FOTO Demonstrație de forță la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii

Foto: Dan Bodea

În jur de 2.000 de persoane au asistat, sâmbătă, la un spectaculos miting aviatic prilejuit de Ziua Porților Deschise de la Baza Aeriană 71,  Câmpia Turzii. Majoritatea celor veniți au fost din Câmpia Turzii și Turda, dar au venit sute de persoane și de la Cluj-Napoca. De-a lungul pistei de aterizare a fost instalată o expoziție de tehnică militară, la care a participat și un grup de militari canadieni, din cadrul contingentului care se antrenează la Câmpia Turzii. De altfel, atracția principală a expoziției a fost un avion F-18 din dotarea forțelor aeriene canadiene. Lângă el se afla un MiG 21 Lancer, două elicoptere militare Puma  SOCAT, o serie de rachete sol-aer, aer-sol și aer-aer, dar și aparate radar mobile sau sisteme antiaeriene.

Căpitanul Georgel Ciolan, de la Baza Aeriană 71, a fost unul dintre cei are a oferit detalii curioșilor despre MiG-ul 21 Lancer. „Este un aparat încă de încredere, dar F-18-le canadienilor este mai modern, mai ușor manevrabil, adaptat pentru portavioane”, spune pilotul. Nu a manverat un F-18 în aer, doar la sol, deocamdată. „Canadienii își execută antrenamentele pe avioanele lor, noi, pe ale noastre. Așteptăm să vină un F-18 cu dublă comandă, ca să putem urca și noi pe cele ale canadienilor”, a mai spus căpitanul, un pilot experimentat, cu 200 de ore de zbor la activ.

Căpitanul George Ciolan,   un „top gun” de la Baza Aeriană 71/ Foto: Bogdan Stanciu

Căpitanul Georgel Ciolan, un „top gun” de la Baza Aeriană 71/ Foto: Bogdan Stanciu

Spectacolul aerian a început cu o demonstrație de măiestrie a parașutiștilor militari și civili, urmată de o serie de acrobații cu aparate ușoare, realizate de Aeroclubul României. În jurul ore 11.40 a început cel mai așteptat moment: demonstrația forțelor aeriene militare, care a debutat cu un zbor al unui avion de tip Spartan și a continuat cu o demonstrație a elicopterelor militare, apoi fiind programate zborurile avioanelor de vânătoare F-18 și MiG.

La show asistă și Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

În continuare puteți vizualiza o galerie foto realizată de fotograful Dan Bodea

 

 

Postaţi un comentariu