Firma fugarului Ioan Bene, Napoca Construcții, executată silit pentru o datorie de 720 de mii de euro către o firmă din Italia

Foto: Consiliul Județean Cluj

Societatea Napoca Construcții, al cărei acționar principal este Ioan Bene, condamnat definitiv la 3 ani și 8 luni de închisoare, este executată silit pentru o datorie de aproape 720.000 de euro către o companie din Italia, mai exact pentru folosirea unui utilaj de turnare la diverse lucrări de pe raza județului: pista Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și întreținere drumuri județene.

Potrivit titlului executoriu aferent dosarului 23/2016, și încheierii din data de 31.10.2018 a Judecătoriei Cluj-Napoca, prin care s-a încuviințat executarea silită, ”societatea Napoca Construcții SA a fost obligată să-i plătească creditoarei P.I. 2000 SRL, cu sediul în Italia, Forli, via Enstein 37/39, și cu sediul în București, str. Corbeni 35, sector 2, suma de 719.381,52 euro (la cursul BNR din ziua plății) și 190.904,07 lei, sumă compusă din 136.298,47 lei cheltuieli arbitrare + 10.643, 52 euro cheltuieli arbitrare + 275.176,00 euro despăgubiri pentru lipsa de folosință a utilajului + 433.562,00 euro pentru serviciile contractuale și extracontractuale efectuată de către reclamantă și 54.605,60 lei cheltuieli de executare silită.”

În plus, potrivit dosarului de executare nr.1021/2018 din 14.11.2018, executorul – Societatea Civilă de Executori Judecătorești Adam Dragoș și Oszoczki Andras, s-a îndreptat și împotriva mai multor societăți care datorează bani societății Napoca Construcții, aplicându-le popriri pe sumele respective.

În baza art.783 alin.2 Cod procedură civilă vă punem în vedere interdicția de a plăti (către Napoca Construcții, n.red.) contravaloarea sumelor de bani poprite până la concurența sumei datorate, în caz contrar veți suporta consecințele prevăzute la art.790 C.pr.civ. privind validarea popririi. În conformitate cu art.787 C.pr.civ. în termen de cinci zile de la data popririi urmează să consemnați sumele de bani poprite și să trimiteți dovada executorului judecătoresc.”, se arată în adresa executorului judecătoresc.

Patronul, într-un regim de libertate supravegheată, în Italia

Vă reamintim, omul de afaceri Ioan Bene, patronul Napoca Construcții SA, a fost condamnat în 31 ianuarie 2018 de Curtea de Apel Cluj la 3 ani și 8 luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și a fost dat în urmărire națională și internațională de polițiști întrucât nu a putut fi găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla.

Ulterior, în data de 27 februarie a.c., reprezentanții IPJ Cluj declarau că Ioan Bene a fost identificat de polițiștii italieni lângă Roma, fiind demarate procedurile de extrădare în România.

”Persoana pe numele căreia a fost emis un mandat european de arestare a fost identificat în 19 februarie de către polițiștii italieni undeva lângă Roma. Este în custodia autorităților italiene și au fost demarate procedurile pentru extrădarea în România. Nu știm cât durează aceste formalități, nu putem avansa un termen”, au spus atunci polițiștii clujeni.

Surpriza a venit la scurt timp, odată cu anunțul IPJ Cluj, potrivit căruia instanțele din România au retras formele de executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii pentru Ioan Bene.

”Conform datelor deținute de către Serviciul de Investigații Criminale, pedeapsa aplicată celui în cauză (Ioan Bene – n.red.) a fost preluată spre executare de către statul italian, în baza sentinței nr. 3 din 09.04.2018 a Curții de Apel din Lecce – Secția Taranto, prin care s-a respins cererea de extrădare către autoritatea judiciară română și s-a dispus executarea pedepsei în Italia, conform legislației naționale a acestei țări. Astfel, prin adresa Tribunalului Cluj din data de 13.07.2018, s-au retras formele de executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii”, se arata în comunicarea IPJ Cluj.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Ioan Bene execută pedeapsa primită în România conform legilor italiene, care sunt mai blânde pentru fapte comise fără violență, astfel că omul de afaceri clujean nu este încarcerat.

”Conform Legii cooperării judiciare internaționale, aplicabilă în UE, orice sentință pronunțată într-o țară europeană poate fi recunoscută de către un alt stat membru. Omul de afaceri clujean avea înființată o firmă în Italia, avea afaceri și o casă într-o localitate de lângă Taranto, în sudul țării. În plus, avea rezidență de peste 6 ani în Italia, iar în momentul pronunțării sentinței din România s-a cerut recunoașterea acesteia în Italia. Legile judiciare italiene sunt diferite de cele din România și prevăd, pentru sentințe de sub trei ani, alte tipuri de pedepse care să nu fie executate în regim de detenție dacă nu au fost comise cu violență, ceea ce a fost și cazul lui Ioan Bene. S-a scăzut din pedeapsă perioada de arest preventiv și la domiciliu, și a rezultat o perioadă de sub trei ani. Astfel, instanțele italiene au dispus executarea pedepsei acestuia într-un regim de libertate supravegheată, cu interdicția părăsirii teritoriului Italiei”, au spus sursele citate.

Ioan Bene mai este cercetat într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, omul de afaceri este inculpat în dosarul în care David Ciceo, directorul aeroportului clujean, este judecat pentru luare de mită.

În cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4”, arată procurorii DNA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu