Florentina Babici, medic de familie: „S-a schimbat schema de vaccinare din cauza lipsei acute de vaccinuri”

Criza medicamentelor le crează mari probleme și medicilor de familie. Transilvania Reporter a discutat cu medicul de familie Florentina Babici pentru a vedea cum anume îi afectează pe pacienți lipsa vaccinurilor și a altor medicamente, dar și ce soluții alternative au găsit aceștia, în condițiile în care anumite vaccinuri nu se găsesc deloc pe piața din România.

NEPĂSARE

„Mă lupt cu lipsa vaccinurilor pentru bebeluși de două, patru şi 11 luni şi mai nou nu se dau nici toate vaccinurile pentru rujeolă. Eu cred că cea mai mare problemă este nepăsarea şi nu mă refer la nivelul DSP-urilor locale, ci la nivelul ministerului. Ne confruntăm cu lipsa totală a vaccinului antihepatic B în maternităţi. Ni s-a spus şi li s-a spus şi părinţilor că nu se mai aduce deloc acest vaccin în România şi că motivul ar fi faptul că sunt probleme de fabricaţie. Este foarte interesant faptul că părinţii, pacienţii mei, îşi procură din Austria vaccinul care se folosea şi în România până odinioară. Acolo nu sunt probleme de fabricaţie. Doar când e vorba de ţara noastră sunt probleme de fabricaţie”, spune medicul de familie.

Florentina Babici, medic de familie

Pe piață există deja mai multe firme care au ca obiect de activitate achiziționarea medicamentelor care nu se găsesc în țară și livrarea acestora fie persoanelor fizice, fie farmaciilor. Una dintre aceste firme este Alpen Apotheke care, prin serviciul său FarmaExpress, s-a specializat în achiziţionarea medicamentelor străine, care nu pot fi regăsite în România.

„Aceste firme aduc vaccinul contracost, în 24 de ore, din Austria. Eu aflu aceste aspecte de la pacienţii disperaţi care caută pe internet soluţii şi care ajung să afle de pe forumuri, din vorbă în vorbă, de la alţi părinţi de anumite firme şi de anumite metode de a-şi procura vaccinul în condiţii optime. În cazul vaccinurilor este vorba de lanţul frig care nu trebuie întrerupt. Vaccinurile trebuie aduse în anumite condiţii, cu gheaţă carbonică, la anumite temperaturi. Nu oricine poate să aducă vaccinuri sau anumite medicamente care necesită condiţii speciale”, explică medicul de familie. Costurile pentru aducerea în țară a acestor vaccinuri este mai mare față de medicamentele care nu necesită condiții de frig speciale. 

„Atât noi, ca medici de familie, cât și părinții suntem indignați pentru că nu ni se explică clar situația. Vaccinurile nu găsesc nicăieri, iar întrebarea tuturor, firească de altfel, e de ce? Ni se spune doar că din motive de fabricaţie. Nu se spune dacă se fabrică insuficiente vaccinuri sau sunt probleme cu anumite loturi şi s-au retras acestea sau nu se mai fabrică deloc vaccinul. Nimeni nu spune nimic şi nici cât va dura situaţia. Pe lângă vaccinul din maternităţi care lipseşte cu desăvârşire şi nici nu sunt speranţe să se mai aducă în România, acum nu se mai aduce nici Hexacima. În plus, s-a schimbat schema de vaccinare. La medicul de familie se face acum Hexavalentul la două și șase luni, dar acum nu mai se mai găsește nici acesta. Practic, copiii rămân vulnerabili în faţa bolilor des întâlnite şi foarte uşor de transmis cum este hepatita B”, explică Florentina Babici.

Părinții care au posibilități își procură vaccinurile din străinătate, dar nu toată lumea își permite aceste cheltuieli. „Vaccinul antihepatic care se făcea în maternităţi costă 220 de lei, din câte am înţeles de la o mămică, cu tot cu transport. Hexavalentul nu știu dacă se poate aduce acum pe comandă din afară, dar data trecută când ne-am confruntat cu lipsa vaccinurilor, când nu s-a găsit nici în farmacii, nu se putea”, povestește medicul.

Florentina Babici consideră că România a greșit în momentul în care a semnat un contract favorabil unilateral cu firmele care importă aceste vaccinuri. „După licitația din luna iulie a anului trecut, s-au găsit într-adevăr câteva luni, după care iar nu au mai fost vaccinuri. Luni dimineață am fost să ridic vaccinurile de la DSP, pentru că doar din data de 20 se eliberează și am constatat cu stupoare că din  nou nu se dă deloc Hexacima, iar în cazul ROR-ul se dă doar o mică parte din dozele pe care le-am cerut. Lipsa vaccinurilor ar trebui să îi îngrijoreze pe cei de la conducere pentru că județul Cluj este unul dintre cele mai afectate dacă ne referim la epidemia de rujeolă, de exemplu. La fel cum ne confruntăm acum cu epidemia de rujeolă ne vom confrunta în viitor cu alte epidemii din cauza acestor lipsuri ale vaccinurilor. Vor reapărea boli care practic au dispărut în ultimii 50 de ani. Când vor reapărea vor da multe bătăi de cap, iar costurile vor fi mult mai mari decât ar fi cele cu vaccinurile. După părerea mea, licitațiile se fac total aiurea. Licitează niște firme și din cauza unor sume de 10 sau 15 bani câștigă o firmă care prezintă mai puțină seriozitate”, spune medicul clujean.

În afară de vaccinuri, lipsesc și medicamentele destinate bolnavilor psihici. „Ca medici de familie, noi nu avem dreptul să scriem insulină, în momentul față aceasta fiind cea mai accentuată problemă dacă vorbim de criza medicamentelor, dar mai sunt medicamente care lipsesc, cum ar fi cele pentru bolnavii psihici. Produsele respective nu se găsesc pentru că firmelor respective nu li se rentează să aducă în România aceste medicamente datorită preţurilor mici. Eu am impresia că cei de la conducere asta își doresc: să fim un popor fără educație și fără sănătate pentru că astfel de oameni sunt mai ușor de manipulat. Cred că asta se urmărește și de aceea nu se implică foarte mult în educație și în sănătate”, consideră medicul.

Florentina Babici este convinsă că așa zisele probleme de producție sunt de fapt minciuni care le sunt servite medicilor și pacienților și că de fapt adevărata cauză este faptul că România este dispusă să ofere prețuri mici pentru vaccinuri sau pentru alte medicamente, în comparație cu alte state. „Austria, de exemplu, oferă preț dublu. Tu ca firmă, preferi să dai României la jumătate prețul sau să dai Austriei la un preț mult mai bun? Unele vaccinuri cumpărate din străinătate erau mult mai scumpe în Austria decât în România în momentul în care se găseau pe piață”, spune aceasta.

Dincolo de aspectele care țin stric de sănătatea micuților, lipsa vaccinurilor le afectează și medicilor activitatea în mod direct: „E o situație foarte neplăcută și pentru noi ca medici. În primul rând, schema de vaccinare a rezultat în urma unor studii, vaccinurile nu se fac după ureche. Pe baza studiilor s-a hotărât că vaccinurile trebuie efectuate la anumite intervale, însă noi dacă nu avem vaccinuri și nu respectăm acele intervale, este foarte greu să ne mai putem da seama cât de bine este protejat un copil și până când va fi protejat. În plus, tot programul ne este dat peste cap. Eu știu, de exmplu, că luna aceasta trebuie să vaccinez 60 de copii, dar nu am vaccinuri. Luna viitoare voi avea de vaccinat, dacă primesc vaccinurile, 120 de copii. Pe lângă ei, am și alți pacienți programați. Nu știu cum să îmi fac programul și cum să mă împart astfel încât să îi împac pe toți. Sunt foarte multe aspecte care intră în discuție de care ar trebui să țină cont conducătorii noștri. Ei zic că se discută, dar dacă nu există un interes în acest sens, degeaba”, spune dezamăgită Florentina Babici. 

 [stextbox id=”custom”]

Epidemie de rujeolă

România s-a confruntat anul trecut cu o epidemie de rujeolă, pe fondul refuzului vaccinării copiilor, potrivit Ministerului Sănătăţii, care condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Potrivit directorului adjunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, la nivelul județului Cluj s-au raportat 101 cazuri de rujeolă în zona municipiului Dej în „punctul culminant al epidemiei”, în luna septembrie a anului trecut, fiind în mare parte vorba despre copii nevaccinați la termen.

[/stextbox]

Ce spune Ministerul Sănătății?

„La preluarea mandatului, am solicitat de urgență experților de sănătate publică din minister și celor de la Institutul Național de Sănătate Publică o situație privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, la finele lui ianuarie 2017.

Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. Conform datelor funizate de Ministerul Sănătății la data de 26 ianuarie, pe stoc există 22.300 de doze la nivel național, dar precizează că în nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. În cadrul unui comunicat de presă, Ministerul Sănătății precizează că a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. „Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccinul hexavalent, copiilor cu vârsta de șase săptămâni”, se mai precizează în comunicat.

Vaccinul hexavalent  este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip  B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de doi, patru și 11 luni. „MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului”, se precizează în comunicatul de presă citat.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. „Stoc de 200.000 doze la nivel național. În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri”, susține Ministerul Sănătății.

Distribuie:

Postaţi un comentariu