FOTO+ VIDEO. Balul Operei 2018, un mărțișor elegant oferit comunității clujene. Participanții au onorat cu brio invitația la vals

Clujenii au valsat ]n premier[ la Balul Operei / Foto: Dan Bodea

Opera Națională Română a oferit un altfel de mărțișor comunității clujene, sâmbătă, 3 martie. Un mărțișor clasic, elegant, menit să promoveze cultura și artiștii locali, printr-o abordare diferită, simplă, față de cea cu care ne-a obișnuit în anii precedenți, când show-ul avea o tentă mondenă, glamour și includea o fastuoasă prezentare de modă, după spectacolul oferit de artiștii operei. Ediția 2018 a fost realizată, în premieră, sub bagheta Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Context

Balul a fost organizat în ultimii 24 de ani de medicul Matei Miko, care, din cauza unor probleme de sănătate, i-a vândut brandul omului de afaceri Daniel Metz. Metz a considerat însă, că opera este cea care trebuie să organizeze balul care îi poartă numele și astfel, a concesionat brandul Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

„ Noi, cei de la Opera Națională Română din Cluj dorim să îi mulțumim domnului Daniel Metz pentru acest cadou extraordinar pe care ni l-a făcut și anume, Balul Operei. Brandul a fost o vreme în posesia dumnealui, iar acesta l-a cesionat și ni l-a dat nouă, comunității clujene pentru a-l organiza an de an și pentru a duce această ștafetă mai departe”, a spus Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Invitație la vals

Noutatea ediției a fost faptul că principalul invitat a fost publicul, un public rafinat, care a înțeles, cu mici excepții, rigorile vestimentare impuse de către organizatori, respectând dress code-ul black tie. Publicul nu a fost un simplu spectator, contribuind atât prin ținutele expuse, cât și prin dans, la conturarea unui eveniment cu inspirație vieneză.

Foto: Dan Bodea

Clujenii au răspuns în număr mare invitației la vals, sub atenta și pe alocuri indulgenta îndrumare a dansatorilor profesioniști din cadrul cluburilor clujene de dans, cei care le-au ghidat pașii celor mai puțin avizați în tainele dansului, pe ringul inedit din Sala Mare a Operei Naționale Române din Cluj, pregătită special pentru acest eveniment.

Atât scena, cât și scaunele din sală au fost acoperite cu o platformă imensă, rezultând astfel un spațiu generos, un ring de dans inedit.

Foto: Dan Bodea

Programul serii

Programul a inclus momente muzicale din repertoriul dramatic și instrumental autohton, reprezentativ pentru Anul Centenar 2018, tema acestei ediții a Balului Operei. Seara s-a deschis cu Imnul de Stat și Imnul Uniunii Europene, în variantă orchestrală, ca o afirmație lirică a identității naționale.

Dirijorul Tiberiu Soare, căruia Casa Regala a României i-a conferit distincţia „Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler” și care a realizat spectacolul excepțional Regal de Operă oferit de teatrul liric clujean sub auspiciile Familiei Regale a României, în 2017, a dirijat programul serii, oferit de Orchestra Operei Naționale Române.

Soliștii Carmen Gurban, Iulia Merca, Diana Țugui, Viktoria Cormoș, Larisa Ștefan, Hector Lopez, Sorin Lupu, Simonfi Sandor, Andrei Manea, Andrei Nicoară, Sebastian Balaj, Diana Gheorghe, alături de artiștii instrumentiști Rareș Munthiu – vioară și Vlad Rațiu – violoncel, au evoluat în mijlocul publicului spectator, aceasta fiind o altă noutate a ediției 2018. 180 de persoane au urmărit spectacolul de pe scena transformată ulterior în ring de dans, în timp ce ceilalți spectatori au fost repartizați în loje sau la balcon.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Clujenii s-au bucurat de duete și segmente solistice din opereta „Lăsați-mă să cânt” a lui Gherase Dendrino sau de binecunoscuta „Baladă” a lui Ciprian Porumbescu, dar și de arii ale repertoriul clasic universal de operă, oferite de Giuseppe Verdi (celebra operă „La traviata”), Giacomo Puccini (prin capodoperele sale „La bohème” și „Madama Butterfly”), Francesco Cilea („L’arlesiana”), Camille Saint-Saëns („Samson et Dalila”) și multe altele.

Nelipsite au fost valsurile de Șostakovici, Franz Lehár (din opereta „Contele de Luxemburg”), Johann Strauss-fiul, sau celebrul „Valurile Dunării” de Ion Ivanovici, pe ritmul cărora participanții au admirat grațiosul dans al prim-balerinei Andreea Jura, acompaniată de Ansamblului de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Nu au lipsit nici piesele din repertoriul universal de musical și operetă.  Programul serii s-a încheiat prin celebra chemare la sărbătoare „Trăiască! Trăiască șampania!”  din „Liliacul” lui Johann Strauss-fiul, interpretată de toți protagoniștii serii, alături de o cupă de șampanie.

A urmat apoi dineul, organizat în foaierul operei, după care participanții curajoși au spus „da” provocării de a valsa, alături de artiștii care au evoluat pe scenă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Premii

În cadrul Balului Operei 2018 au fost oferite patru premii de excelență. Astfel, Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere Talente a  fost oferit bas-baritonului Andrei Nicoară, Premiul „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine a fost acordat sopranei Diana Țuguiu, Premiul  „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine a fost oferit invitatului special al serii, tenorului Ștefan Pop, iar Premiul „Seniorii Cetății” jurnalistului Teodor Mateescu, care, din cauza unor probleme de sănătate nu a putut fi prezent la eveniment.

Unui dintre premianții serii, tenorul Ștefan Pop, a câștigat de-a lungul timpului două dintre cele mai importante competiții vocale international: „Operalia”, găzduită de Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea lui Placido Domingo și Competiția Internațională de Muzică de la Seul, în 2010. Ștefan Pop a interpretat roluri memorabile pe scenele Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Opernhaus Zürich, Opéra national de Paris, Royal Opera House. Proiectele sale de viitor includ interpretarea operelor „Roberto Devereux” la Teatro Carlo Felice din Genova, „Rigoletto” la Soirées Lyriques de Sanxay (Franța) și „Faust” la Ópera de Oviedo (Spania).

Premiul  „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine a fost oferit invitatului special al serii, tenorului Ștefan Pop / Foto: Dan Bodea

„Vreau să vă mulțumesc pentru acest premiu și pentru minunile pe care le faceți în Cluj. Și .. vă spun eu: toată lumea știe de noi!”, a spus tenorul. Acesta a fost îndelung aplaudat.

Transylvania Opera Academy

Participanții Balului Operei 2018 au susținut, atât prin achiziția biletelor la eveniment, cât și prin donații oferite în seara acestuia, programul de burse lunare pentru cei 11 artiști care fac parte din Transylvania Opera Academy. Acesta este cel mai recent proiect cultural-artistic și academic al Operei Române și urmărește formarea și îndrumarea către excelență a unor tineri promitățori care, prin reușita în cadrul acestei sesiuni de audiții, se bucură de privilegiul unui an de studiu cu artiști consacrați.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea:

002W0A0927 002W0A0106 002W0A0150 002W0A0168 002W0A0265 002W0A0275 002W0A0303 Panorama 002W0A0348 002W0A0352 002W0A0376 002W0A0483 002W0A0521 002W0A0530 002W0A0585 002W0A0620 002W0A0624 002W0A0678 002W0A0737 002W0A0742 002W0A0789 002W0A0819 002W0A0893 002W0A0924
<
>
, Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth" pentru excelența unei voci masculine a fost oferit invitatului special al serii, tenorului Ștefan Pop / Foto: Dan Bodea

Citiți și: Balul Operei se reinventează sub bagheta Operei Naționale Române: va avea un format clasic, iar principalul invitat va fi publicul

***Bonus. Câteva secvențe video din cadrul spectacolului:

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Jeni says:

    A fost un spectacol de vis! Felicitari

Postaţi un comentariu