FOTO| Peste 5000 de oameni au participat la protestul faţă de ordonanţele Guvernului privind graţierea şi Codul Penal

Foto: Dan Bodea

Peste 5000 de oameni au luat parte, la Cluj-Napoca, la un protest față de ordonanțele Guvernului Grindeanu privind grațierea și Codul Penal, participanții, majoritatea lor tineri, luând parte la un marș prin centrul orașului, în timpul căruia au cerut demisia Guvernului.

Protestul, organizat în urma unui apel pe rețelele socializare, a început în jurul orei 17:00, când primele zeci de persoane au ajuns la punctual de întâlnire din Piața Unirii. Protestatarii au avut o stație de amplificare și o portavoce, unde câțiva dintre ei au luat pe rând cuvântul și au vorbit despre motivele pentru care participă la protest, cei mai mulți dintre ei fiind nemulțumiți de modul în care Guvernul vrea să treavă ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, dar și modificările din Codul Penal.

În scurt timp, în Piața Unirii s-au adunat peste 2000 de protestatari. Aceștia au avut bannere cu mesaje ca “Vrem justiţie, nu corupţie”, “PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta”, “Jos Ciorbea”, “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.şi au scandat lozinci împotriva Guvernului, cerându-i demisia atât premierului, cât și avocatului poporului, Victor Ciorbea, acuzat de mulțime că nu reprezintă interesele oamenilor.

Încă de la început, prin intermediul unui reprezentant al protestatarilor, aceștia au explicat că protestul nu reprezintă o lovitură de stat sau o formă de a contesta rezultatul alegerilor parlamentare, aceștia explicând că evenimentul este un avertisment la adresa legislativului, „care trebuie să dea legi pentru popor”.

Până la plecare în marș, care s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii-Bulevardul Eroilor-Bulevardul 21 Decembrie-Piața Unirii, mulțimea număra deja aproximative 5000 de persoane. În marș, protestatarii au continuat să scandeze împotriva coaliției de guvernare, dar și a liderului PSD, Liviu Dragnea. Mulțimea a fost în permanență însoțită de zeci de jandarmi și agenți ai Poliției Rutiere, care au încercat să asigure traficul autobuzelor și troleibuzelor pe Bulevardul 21 Decembrie, unde au rămas libere două benzi din cele cinci existente.

În punctul maxim al protestului, mulțimea număra între 5000 și și 7000 de oameni, coloana întinzându-se pe tot bulevardul, pe o lungime de peste un kilometru. În jurul ore 19, mulțimea s-a reîntors scandând în Piața Unirii, unde manifestația s-a și încheiat.

Proteste pe aceeași temă au avut loc în tote marile orașe din România. La București au protestat peste 28.000 de oameni care au parcurs timp de cinci ore un traseu început din Piața Universității, cu opriri la Guvern și la sediul PSD din Capitală. La București, manifestanți l-au avut în mijlocul lor și pe Președintele României, Klaus Iohannis, care a stat cu oamenii aproximativ 15 minute și le-a transmis că este solidar cu cauza lor.

La Sibiu și Iași, grupuri de câte 2000 de oameni au protestat, în timp ce la Brașov și Constanța numărul acestora a fost puțin peste 1000 de persoane.

Mai jos, o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”918″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”200″ thumbnail_height=”200″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu