FOTO: Monumentul dedicat eroinei mondiale la paraşutism, Smaranda Brăescu, a fost dezvelit

Foto: Dan Bodea

După ani de insistenţe, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Cluj, a primit aprobarea pentru ridicarea unui monument închinat Smarandei Brăescu, în data de 2 noiembrie 2018, la Cimitirul Central. Supranumită „Regina Aerului”, Smaranda Brăescu a stabilit mai multe recorduri mondiale la saltul cu parașuta la începutul anilor ’30.

Monumentul reprezintă un mic sanctuar închinat Smarandei Brăescu. Pe o suprafață de granit negru este specificată cea mai importantă reușită a româncei, respectiv recordul mondial absolut de salt cu parașuta. Monumentul a fost realizat din punct de vedere arhitectural de prof.dr. Romulus Zamfir. Smaranda Brăescu mai are un bust dezvelit anul trecut la Bârlad și deține patru titluri de Cetățean de Onoare post mortem, în Bârlad, Tecuci, Galați și Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre eforturile depuse de membrii ARPIA Cluj pentru ridicarea acestui monument şi importanţa lui pentru cinstirea memoriei Smarandei Brăescu puteţi citi aici.

1 2 3 4 5
<
>
Foto: Dan Bodea

Postaţi un comentariu