Floreştenii rămân cu gunoaiele. Deşeurile se ridică “cu ţârâita”

Criza gunoaielor din Floreşti este momentan fără soluţie. Autorităţile locale şi judeţene se întrec în a se contrazice în afirmaţii şi propuneri mai mult sau mai puţin realiste de rezolvare. Între timp, cei circa 30.000 de floreşteni sunt cu gunoaiele neridicate de circa două săptămâni, pentru a doua oară în decurs de două luni.

“Gunoaiele se ridică lent, după cum se poate, de către cele 6 maşini ale firmei Eco Quatro Salub. Avem o problemă de eficienţă e adevărat. Problema e că nu ne lasă să le transferăm în maşinile mari de transport şi trebuie să le ducem la Oradea cu maşinile acestea mici care nu sunt maşini de <marş> şi pe distanţe mari merg mult mai încet. Aşteptăm ca cineva să binevoiască să ne avizeze starea de alertă pe care am cerut-o şi să nu se ocupe doar cu filozofia de tip diletant pe un text de lege. Când a apărut în iulie această problemă noi am reuşit să rezolvăm pentru că a existat un fel de gentlemen agreement şi am transferat pe un teren al nostru gunoaiele din maşinile Eco Quatro Salub în maşinile mari de transport către Oradea. Noi am fost transparenţi, terenul e la o distanţă de 500 de metri de orice construcţie şi acolo nu rămânea nici un fel de deşeu, dacă existau resturi ce cădeau la transfer imediat se mătura, se făcea curăţenie. Dar am plecat câteva zile în concediu, imediat a venit Garda de Mediu a zis că au fost sesizări, nu ştiu de la cine pentru că nu avea cum să deranjeze pe nimeni acel transfer şi au spus că nu se mai poate”, a declarat pentru Transilvania Reporter primarul Floreştiului Horia Şulea.

Acesta se plânge că i se pun beţe în roate din partea prefecturii, orice ar încerca să facă pentru rezolvarea situaţiei. “Nu ştiu de ce a convocat prefectul Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, oricum acolo la vot majoritatea s-au abţinut, dar în final nu ni s-a aprobat instituirea stării de alertă. Apoi ne-au spus că de ce nu ne-am făcut rampă proprie de transfer. Or eu ştiu că nu s-a pus niciodată problema că localităţile din judeţ să îşi facă individual rampe. Dar se doreşte să fie mizerie şi scandal”, a mai spus Şulea.

În plus, soluţia avansată ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe de a se transporta deşeurile la staţia de transfer Huedin nu este valabilă. “Nu se poate depozita la Huedin, deşi a  vorbit despre această variantă la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Marius Mânzat, şi asta pentru că făcând parte din CMID, staţia de la Huedin nu se poate autoriza separat, cel puţin aşa au spus la şedinţa de ieri”, a precizat Horia Şulea.

Primarul Floreştiului spune însă că nu se lasă descurajat de refuzul celor de la prefectură şi va urmări să instituie starea de urgenţă. “Urcăm pe scara stărilor şi aştept părerea unor jurişti, astfel încât luni dacă va fi posibil să instituim starea de urgenţă, dacă nu s-a putut cea de alertă. Am văzut că la Bistriţa funcţionează. De asemenea, la Dej ştiu că prin primăvară pe baza unor hotărâri ale comitetului local pentru situaţii de urgenţă s-a instituit de vreo 3 ori situaţia de urgenţă şi s-au luat câteva HCL-uri prin care s-au alocat bani pentru colectare şi transport de deşeuri, nici una nu a fost atacată de prefectură, acolo se poate, aici la noi nu se poate, atunci care e unitatea de măsură”, a mai spus Şulea.

Prefectul Gheorghe Vuşcan: “E o chestiune comercială, firma din Floreşti nu şi-a plătit datoriile la rampă”

Pe de altă parte prefectul Gheorghe Vuşcan susţine că situaţia de la Floreşti a una pur comercială în care prefectura nu are nici o competenţă. “Cei de la Floreşti cereau instituirea unei stări de alertă. Au venit specialiştii la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe care l-am convocat, mă refer la cei de la ISU care au prezentat care ar fi condiţiile legale, Garda de Mediu, Agenţia penttru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi au prezentat informaţiile, din care a rezultat că nu se întrunesc condiţiile legale pentru aceasta. Din 50 de şefi de instituţii doar 3 – 4 au votat pentru, restul au fost abţineri şi împotrivă. E o chestiune pur comercială, cei din Floreşti nu şi-au achitat datoriile către Salprest Rampă. I-am pus faţă în faţă, cei de la Salprest au venit cu acte şi au arătat că există datorii de 403.000 lei şi au spus că în secunda doi după ce Eco Quatro Salub îşi achită datoriile, poate depune din nou deşeurile la această rampă. Sigur e treaba acestor firme să discute, se poate face o reeşalonare a datoriilor”, a spus Vuşcan.

