Flash mob: Salvați Hotelul New York!

Flas mob Save Hotel New York. ( Foto Vakarcs Loránd)

Flash mob inedit pentru salvarea Hotelului Continental, fostul Hotel New York. Centrul Clujului s-a umplut de culoare și voie bună în această după amiază, când mai mulți tineri costumați în haine specifice anilor 20-30 au organizat un flash mob în Piața Unirii în apropierea clădirii Hotelului Continental.

Tinerii, elevi ai Liceului Unitariar și studenți ai Academiei de Muzică și ai Facultății de Teatru au fost admirați și aplaudați de zecile de trecători, care s-au putut bucura nu numai de costumele foarte frumoase și machiajul extravagant, ci și de un moment muzical și de dans menit să recreeze atmosfera specifică anilor interbelici.

Mesajul a fost foarte simplu: Salvați Hotelul New York. ” Este un proiect de liceu, se numește Gardienii patrimoniului, al elevilor de la Liceul Unitarian Janos Zsigmond din Cluj, care a adoptat Hotelul New York chiar înainte de a începe această renovare a fațadei. Practic elevii mei din luna mai a anului trecut au lucrat la acest proiect, au făcut 20-30 de evenimente, unele dintre ele online, mai mult pe facebook unde avem și o pagină dedicată Save Hotel New York, majoritatea însă offline, cum este și acest flash mob inedit. Am lucrat cu anul I de la Facultatea de Teatru în limba maghiară și cu elevi de la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Ideea a fost să dansăm un pic, să reconstituim anii frumoși, anii 20, anii 30. Români și maghiari împreună, am încercat să arătăm cum o fi fost New York-ul pe vremea aceea, Hotelul Continental actual. Cum arată acum acest hotel este destul de trist, sperăm doar că nu numai fațada se renovează ci și tot hotelul. Suntem o trupă de 15 tineri, am făcut și un filmuleț foarte reușit, e subtitrat în limba română, pe care îl găsiți pe facebook și totul este trilingv, română, engleză și maghiară, iar proiectul nostru se termină sâmbătă. Mesajul este că Hotelul New York/ Continental aparține Clujului, prima dată clujenilor, este mai mult decât o clădire, este un simbol al orașului și ar trebui să avem grijă de el și chiar dacă este proprietate privată ar trebui să arate ca o adevărată clădire din centrul Clujului. Acesta este un mesaj privind toate clădirile și pentru domnul primar, a spus organizatorul acțiunii, Solymosi Zsolt, preot-profesor la Liceul Unitarian.

Am dorit să fac parte din acest flash mob ca să atragem atenția să salvăm această clădire care trebuie să renască pentru toți clujenii” a spus, Adam unul dintre tinerii costumați.

Am participat la această mișcare pentru că Hotelul New York este unul dintre locurile cele mai frumoase și importante pentru oraș. Am căutat să recreem atmosfera din anii 20, 30 cu muzică, costume, dans și cred că lumea a apreciat”, a spus și un alt tânăr Odon.

La final, o parte din tineri au urcat la balconul de la nivelul acoperișului acestui hotel și au arborat timp de câteva minute un mesh cu mesajul: Save Hotel New York!.

Puteți viziona mai jos documentarul realizat de elevii clujeni despre fostul hotel:

 Fotografii realizate de Vakarcs Loránd.

2 Comentarii

  1. Imets Irén spune:

    Védjétek meg FIATALOK a gyönyörű épületet

  2. fogarasi irm spune:

    O iniţiativă demnă de lăudat! Bravo copii, sunteţi speranţa noastră, ne-aţi arătat calea de urmat!

Postaţi un comentariu