FRCCF le-a arătat copiilor că „școala este cool” prin intermediul programelor desfășurate în 2014

Foto: Dan Bodea

Anul 2014 a reprezentat, pentru Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie relansarea activităţilor în patru centre comunitare, necesare pentru sprijinirea copiilor vulnerabili şi marginalizaţi, astfel încât aceştia să beneficieze de educaţia de care au nevoie.

Aceste activităţi se desfăşoară în cadrul proiectului „Educaţia de calitate este pentru toţi!”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Grantul, în valoare de 249.975, 00 euro, susţine activităţile desfăşurate în cele patru centre, de echipele formate din 29 de experţi: profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari, psihologi, asistenţi sociali, coordonatori de centru şi oferite celor 150 de copii înscrişi, precum şi celor 123 familii, din care aceștia provin.

„Anul 2014 a fost  un an încă marcat de efectele crizei economice, evidențiat din perspectiva serviciilor sociale printr-o creștere evidentă a nevoilor de asistență. FRCCF a reușit să răspundă acestor nevoi în creștere prin (re)deschiderea unor centre de zi, rămânând totodată fidelă activităților de dezvoltare personală a copiilor proveniți din familii cu venituri sub nivelul sărăciei. Prevenția părăsirii timpurii a școlii sperăm noi să fie soluția pentru ca viitorii adulți să aibă meserii mai bine remunerate, care să îi facă independenți de servicii și prestații sociale” a spus Mihai Roşca, directorul FRCCF.

În paralel, au continuat activităţile în proiectele implementate sau coordonate de FRCCF, în Cluj-Napoca şi Oradea.

La şcoala Horea s-a desfăşurat în 2014 proiectul „Servicii integrate pentru copiii defavorizaţi din Cluj-Napoca”, a cărui scop a fost prevenirea părăsirii timpurii a şcolii. Aici, 30 de copii cu risc ridicat de abandon şcolar, proveniţi din familii cu venituri modeste, beneficiază de servicii educative şi sociale oferite de o echipă multidisciplinară. Rezultatele şcolare au crescut cu 1-2 puncte, iar dintre cei nouă corigenți doar unul a rămas repetent. Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca, cea care a asigurat hrana zilnică a copiilor și bani pentru rechizite școlare.

Un alt proiect desfăşurat de FRCCF în 2014 este „Şcoala incluzivă este „Şcoală COOL” – Să învăţăm şi să trăim împreună în democraţie”, finanţat în cadrul Programului de Suport Educaţional de Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Proiectul îşi propune să descopere şcoli incluzive, care pot fi prezentate ca modele de bună practică. Etapa următoare este de comparare a acestor şcoli cu şcoli incluzive din Slovacia, Argentina şi Mexic, proiectul desfăsurându-se în partaneriat cu alte trei organizații: CIPPEC din Argentina, Via Education din Mexic și SVEK din Slovacia.

Clujul are suflet

Clujul are Suflet este un proiect finanţat exclusiv de Banca Transilvania, în cadrul căruia adolescenții sunt ajutaţi de echipa fundaţiei printr-o serie de activităţi care urmăresc integrarea şcolara şi profesională a acestora, orientarea şcolară bazată pe autocunoaştere, dezvoltarea emoţională specifică vârstei adolescenţei, calificare profesională şi găsirea unui loc de muncă. 13 din cei peste 330 de tineri cu dificultăți de inserție socială care frecventează centrul au intrat la facultate în Cluj-Napoca şi Bucureşti, şi 5 la şcoli postliceale, iar 20 au promovat examenul de bacalaureat..

Un proiect asemănător se desfăşoară la Oradea, „Vieţi trăite cu folos”, în cadrul căruia 127 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani, au beneficiat de consiliere profesională, consiliere psihologică individuală, şedinţe de dezvoltare personală, consiliere socială, sprijin în găsirea unui loc de muncă. Dintre aceştia, 54 au urmat cursurile de calificare oferite de organizaţie: ospătar, coafură-frizerie, bucătar, mecanic auto, manichiură-pedichiură, stilist-protezist unghii, machiaj, florar-decorator, tâmplar universal, technician maseur, lucrător comercial şi instalator construcţii. 6 dintre ei chiar au fost angajaţi, pe perioada verii, în meseriile în care s-au calificat.

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu