Florina Ilis și-a lansat „Cartea numerilor” la Cluj: Despre o romancieră cu ambiția totalității și un roman despre memorie și uitare

Foto: Dan Bodea

Cel mai recent roman al scriitoarei Florina Ilis a fost lansat marți, 5 februarie, la Book Corner Librarium din Cluj-Napoca la șapte ani distanță de la publicarea romanului-document Viețile Paralele, respectiv după 14 ani de la apariția bestsellerului Cruciada copiilor. Au vorbit despre Cartea numerilor criticul literar Adriana Stan și Ion Pop, profesor și istoric literar.

„Este greu să vorbești în câteva minute despre un roman fluviu”, a spus Adriana Stan.

„Zeci de personaje și zeci de destine individuale reconfirmă capacitatea Florinei Ilis de a crea umanitate și de a concura registrul de stare civilă. Florina Ilis are ambiția totalității adică ambiția de a cuprinde întregul palpit al vieții în limitele unei construcții ficționale. Într-un peisaj care adesea a fost uniformizat de proza transmisiunii directe a cotidianului sau de proza unui narcisism autoficțional de inspirație cărtăresciană și postcărtăresciană, romanele Florinei Ilis aduc o construcție multidimensională a realității”, a precizat Adriana Stan în discursul său de prezentare a cărții.

Cartea numerilor cuprinde în 600 de pagini aproximativ 100 de ani de istorie românească, cele mai vechi evenimente relatate datând din timpul primului Război Mondial, iar cele mai recente sunt extrase din imediata noastră contemporaneitate, cu referiri directe la evenimentele politice din august 2018. Romanul se scrie sub ochii cititorilor cu încercarea de a urmări istoria de jos în sus, așa cum o văd oamenii reali „năuciți de tot ce li se întâmplă”. Naratorul romanului este un scriitor profesionist, aproximativ de vârsta autoarei, cu anumite detalii biografice similare acesteia, care împărtășește cititorului lupta pe care o duce cu documentele incomplete, cu amintirile parțiale, cu mărturiile contradictorii pe baza cărora își scrie acest roman, un narator care își împărtășește neliniștile de a nu falsifica adevărul lucrurilor relatate, dar și dorința de a înțelege mai adânc aceste lucruri decât o pot face istoricii profesioniști.

Foto: Dan Bodea

„Pe principiul relației dintre parte și întreg, Florina Ilis urmărește istoria în întregul ei prin istoria particulară a unui sat din nord-vestul Transilvaniei și a bulversărilor pe care categoriile sociale și etnice ale acestui sat le-au suportat în 100 de ani. O istorie care îi poartă pe oamenii din sat prin războaie, îi împroprietărește uneori cu pământ, care îi obligă pe oamenii simpli să își gestioneze relația cu autoritățile pe granița extrem de dureroasă între demnitate și compromis. Tematica identitară, figurată simbolic de limita celor 100 de ani, ca și tematica epopeică pe care o indică titlul – și care face trimitere la unul din episoadele biblice ale pribegiei israeliților departe de Țara Făgăduinței – se dezvoltă pe scheletul tipologic al unui roman-cronică de familie”, a precizat Adriana Stan.

Pe trunchiul acestei istorii de familie se ramifică numeroase destine individuale pe care Florina Ilis le urmărește până la detaliul realist infinitezimal. Potrivit Adrianei Stan, o altă reușită a acestei cărți este autenticitatea lingvistică, dar și firul educativ implicit.

„Sunt tot mai puține texte literare și romane care ne pot educa în felul acesta lipsit de didacticism însă plin de efervescență și spectaculozitate literară”, a concluzionat criticul literar Adriana Stan.

Foto: Dan Bodea

La rândul său, profesorul Ion Pop a admirat scriitura „la vedere” a autoarei și a subliniat că Florina Ilis își extinde aria narativă în așa fel încât nu există pericolul de a se repeta.

„Florina Ilis are o ambiție uriașă de a vedea și de a surprinde complexitatea. Nouă și frapantă este deschiderea spre universul rural, în esență o temă foarte curajoasă. Amploarea epică a acestei cărți este foarte încurajatoare. M-a dus imediat cu gândul la Rebreanu prin lentoarea cu care ochiul prozatoarei cuprinde un univers”, a spus Ion Pop.

Cartea numerilor este și o carte a iubirii față de o tradiție și se înscrie într-un flux recuperator și poetic.

„Vorbim despre un roman realist, în mare măsură psihologic, în care personajele trăiesc și prin concretul în care se angrenează și prin niște psihologii pe care romanciera le sugerează foarte bine. Cartea are însă și o componentă fantastică. Vedem la Florina Ilis o oscilație între semn, imagine și trăire, între viul palpabil și între ceea ce promite să nu mai fie el, sau nu poate fi decât prin intermediare ale imaginii, ale tiparului. Este un volum complex și cred că în peisajul prozei românești actuale, această carte va însemna mult”, a mai precizat Ion Pop.

Când a început să scrie Cartea numerilor autoarea se gândea să nareze o cronică de familie a unui sat din Transilvania care să cuprindă pe parcursul unui secol o întreagă istorie a unei comunități. Pe atunci nu avea titlul romanului. Pe măsură însă ce începea să scrie, i-a venit ideea titlului și și-a dat seama că această carte nu mai este despre o familie, ci despre memorie și uitare, un raport care o interesează ca scriitor foarte mult.

„În ce măsură memoria este, sau nu este reversul uitării. Întrebându-mă ce înseamnă memoria, am realizat că memoria este o poveste și că prin poveste o comunitate poate fi ținută împreună chiar și în fața nenorocirilor istoriei. Uitarea este, de fapt, asemănătoare cu moartea și nu este nimic mai îngrozitor pentru om decât uitarea și implicit moartea. Mai cred că în fața uitării nu este îngrozitor viitorul pe care nu-l trăim, ci trecutul pe care îl pierdem”, a spus Florina Ilis.

Foto: Dan Bodea

„S-a amintit aici de oamenii care au trecut prin închisorile și lagărele comuniste. Cred că miza cea mare pentru aceștia nu a fost să supraviețuiască pentru viitorul în care sperau, ci să supraviețuiască pentru a păstra memoria intactă a trecutului din care proveneau. Din păcate, la întoarcere, nu mai avea cine să îi asculte. Miza acestei cărți este și aceea de a invita la o rememorare și la o restaurare a legăturilor cu propriile noastre rădăcini pentru a supraviețui și a transmite urmașilor povestea trecutului”, a mai declarat scriitoarea la Book Corner Librarium din Cluj-Napoca.

[stextbox id=’custom’]Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romanele: Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006), Chemarea lui Matei(2002; ediția a II-a). În 2006, apare romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În anul 2012, publică Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia.

Este autoarea romanului Cruciada copiilor (Cartea Românească, 2005; Polirom, 2011), distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sîrbă.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu