Foto. Competiția montană Vlădeasa X-Trail a crescut într-un an cât alții în șase

Cea de-a doua ediție a competiției montane Vlădeasa X-Trail s-a desfășurat weekendul trecut în inima Munților Apuseni, unde peste 120 de alergători s-au bucurat de ultima alergare pe zăpadă de anul acesta, în cadrul unei competiții inedite. Competiția are și o componentă socială: banii adunați din taxele de participare vor fi folosiți pentru a le oferi copiilor din satul Rogojel, din comuna Săcuieu, un sat situat la poalele Masivului Vlădeasa, o excursie la Cluj, în cadrul Săptămânii Altfel.

La fel ca eroii din poveste, competiția sportivă a crescut într-un an cât alții în șase, reușind să aducă la linia de start de șase ori mai mulți participanți decât anul precedent. Vlădeasa X-Trail este organizată de Cozmin Ardelean, un clujean pasionat de alergare, care a dorit să pună în valoare, prin intermediul competiției, zonele speciale din Munții Apuseni. Dacă anul trecut alergătorii nu au reușit să interacționeze foarte mult cu localnicii, anul acesta lucrurile au stat diferit. Copiii din sat le-au oferit alergătorilor, pe lângă ineditele medalii realizate chiar de ei din pietre pictate, mai multe momente artistice, iar localnicii și-au așteptat oaspeții cu produse tradiționale delicioase.

Citiți și: Cozmin Ardelean, eroul copiilor din satul Rogojel

„A fost un weekend reușit. Vremea a ținut cu noi. A fost soare, frumos. Atmosfera  a fost plăcută, am primit multe feedback-uri pozitive. Alergătorii au fost încântați de traseu, deși nu e o cursă ușoară. Ce am făcut inedit anul acesta a fost faptul că la punctul de hidratare din vârf, le-am oferit doritorilor și un păhărel de pălincă de la localnici. Unii au gustat, alții nu, dar ideea a fost un succes real”, a povestit Cozmin Ardelean.

În acest an, organizatorul a dorit să îi încurajeze și pe localnici să participe la competiție, astfel că, pe lângă cursa copiilor, a făcut o probă specială și pentru aceștia. Anul acesta a spart gheața un tânăr de 16 ani, care activează în cadrul Salvamont.

„S-a înscris și a participat și el. I-am dat startul puțin mai devreme și a fost aplaudat și încurajat de toată lumea. De asemenea, am avut parte de o surpriză. Trei băieți în vârstă de 14 ani au dorit și ei să participe. Neavând vârsta minimă de 16 ani, nu am putut să îmi dau acordul pentru a participa, cu toate că tatăl unuia dintre băieți a fost de acord. Le-am spus că îi așteptăm când vor împlini vârsta. Nu mi-a permis regulamentul să îi accept în cadrul competiției, pentru că totuși este o cursă solicitantă. Ei au alergat în afara concursului. Și-au asumat acest risc. M-au impresionat pentru că au terminat cursa într-un timp foarte bun: 2h și 9 min. Băieții nu aveau echipament specific, au alergat cu bocanci, dar ambiția lor a fost mai presus de asta. Anul acesta câștigătorul a scos un timp de 1h și 21 min, iar anul cel mai bun timp a fost de 1h și 46 de min. Acești copii au foarte mult potențial. I-am premiat, inclusiv cu bani. Vreau să îi sprijin în continuare”, a povestit Cozmin.

Cei 3 copii din Rogojel_THD0827_

Cu o seară înainte de competiție, copiii din sat au pregătit un program artistic pentru alergători, program ce a inclus cântece populare, dansuri, dar și o scenetă: „Soacra cu trei nurori”.

„Soacra a fost interpretattă de o fetiță al cărui frate mai mic se afla în sală. La un moment dat, în cadrul scenetei, nurorile o bat pe soacră. Văzând asta, băiețelul în vârstă e doi ani, s-a urcat pe scenă și a început să le împingă pe nurori pentru a o salva pe „soacră”, pe sora lui. A fost foarte drăguț. Nu ai cum să prevezi astfel de momente”, a povestit Cozmin.

Soacra cu trei nuroriCopiii scolii din Rogojel au interpretat sceneta „Soacra cu trei nurori” . Cel mai amuzant moment a fost cand cele trei nurori o bateau pe soacra, iar fratiorul acesteia a urcat pe scena sa-si apere sora.

Posted by Vladeasa X-Trail on Tuesday, March 22, 2016

Tot sâmbătă seara, a avut loc o proiecție de fotografii semnate de Dan Tăuțan și proiecția filmului Usturoi.

„Gheața a fost spartă. Tinerii vin să alerge, localnicii au început să își vândă produsele. Încet ne atingem scopul. Alergătorii au interacționat mult mai mult cu localnicii. Vom avea cu siguranță o nouă ediție anul viitor”, spune Cozmin. Până atunci, însă, urmează pasul doi al competiției și anume, excursia copiilor la Cluj, în timpul Săptămânii Altfel.

Citiți și: Vlădeasa X-Trail, o „Școală Altfel” pentru 12 elevi din satul Rogojel

Participanții au avut de parcurs un traseu de 15 kilometri cu o diferență de nivel de 900 de metri. A fost o urcare de șapte kilometri, după care a urmat o coborâre pe măsură. Copiii au avut parte de propria competiție: Vlădeasa Junior, la finalul căreia au fost răsplătiți cu pizza și freshuri de portocale.

Competiția de anul trecut a fost organizată în doar trei săptămâni și a reușit să strângă la linia de start 19 participanți, printre care și doi străini.

Mai multe desspre prima ediție aici: Vlădeasa X-Trail, o competiție inedită: medaliile clasice, înlocuite cu pietre pictate

Vlădeasa X-Trail este organizat de 360SPORT Club și Asociația Natura Transilvaniei.

Câștigătorii ediției: 

Masculin sub 35

  • Ionuț Dumitru 01:21:35
  • Gyorgy Szabolcs 01:21:57
  • Nicolae Bălan  01:22:17

Masculin peste 35

  • Călin Vaipan 01:27:02
  • Andrei Nan  01:27:36
  • Alin Bodnar 01:31:51

Feminin

  • Mutter Ingrid 01:37:35
  •  Alina Moldovan 01:52:13
  •  Mona Zuaiter 01:56:27

Citiți și: Clovnul Felix va alerga peste 480 de kilometri pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer să participe la MagiCAMP. Cum îl putem ajuta

Postaţi un comentariu