Prefectul susţine că primarul are şi alte posibilităţi pentru a rezolva această situaţie. “Există rampa de stocare a RADP-ului, alte rampe private, una la Gherla, cu care se pot face contracte până îşi autorizează el o rampă de transfer dacă asta doreşte. Au dreptul să îşi facă propria rampă, dar nu a depus încă nici o cerere la mediu. De când tot povesteşte treceau din termene şi deja mai era o lună şi putea să îi iasă avizul. De asemenea, există cadru legal prin care primăria poate să susţină financiar funcţionarea acestui serviciu public privind colectarea şi transportul deşeurilor, cum a făcut Baciu sau Dejul, legea e aceeaşi pentru toţi. Toată lumea a găsit soluţii, numai Floreştiul a vrut să scoată castanele din foc cu mâna Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Totul e la îndemâna primarului, care, de asemenea, cred că ar trebui să se adreseze Consiliului Judeţean care de câţiva ani promite acel centru integrat şi care dacă nu l-a finalizat trebuia să ofere o alternativă. În plus există acea Asociaţie Eco Metropolitan care ar trebui să se ocupe de aceste probleme”, a spus Vuşcan.

La Mediu nu s-a depus nici o cerere pentru staţie de transfer la Floreşti

Directorul Agenţiei pentru Protecţia mediului Cluj, Grigore Crăciun spune că toată chestiunea privind ridicarea gunoaielor este una pur comercială şi nu prezintă probleme legate de mediu. “Nu e nimic grav din punct de vedere al mediului. Soluţia  e simplă există un operator de salubritate care are contract cu o  rampă de depozitare, deci trebuie să îşi onoreze contractele. Chestiunile comerciale dintre aceste firme pe noi nu ne privesc. Cât priveşte o rampă de transfer la Floreşti nu s-a depus nici o cerere şi nici o documentaţie. Dacă se depun actele necesare autorizarea ar putea dura undeva la 6 luni” a precizat Crăciun.

Între timp şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj a făcut controale în cea mai mare comună din ţară pentru a vedea care sunt riscurile pentru sănătatea populaţiei. “În urma unor sesizări primite de la mai mulţi locuitori ai Floreştiului DSP a dispus efectuarea unor controale. Au fost făcute trei controale ale Inspecţiei Sanitare de Stat şi inspectorii au constatat că în zonele de blocuri containerele sunt umplute peste capacitate şi oamenii au început să depoziteze gunoaiele şi pe sol. De asemenea, s-a constatat că ridicarea gunoaielor se face cu o ritmicitate scăzută şi nu la 2 zile cum e prevăzut de lege pentru sezonul cald. Dacă situaţia va trena poate să se ajungă la o situaţie critică atât prin disconfortul creat pentru locuitori cât şi prin pericolul de transmitere al unor boli. Noi am cerut autorităţilor locale să rezolve în sistem de urgenţă această situaţie”, a declarat pentru Transilvania Reporter directorul DSP Cluj, Dorina Duma.

Gheenele iau foc

În ultimele zile mai multe gheene din Floreşti s-au aprins în diferite locuri din comună. “Ieri s-a aprins o gheenă la Luxor 2, în urmă cu trei zile una în Cetatea Fetei, vom afla sper cât de curând care a fost cauza. Duminică am avut doi oameni care au venit şi au adus gunoaiele la primărie, de parcă noi nu suntem în aceeaşi situaţie. Dar floreştenii nu se gândesc deloc să îi întrebe pe administratorii de bloc de ce nu plătesc facturile la salubritate? Lunar ar trebui să se încaseze circa 300.000 de lei, or restanţele pe care Eco Quatro Salub le are de recuperat sunt de 700.000 de lei. Am convocat o întâlnire între administraţii şi firmă, dar doi dintre cei mai mari datorinici nici măcar nu au venit, au spus că sunt în concediu până în octombrie”, a spus Horia Şulea.

Primarul spune că pentru cei de la Eco Quatro Salub contractul cu rampa de la Oradea este mai avantajos pentru că acolo preţul pentru tona de gunoi incluzând trasportul este de 150-160 de lei, în timp ce la Salprest este de 217 lei, adică o diferenţă de 50 de lei per tonă. “Voi urmări să facem o rampă de transfer în Floreşti, astfel încât deşeurile recuperabile care reprezintă cel puţin 60% din total să rămână ca valoare la Floreşti. Ce vreau să subliniez e că oamenii nu sunt de vină, de vină e legislaţia şi sistemul, cei care nu doresc să se implice în rezolvarea acestei situaţii”.

Operatorul de salubritate Eco Quatro Salub a fost înfiinţat prin asocierea primăriilor Floreşti, Gilău şi Măguri Răcătău şi are concesionate serviciile de salubritate din aceste localităţi până în 2019.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu