Fostul primar al Clujului, Octavian Buracu comemorat în cadrul Zilelor Maghiare

Primul primar de după Revoluție al Clujului, Octavian Buracu, a fost comemorat astăzi, când reprezentanți ai autorităților române și maghiare au inaugurat mormântul refăcut al acestuia în Cimitirul central din Cluj-Napoca. La festivități au luat parte consulul maghiar, viceprimarul orașului, membri ai familiei.

“Am refăcut mormântul unui om foarte important nu numai pentru comunitatea maghiară, ci și pentru toți clujenii. Octavian Buracu nu s-a născut în Cluj, dar s-a stabilit aici ulterior și venind într-un mediu multicultural a început să ăși arate calitățile. A întins o mână prietenească comunității maghiare din Cluj și comunitatea îi este recunoascătoare pentru tot ceea ce a facut în anii 90 pentru convețuirea pașnică dintre români și maghiari” a spus consulul Ungariei la Cluj, Janos Magdo.

“Ne-am adunat astăzi să reinaugurăm mormântul reînnoit al lui Octavian Buracu. Ca să vedem legăturile noastre trebuie să facem o călătorie în timp în anii 90, când după Revoluție în ianuarie 90 transporturile umanitare din orașul Pecs ajungeau aici și luam legătura cu conducerea orașului. Atunci l-am întâlnit prima oară pe Octavian Buracu, iar relațiile dintre noi au devenit rapid relații de prietenie, o lună mai târziu acesta a semnat din partea Clujului primul acord de prietenie cu orașul Pecs, pe baza căruia funcționăm ca orașe înfrățite și astăzi. L-am cunoscut ca o personalitate fantastică, un om deschis și inimos și a rămas până la sfârșit prietenul nostru, deși a intrat în politică într-o perioadă în care calitățile sale nu au fost cu adevărat recunoscute” a declarat cu acest prilej primarul din Pecs, Pavo Zsolt.

“E o deosebită onoare să reprezint Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local la un asemenea eveniment și este o bucurie că acest eveniment are loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, zile care spunem noi că de cinci ani dărâmă ziduri și construiesc poduri. Cred că acest gând se potrivește foarte bine lui Octavian Buracu” a spus viceprimarul Anna Horvath.

La mormânt a avut loc o scurtă slujbă de sfințire oficiată de părintele Ioan Bizău, după care au fost depuse câteva coroane de flori.

Octavian Buracu a trăit între 1932 și 1995. De profesie geolog, acesta este considerat alături de Doina Cornea, una din personalitățile de marcă ale opoziției. În decembrie 1989 a preluat conducerea CPUN-ului, pe care a cedat-o apoi la alegerile din mai 1990. În 1992 a înființat la Cluj Asociația pentru Dialog Interetnic, care a militat pentru drepturile minorităților.

Fotografii realizate de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu