Fugi sau nu fugi Fujikura?

Un mamut mondial, cum este compania Fujikura, dă semne că, oarecum, s-a cam săturat de Cluj. După 15 ani de activitate în România şi în Cluj, renumita companie japoneză a început să-şi redimensioneze activitatea în fabricile din Dej şi din Cluj-Napoca. Cu siguranţă că socoteli de ordin economic îi impun această redimensionare –mai pe româneşte, reducere a activităţii- iar motivele pot fi multiple. Oficial, motivele ţin de mâna de lucru insuficientă şi fluctuantă.

În ultimele zile au apărut zvonuri conform cărora Fujikura ar urma să-şi închidă fabricile din Cluj şi să plece în altă parte. Cel puţin deocamdată, în această fază, zvonurile sunt infirmate şi de firmă, şi de autorităţi. Deocamdată nu se fac concedieri colective, dar nici nu mai este angajat nimeni în locul celor care pleacă. Iar de plecat, pleacă lunar cam câte 100-200 de persoane.

 Prefectul Vuşcan i-a convocat pe responsabilii în domeniu

Prefectul Gheorghe Vuşcan ne-a declarat că, din datele sale, Fujikura nu doreşte să-şi reloce activitatea din Cluj. „Ne-am sesizat din presă şi am şi convocat a doua zi pe directorul de resurse umane de la Fujikura, ITM-ul şi AJOFM-ul, la o discuţie, la Prefectură, să vedem care sunt cauzele pentru care se zvoneşte de reducere sau de concediere colectivă a lucrătorilor de acolo. Ne-am bucurat că au răspuns invitaţiei noastre şi bucuria şi mai mare a fost că ei nu doresc să-şi reloce activitatea de acolo, ci, dimpotrivă, şi-ar dori să o dezvolte, numai că, din păcate, forţa de muncă nu mai e disponibilă în zona noastră. Aşa că ei de multă vreme lucrează în această variantă, cu forţă de muncă flexibliă, adică angajează şi pe perioadă determinată. Acum, vor pleca până la sfârşitul anului  240 pentru că-s angajaţi pe perioadă determinată. Dar şi la aceştia le oferă loc de muncă la Dej, cei care vor; acolo sunt locuri de muncă disponibile. Deci, nu e nimic, nu s-a făcut nicio notificare privind concedieri colective”, a spus Gheorghe Vuşcan.

În cazul în care, totuşi, cândva, vor şi concedieri colective, Clujul este pregătit imediat să absoarbă forţa de muncă disponibilizată.

„Dacă vor fi concedieri colective, vom face toate demersurile necesare pentru protejarea celor în cauză. Dar noi suntem în situaţia fericită că la Cluj avem disponibile peste 2.000 de locuri de muncă; nu există forţă de muncă disponibilă pentru câte oportunităţi de muncă sunt. O parte din ei, dacă va fi cazul, pot fi absorbiţi de aceste locuri de muncă disponibile”, a menţionat Gheorghe Vuşcan.

Fujikura spune că-şi redimensionează activitatea

 Totuşi, situaţia Fujikura e un pic mai nuanţată. Directorul de resurse umane al Fujikura Cluj, Paul Pătraşcu, ne-a declarat că numărul angajaţilor săi e în scădere, de la peste 6.000 la sfârşitul anului trecut, la circa 3.800-4.000, cât vor ajunge la sfârşitul acestui an.

„Ce facem e un proces pe care l-am iniţiat la începutul anului, în ianuarie, după o experienţă foarte grea de anul trecut, în care pur şi simplu nu am avut oameni. Ca atare, am luat decizia de a ne redimensiona fabricile la capacitatea pieţei locale a muncii. Noi, din ianuarie, ne mai angajând câţi au plecat, ne-am redus cu o mie şi ceva de oameni, iar procesul acesta continuă, nu e nimic spectaculos. Deci, ne redimensionăm, ne aşezăm la o dimensiune despre care credem că e gestionabilă şi ne eficientizăm activitatea cu ocazia aceasta. La asta se rezumă toată povestea”, ne-a explicat Paul Pătraşcu.

Potrivit acestuia, şi piaţa auto, pentru care lucrează Fujikura, e una foarte dinamică şi oscilantă, dar marea problemă rămâne personalul. El spune că, de exemplu, în luna august a acestui an, pe fondul unor comenzi mai mari, Fujikura Cluj a avut nevoie să angajeze oameni, dar că nu a avut de unde. Cu aceeaşi problemă, spune el, se confruntă şi alte companii: „În Cluj avem o rată a şomajului de sub 1%, ceea ce înseamnă practic şomaj zero. Adică, în Cluj nu munceşte decât acela care nu vrea. E o criză mare a forţei de muncă”.

El a mai spus că de la cei peste 6.000 de angajaţi la sfârşitul anului trecut, fabricile Fujikura Cluj au ajuns acum la circa 4.700 de angajaţi, urmând să rămână până la sfârşitul anului circa 3.800-4.000 de oameni. Paul Pătraşcu spune că nu e vorba de concedieri colective, fiindcă oamenii nu sunt daţi afară, ci fie au contracte pe perioadă determinată, care se încheie, fie, urmare a dinamicii mari de pe piaţa muncii, îşi găsesc altceva de lucru în ţară sau în străinătate: „E combinaţie, dată şi de cei care sunt pe perioadă determinată şi de oameni care pleacă datorită dinamicii foarte mari pe piaţa muncii. Ne pleacă 100-200 de oameni pe lună. Abordarea noastră e una destul de simplă: nu angajezi câţi pleacă”.

Paul Pătraşcu a răspuns şi zvonurilor potrivit cărora activele din Cluj ar urma să fie vândute: „În clipa asta, nu. O să vedem ce ne arată viitorul”.

Fujikura este o companie japoneză fondată în anul 1885, cu sediul central la Tokio. Principalele produse ale companiei sunt fibra optica, produse electronice, cabluri şi cablaje auto, ultimele două fiind produse şi la fabricile din Cluj. Fabrica din Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 15.000 mp, a fost deschisă în anul 2001, când avea 30 de angajaţi, iar cea din Dej, de 10.000 mp, a fost deschisă în anul 2006. În 2010, Fujikura Cluj anunţa că are cu firma Volkswagen un contract în valoare de peste 10 milioane de euro, care urma să se deruleze pe parcursul a cel puţin trei ani. Tot atunci, capitalul firmei era de 469 milioane de euro şi avea 50.640 de angajaţi, iar vânzările se ridicau la valoarea de 4.460 de milioane euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu