Gabriela Szabó, la The Woman: „Sportul înseamnă educaţie. Sportul schimbă lumea”

 „De mică, de la 13 ani, de când am început să practic atletismul și de la 15 ani de când am plecat din sânul familiei, sportul m-a educat pentru viață” Gabriela Szabo.  

Gabriela Szabó nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nu există român care să nu fi auzit, măcar în treacăt, de tânăra româncă ce a cucerit lumea în pași de alergare, de cea care ne-a făcut să ne simțim de atâtea ori mândri. A fost declarată cea mai bună ateltă din lume și deține trei recorduri mondiale, câștigând și trei medalii olimpice în cadrul carierei sale sportive: una de aur, una de argint și una de bronz. Este o fire luptătoare care atunci când își propune ceva, reușește.  

Gabriela Szabó a vorbit în cadrul conferinței de Leadership Feminin The Woman care a avut la în această săptămână la Cluj-Napoca și care a avut ca temă „Educația, puterea de a schimba lumea”, despre modul în care sportul i-a influențat viața și cum a ajutat-o să își dezvolte o atitudine de învingătoare, chiar și după încheierea carierei sportive, la 28 de ani.

Gabriela este convinsă că sportul, prin educaţia pe care o impune, poate schimba lumea.  

„Sportul este o lecţie de viaţă cum nu vă puteţi imagina. Performanţa nu este simplă. Ceea ce trebuie să facem noi este să corectăm prin disciplină şi perseverenţă acolo unde am greşit”, a explicat Gabriela Szabó.

Povestea Gabrielei începe în 1988, în cadrul unui un sistem sportiv pe care îl descrie ca fiind unul „foarte bine pus la punct”.

„Sistemul sportiv ne-a dat nouă posibilitatea să fim selecționați în timpul școlii, să mergem la competițiile școlare, să fim selecționați și mai departe, să facem cunoștință cu sportul de performanță. Am avut norocul să am o dirigintă de Educație fizică și sport care m-a trimis la un moment dat să alerg în parcul din Bistrița, orașul meu natal. Am câștigat acea cursă în parc, iar de a doua zi am început să practic atletismul. Habar nu aveam ce înseamnă atletismul. Abia atunci l-am descoperit, pas cu pas, până când, în 1990 am fost selecționată pentru prima oară la lotul național de juniori”, povestește spotiva. A fost văzută întâmplător, alergând în pădure. Respectiva persoană a întrebat-o cine este, de unde este și cine o antrenează. „Mi-a spus este ora 10:00, la ora 12:00 vei fi componenta Lotului Național de Juniori”, a povestit Gabriela.

„Din 1990 până când m-am retras din activitatea sportivă, am câștigat tot ce se putea câștiga în sport”, spune sportiva.

„Eu voi fi campioana olimpică!”

Aceasta a povestit experiența trăită la Sydney, în cadrul Jocurilor Olimpice, când înainte de cursa de 5.000 de metri și-a spus în minte de repetate ori: „Eu voi fi campioana olimpică!”. Favoritele erau Gabriela și Sonia O’Sullivan, dar voința Gabrielei și anii de antrenament și-au spus cuvîntul.

„Am simțit în acel moment că eu voi fi campioana olimpică. S-a dat drumul la cursă și mi-am spus tot timpul asta. Cu cât mă apropiam mai mult de final, am văzut-o pe Sonia că vine ușor alături de mine și mi-am spus că trebuie să schimb tactica imediat pentru a putea fi campioană olimpică. A fost un final spectaculos și o cursă pe care nu o voi uita niciodată, cu un record olimpic la momentul respectiv, care, din păcaste pentru mine, a fost doborât anul trecut, la Rio, dar rămâne amintirea frumoasă a cursei și a rezultatului, obținut prin foarte multă muncă și disciplină”, a adăugat campioana olimpică.

Lăsați copiii să practice sport!

„Sportul înseamnă educație. Nu întâmplător Nelson Mandela spunea că sportul schimbă lumea. Sportul chiar schimbă lumea, sportul este o lecție de viață cum nu vă puteți imagina, de aceea vă rog să vă lăsați copiii să practice sport, indiferent cum se numește el și indiferent până la ce nivel ajunge. Avem datoria să punem bazele sportului de masă și să dezvoltăm această cultură sportivă tocmai pentru a avea copii sănătoși. Sportul pe mine m-a educat foarte mult pentru viață și mai ales în 2004 când m-am retras din activitatea sportivă, când mintea și corpul mi-au spus că nu mai pot continua, cu toate că toată lumea îmi spunea că la 28 de ani sunt încă tânără mai ales pentru probele de anduranță.

Mi-am ascultat mintea, i-am spus și medicului la un moment dat că mă poate să mă ducă oriunde în lumea aceasta și să îmi facă toate testele de pe Pământ, pentru că mintea îmi spune că nu mai poate. M-am retras din activitatea sportivă, iar șapte ani am stat în domeniul academic, la Educație Fizică și Sport, unde am continuat cu masteratul și doctoratul. Astăzi mă implic în acțiuni, nu numai de promovare a sportului, ci și în acțiuni de implementare, proiecte de responsabilitate socială”, a adăugat multipla campioană la atletism, care a fost și Ministru al Spotului în 2014.

 [stextbox id=”custom”]

Gabriela Szabó a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m și cu bronz și respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000. A fost de asemenea de patru ori campioană mondială la seniori și o dată la juniori. A avut un singur antrenor, pe Zsolt Gyöngyössy, cu care s-a măritat. În mai 2005, Gabriela Szabó și-a anunțat retragerea din sportul profesionist.

Din data de 19 august 2013 deține și titlul onorific de Ambasador al turismului Românesc alături de alte 7 personalități din viața culturală și sportivă românească.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu