FOTO/ Slană Fest şi-a deschis porţile. Vizitatorii pot câştiga la tombolă o şuncă de 7 kilograme

Slană Fest 2017, foto Dan Bodea

Expo Transilvania găzduieşte în acest weekend a şaptea ediţie a Slană Fest. În acest an pe lângă “vedeta” expoziţiei, slănina, vizitatorii mai pot găsi şi alte bunătăţuri şi produse tradiţionale, de la brânzeturi, la dulceţuri, siropuri naturale, miere şi produse apicole sau produse din lavandă.

La această ediţie sunt prezenţi circa 40 de expozanţi, producători autohtoni şi meşteşugari. “Acum şapte ani am început, atunci a fost prima ediţie. L-am denumit Slană Fest. Dar de fapt aici sunt producători din toate zonele Transilvaniei, iar de anul acesta şi meşteşugari, apicultori, etc. Cum ne-am obişnuit în anii precedenţi evenimentul e centrat pe concursul slăninelor, pentru că vrem să mobilizăm puţin gospodarii, ei pot veni şi se pot înscrie ca şi concurenţi amatori, va fi o jurizare profesionistă a slăninelor. Lăutarii din Pălatca vor asigura şi anul acesta o atmosferă deosebită. Şi încercăm să avem şi o parte caritabilă. Se vor vinde bilete de tombolă şi din banii strânşi vom achiziţiona pachete cu mâncare de la expozanţi pe care le vom dona unei asociaţii care se ocupă de persoane cu nevoi speciale. Iar participanţii la tombolă au şansa să câştige marele premiu: o şuncă de 7 kilograme”, a spune Molnar Attila, preşedinte al Breslei meşteşugarilor din Transilvania, organizatorul evenimentului.

Expozanţii de slănină şi produse tradiţionale din carne se laudă,  cum e firesc, cu produsele lor, şi spun că o slănină gustoasă poate fi obţinută dacă ştii cum să o păstrezi şi să o afumi.

“Eu cresc de şase ani porci din rasa Mangaliţa. Cel mai important pentru a obţine o carne şi o slănină gustoasă este ca porcul să mănânce sănătos. La mine mănâncă lucernă şi grăunţe, atât. Am cam 100 de porci acum. În fiecare an facem slănină, jumări, cârnaţi, salam. Mangaliţa se topeşte în gură, cine mănâncă ştie asta. Slănina ca să fie bună se afumă cam 2 săptămâni, o zi da şi o zi pauză. Eu folosesc fum rece pentru a intra mirosul, aroma doar, e important să fie folosit doar lemn de esenţă tare prun, cireş, fag. Un kilogram este 30 de lei”, îşi laudă marfa, Szasz Gyuri, crescător de porci de la Buza.

“La noi totul e natural, nu folosim E-uri, doar boia, piper şi punem slănina şi carnea la afumat cu fum natural. Am venit la acest târg cu mai multe produse tradiţionale: jumări, cârnaţ prăjit în untură, şuncă, salam, cârnaţi de casă, ceafă de porc afumată, cotlet afumat, slănină de Cluj, şuncă. Secretul unei slănini bune e să fie păstrată două săptămâni şi apoi condimentată şi pusă la fum natural. Un kilogram de slănină afumată costă la noi 25 de lei kilogramul”, spune şi Molnar Karoy, un alt expozant.

“Nouă ne place mult slănina, de aceea am venit, să văd ce pot cumpăra şi am şi găsit ceva pe placul meu”, spune unul dintre vizitatori, care a cumpărat o bucată sănătoasă de slănină afumată.

Slană Fest este deschis publicului la Expo Transilvania de astăzi până duminică. Astăzi programul este până la ora 19.00, sâmbătă între orele 9-20, iar duminică între 9-17.

Galerie foto Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu