Floreștiul intră în Era Gunoaielor. Primarul Șulea: „Începând de miercuri, nu mai avem firmă de salubritate”

Gunoaiele amenință să ocupe locurile de parcare din Florești

„Floreștiul nu mai are firmă de salubritate începând cu ziua de miercuri”. Aceasta a fost concluzia ședinței  de îndată a Consiliului Local Florești, unde Quatro Eco Salub, firma care se ocupă de serviciile de salubritate pe raza comunei, nu a primit majorarea de capital social pe care o solicitase anterior. Astfel, spune primarul Horia Șulea, „nu mai avem firmă de salubritate în Florești”, edilul sfătuindu-i pe cetățeni să ducă gunoaiele „la casele consilierilor locali care au făcut asta”. Între timp, gunoaiele de lângă blocuri se adună și amenință să ocupe străzile, în timp ce unii cetățeni vin cu soluții de criză, care sunt însă ilegale.

Ședința de îndată convocată de primarul comunei Florești, Horia Șulea, s-a terminat prost pentru locuitorii comunei Florești. În cadrul ședinței care a avut loc marți, începând cu ora 18, ar fi trebuit să se discute majorarea capitalului social al firmei Quatro Eco Salub, firmă care se ocupă de serviciile de salubritate și care solicita o infuzie de capital pentru a-și putea continua activitatea. Chiar dacă situația era una de criză pentru locuitorii din Florești, care se confruntau cu aceleași probleme din vara acestui an, când pubelele de gunoi au devenit adevărate focare de infecție, măsura nu a fost adoptată de consilierii locali.

„Concluzia este că o majoritate formată din UDMR cu excepția unui consilier, PSD, ALDE și PMP au votat împotriva majorării capitalului social, motiv pentru care de mâine nu mai avem firmă de salubritate în Florești. S-au opus majorării, nu știu de ce. Primăria nu mai poate să facă nimic pentru că suntem executiv și trebuie să aplicăm ce hotărăște Consiliul Local”, a explicat Horia Șulea după ședință.

Potrivit primarului, Quatro Eco Salub solicitase creșterea capitalului social de la 80.000 de lei, la 800.000 de lei.

„În urma solicitării Quatro Eco Salub, singura soluție este infuzia de capital. Firma a solicitat majorarea capitalului la 800.000 de lei de la 80.000 de lei. E nevoie de banii aceștia pentru că ei trebuie să recupereze de la asociații și persoane peste 1, 6 milioane de lei. Ei lucrează cu același capital social de la constituirea firmei”, a mai spus primarul comunei Florești.

Înaintea ședinței, Horia Șulea părea chiar dispus ca Primăria Florești să acopere toată suma solicitată de firmă. Primăriile Florești, Căpușu Mare, Gilău și Măguri Răcătău dețin acțiuni în cadrul firmei, și toate, cu excepția Floreștiului au votat alocarea banilor pentru infuzia de capital, lucru care nu s-a mai întâmplăt la Florești, unde scorul votului a fost de 8-9 în defavoarea măsurii.

„Aștept reacția Prefectului. Eu nu pot face nimic pentru că depind de Consiliul Local. Gunoaiele probabil ar trebui duse la casele acelor consilieri locali care au făcut asta. La Gilău s-a votat. Acolo sunt oameni mai deștepți. Trei din patru consilii locale au votat majorarea de capital”,   a mai spus Șulea.

În timp ce primarul acuză un „vot politic”, situația de Florești, oricum rea, pare pe cale să devină chiar mai gravă. În lipsa soluțiilor, apar variantele temporare. Pe pagina de Facebook a unui grup format din locuitori ai Floreștiului un cetățean anunță că oferă servicii de transport al deșeurilor menajere în regim privat. Prețul este de 400 de lei/transport, operațiunea fiind realizată cu o auto-basculantă. Potrivit contractului încheiat de către Quatro Eco Salub, „până în 2019, la încheierea contractului, nicio altă firmă nu poate prelua serviciile de salubritate în Florești”.

Anunțul „salvator” are zeci de like-uri iar cetățenii din Florești au apelat deja la serviciile bărbatului care a postat anunțul.

Anunțul „salvator” are zeci de like-uri iar cetățenii din Florești au apelat deja la serviciile bărbatului care a postat anunțul.

Contactat telefonic de ziarul Transilvania Reporter, persoana care postase anunțul pentru serviciile de salubritate în regie proprie a explicat condițiile în care problema ar urma să fie rezolvată. Acesta a explicat că gunoaiele vor fi luate cu „mașina din poză” și că acestea vor fi duse la „groapa de gunoi, spre Someșeni”. Adică rampa Salprest, unde Quatro Eco Salub nu mai poate depozita deșeurile.

„Mașina din poză, aia se încarcă cu vârf și ducem la groapa de gunoi. Eu am încărcat aseară și am încărcat aptru pubele și ce mai era pe lângă ele. Eu le duc la groapa de gunoi, spre Someșeni. Acolo plătesc eu din banii ăștia”, a explicat bărbatul.

Potrivit anunțului, un transport de 10 metri cubi de gunoaie costă 400 de lei. Prețul crește în funcție de capacitatea de mobilizare a locatarilor care solicită serviciul. Modalitatea de plată este și ea cât se poate de flexibilă.

„Să aveți oameni la încărcat, că dacă nu încărcatul e separat. Dacă vă mobilizați doi-trei oameni terminați într-o oră, dar dacă aduc eu vă mai costă cel puțin 150 de lei. Puteți să îmi plătiți numai cash. Din punctul meu de vedere e ok”,   a mai explicat persoana care postase anunțul încă activ pe pagină.

Întrebat cum vede situația în care un operator privat transportă gunoaiele din Florești fără a avea contract cu primăria și fără a emite factură, primarul comunei a catalogat activitatea ca fiind „furt”.

„Dacă trasnsportă gunoaie în regim privat, această activitate se numește furt. Mie mi se pare o ilegalitate. Sunt oameni care murdăresc  domeniul public și lasă gunoaiele pe unde apucă”, a explicat primarul comunei Florești, Horia Șulea.

 [stextbox id=”custom”]

Distribuția pachetelor de acțiuni a celor patru comune în firma Quatro Eco Salub

Florești- 49% 

Gilău- 29%

Căpușu Mare-  13%

Măguri Răcătău-  9%

[/stextbox]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ioana Popa says:

    “Dacă trasnsportă gunoaie în regim privat, această activitate se numește furt. Mie mi se pare o ilegalitate.”spune Dl. Primar, dar cum vi se pare, D-le Primar sa incasati banii pt. un serviciu pe care NU il mai puteti asigura, nu e tot FURT?

  2. Adela says:

    ‘Potrivit contractului încheiat de către Quatro Eco Salub, „până în 2019, la încheierea contractului, nicio altă firmă nu poate prelua serviciile de salubritate în Florești’ asta da scuza. Aici vorbim deja de forta majora, situatie in care se poate contracta rapid o alta firma de salubrizare! Dati-va demisia!

  3. Lucian says:

    Daca nu se mai ridica gunoaiele de ce inca ne vin facturi de platit, de 6 luni nu mi sa ridicat gunoiul din fata casei

Postaţi un comentariu