Foto | Au început lucrările de modernizare a străzii Buna Ziua. Proiectul Aquaparkului tras, deocamdată, pe linie moartă

Foto: Dan Bodea

Mult așteptatele lucrări de modernizare a străzii Bună Ziua au demarat astăși, vor costa circa 20 de milioane de lei și vor dura, potrivit reprezentanților primăriei, un an de zile. După modernizare, strada Bună Ziua va avea trei benzi de circulație, trotuare pe ambele sensuri de mers dar și două piste pentru biciclete.

Avem toate documentele legale pentru a demara lucrările la modernizarea străzii Bună Ziua: autorizație de construcție, licitație efectuată, cadastrare, exproprieri astfel încât buldozerul să intre în teren pentru acest proiect care este important pentru noi și care este unul pilot pentru tot ce se va mai întâmpla în Cluj pe diverse alte străzi.

Exproprierile ne-au costat 1,337 milioane de lei, adică 280.000 de euro, au fost 64 de proprietari expropriați, cu suprafețe între 1-256 mp. Valoarea investiției este de 20 de milioane de lei cu toate utilitățile transferate, cu asfaltare, cu iluminat, cu tot ce înseamnă modernizarea acestei străzi.

Astăzi au început efectiv lucrările, termenul de finalizare este 1 iulie 2020 și nu am motive să nu cred că RADP nu-și va onora obligațiile asumate în baza contractului încheiat cu primăria.

Pe această cale, fac apel către toți cei care locuiesc pe străzile private din oraș să depună documentele simplificate pentru ca acestea să poată fi preluate, asfaltate și modernizate de către primărie.După cum știți, am adoptat o hotărâre de Consiliu local prin care am simplificat procedurile în acest sens, cu condiția ca cei care locuiesc pe străzile private să meargă la notar, să facă o renunțare la drept și cu acel document să meargă la primărie, după care noi trecem la preluarea străzii prin HCL, vom putea efectua imediat lucrări de întreținere acolo, după care facem cadastrare, obținem autorizația de construcție și facem modernizarea străzii. Trebuie să știți că legea așa este în această țară, nu putem investi în niciun strat de asfalt pe o stradă care nu e în proprietate publică.”, a declarat Emil Boc, primarul Clujului.

În acest moment, proiectul vizează două benzi de circulație dinspre Borhanci înspre Calea Turzii, pentru că am constatat că dimineață este un aflux mult mai mare al traficului pe această direcție. Lărgirea străzii se va face la 16 m, vor fi două trotuare de 1,9 m pe ambele sensuri, dar și două piste pentru biciclete cu o lățime de 1,5 m, la fel pe ambele sensuri de circulație.”, a spus și Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.

Aquaparkul se face, nu se știe unde și când

În ce privește proiectul aquaparkului anunțat în primăvara acestui an, acesta are șanse tot mai mici de a fi ridicat pe locația inițială, la marginea cartierului Între Lacuri.

”Vă spun un lucru cert: Aquapark se va face la Cluj-Napoca! Am spus și în ședința de Consiliu local că locația acestuia nu e bătută în cuie. În acest moment analizăm împreună cu proiectanții variantele: dacă observațiile făcute de cetățeni vor fi corectate pe locația existentă sau nu, sau, dacă va fi nevoie, va fi identificată o altă locație alternativă. Suntem receptivi la fiecare recomandare și propunere pe care o primim din partea specialiștilor. Ați văzut că din primul moment am discutat cu proiectantul referitor la soluțiile de diminuare a disconfortului pentru cei care locuiesc în zonă, despre distanța toboganelor față de primul bloc, despre reamenajarea întregului ansamblu, astfel încât să diminuăm potențialul impact negativ, dacă acesta există. Deci, aquaparkul se va face, locația nu e sută la sută, dar lucrăm în continuare la proiect, analizăm și alte soluții, alte alternative pentru locul unde se va ridica acesta.”, a declarat primarul Emil Boc.

Parkinguri noi, poduri reabilitate, autobuze și tramvaie noi

Primarul Clujului a mai anunțat și alte proiecte ale municipalității pentru perioada imediat următoare.

Astfel, în ce privește situația noilor parkinguri anunțate, aceasta se prezintă astfel:

  • Primăverii 20 – termen de finalizare august 2020

  • Primăverii 8 – termen de finalizare iulie 2020

  • Mogoșoaia 7-9 – iulie 2020

  • Hașdeu – termen de finalizare septembrie 2020

În ce privește parkingul de la Spitalul de Oncologie, primarul a anunțat că se așteaptă un aviz al ministerului Sănătății pentru demararea lucrărilor, în timp ce proiectul parkingului modular de pe strada Liviu Rebreanu, acesta va intra în dezbatere publică în cursul acestei luni.

Emil Boc a declarat referitor la locuințele sociale de pe strada Ghimeșului că acestea au ca termen de finalizare data de 1 noiembrie 2019.

În ce privește reabilitarea podurilor, edilul a declarat că Podul Fabricii va fi finalizat la 1 iunie 2020, iar în ce privește Podul N, acesta va fi, de la 1 septembrie, deschis circulației pe patru benzi, chiar dacă lucrările vor continua până în luna decembrie, când este și termenul limită de finalizare a acestora. Nu în ultimul rând, Podul Porțelanul are ca termen de finalizare luna iunie a anului viitor.

În ce privește parcul auto pentru transportul în comun, Emil Boc a spus că în această lună va fi adoptată o hotărâre de Consiliu local pentru darea în administrarea CTP a ultimelor 41 de autobuze noi sosite la Cluj, urmând ca în luna august compania de transport public să demareze procedurile de omologare ale acestora la RAR și, ulterior, punerea lor în circulație. De asemenea, primarul a mai anunțat că până la sfârșitul anului la Cluj vor sosi încă 50 de troleibuze noi, dar și faptul că în primăvara anului viitor vor fi puse în circulație și 6 garnituri noi de tramvai.

Galerie foto: Dan Bodea

IMG_0111 IMG_0113 IMG_0114 IMG_0115 IMG_0116 IMG_0117
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu