80 de ani pentru pompierii militari clujeni. Arafat promite un proiect destinat căutării și salvării urbane

Foto: Dan Bodea

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri, la Cluj, că IGSU are în pregătire un proiect finanţat din fonduri europene şi destinat căutării şi salvării urbane, în valoare de 35 de milioane de euro. Arafat a participat, vineri, la festivitățile ocazionate de ”Înmânarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Avram Iancu al județului Cluj” și ”Aniversarea a 80 de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj”, desfăşurate în fața Teatrului Național din Cluj-Napoca.

„Avem în pregătire un proiect destinat căutării şi salvării urbane, la care licitaţiile sunt aproape finalizate, în valoare de 35 de milioane de euro, din fonduri europene, şi sperăm ca primele achiziţii să fie semnate încă în acest an. Acesta are ca scop creşterea capacităţii IGSU de a reacţiona la anumite tipuri de situaţii, prin crearea unei linii de dotare de bază, care va putea fi, ulterior, completată. Dotările includ generatoare electrice de foarte mare capacitate, care se pot folosi în cazul unor calamităţi, apoi camioane de mare capacitate pentru fiecare inspectorat, apoi macarale. Vom schimba conceptul de a cumpăra pentru fiecare echipament o maşină, şi intrăm pe un nou concept, folosit în Germania, Franţa sau Marea Britanie, de a avea maşini cu platformă cu braţ, care ridică containere”, a explicat Raed Arafat, citat de Agerpres.

El a mai spus că IGSU a semnat şi un contract în valoare de 25 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente pentru mobilitate în caz de inundaţii.  Drapelul de luptă a fost conferit ISU Cluj prin decret prezidenţial.

„Acest eveniment reprezintă un moment de maximă importanță pentru unitatea noastră, Drapelul de Luptă, conferit prin decret prezidențial, fiind un simbol al onoarei, gloriei și vitejiei militare, cu atât mai mult, pentru că acesta este oferit cu ocazia aniversării a 80 de ani de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj. Unitatea a fost prima de acest fel din regiunea Ardealului și, pe lângă atribuțiile de luptă și pază contra incendiilor la nivel local, a avut un rol primordial în extinderea, înființarea și coordonarea a noilor subunități de pompieri militari din toată regiunea Ardealului”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a mai declarat că elicopterul SMURD care va deservi, din judeţul Sălaj, Regiunea de Nord-Vest, ar putea deveni funcţional din acest an.

„Baza unde va fi amplasat elicopterul SMURD este aproape gata, a făcut-o Consiliul Judeţean Sălaj. Există elicopter de rezervă pentru pornire, să vedem cu colegii de la aviaţie, pe partea de piloţi, de pregătire. Eu sper ca în cel mai scurt timp, în cursul acestui an, să reuşim să pornim baza”, a spus Raed Arafat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

 

Postaţi un comentariu