, care în setul 2 a continuat recitalul: slice-uri în fiecare punct, un serviciu aproape impecabil și, prin urmare o victorie cu 6-3, 6-4 în fața unui număr 9 mondial care a comis nu mai puțin de 46 de greșeli neforțate.

Duminică se joacă, începând cu ora 13, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, meciurile Simona Halep- Petra Kvitova și Monica Niculescu- Karolina Pliskova. În funcție de rezultate, după cele două meciuri se va juca meciul de dublu.

Postaţi un comentariu