FOTO Exces de zel din partea jandarmilor într-o piață publică din Cluj: O tânără a fost bruscată și ridicată „pe sus” pentru vociferare

Foto: Dan Bodea

O tânără care a participat, sâmbătă, la mitingul de susținere a familiei tradiționale din Cluj-Napoca și a comentat la una dintre replicile vorbitorilor, fiind apostrofată de mulțime, a fost îndepărtată de jandarmi din Piața Avram Iancu, fiind cercetată pentru „tulburarea desfășurării normale a unei manifestări autorizate”, scrie News.ro.

Aproximativ cincizeci de persoane au participat sâmbătă, în Piața Avram Iancu din centrul municipiului Cluj-Napoca, la un miting de susținere a familiei tradiționale, organizat de Partidul România Unită, Partidul România Mare și organizația Noua Dreaptă. Manifestarea a început cu rostirea în grup a rugăciunii „Tatăl Nostru”, manifestanții având pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Împotriva homosexualilor pentru normalitate”, „Clujul nu este Sodoma”, sau „Trei milioane de români, o singură voce: referendum”.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept „obscenă” și „scârboasă” manifestarea de susținere a comunităților sexuale ce avusese loc mai devreme în oraș, iar o tânără din mulțime, a replicat: „Am fost la paradă, nu a fost nimeni indecent. Au fost oameni așa ca mine, care nu sunt toți gay. Nu este normal ca o comunitate să se întoarcă împotriva altei comunități”.

În acel moment, tinerei i s-a cerut să plece, fiind apostrofată de mai mulți participanți care le-au cerut jandarmilor să o ridice pentru că: „nu este acceptată de noi”. Jandarmii au intervenit și au îndepărtat-o violent din Piața Avram Iancu, deși tânăra a specificat că dorește să asiste în continuare la manifestarea organizată în spațiul public și că nu va mai adresa comentarii. Cu toate acestea, a fost „condusă” la sediul Secției 2 Poliție pentru cercetări. În cursul dimineții, în timpul marșului Cluj Pride, în semn de solidaritate pentru comunitatea LGBT, jandarmii au fost nevoiți, de asemenea, să țină la distanță mai multe persoane care au afișat mesaje împotriva manifestanților și care le-au adresat acestora jigniri și înjurături. În Piața Avram Iancu, însă, replica tinerei nu a fost una jignitoare, ci contrazicea doar o afirmație falsă. Ce a urmat, se poate vedea în fotografii: Refuzând să se legitimeze, motivând că nu are buletinul, tânăra a fost ridicată cu forța și târâtă spre duba jandarmeriei deși își manifestase dorința să rămână în piață.

Citiți și:

FOTO/VIDEO 800 de persoane au participat la prima ediție Cluj Pride, marșul comunității LGBT: „Astăzi am scris o pagină de istorie”

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizație pentru desfășurarea unei manifestări publice, vom verifica dacă intervenția jandarmilor a fost în regulă. Persoana a fost condusă la Secția 2 Poliție pentru cercetări”, a declarat Sebastian Clițan, șeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Mitingul a fost autorizat să se desfășoare până la ora 15.00

Foto: Dan Bodea


Publicitate

Postaţi un comentariu