Filmul-documentar despre misterioasa pădure Hoia-Baciu a avut premiera la Cluj

Foto: Cristi Vescan

La începutul anului, două firme de producție au dat startul, alături de Asociația RYLEx (Asociaţiei Romania-Your Lifetime Experience), filmărilor pentru documentarul intitulat „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?”, o producție care încearcă să surprindă fenomenele stranii ce au făcut ca Pădurea Hoia-Baciu să fie considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din Transilvania. După aproape un an de muncă, zeci de nopți petrecute în ciudata pădure, sute de ore de filmare, zile întregi petrecute cu specialiști în paranormal și oamenii de știință, a rezultat un film-documentar prezentat miercuri, în premieră, la Cinematograful Dacia și aplaudat la scenă deschisă de cei peste 400 de spectatori.

Filmul-documentar, care are o durată de aproximativ 40 de minute, a avut premiera la Cinematograful Dacia, unde peste 400 de oameni au plătit bilete de câte 15 lei pentru a vedea prima producție cinematografică în care personajul principal este misterioasa pădure Hoia-Baciu, aflată la periferia orașului Cluj-Napoca.

Primele două proiecții ale documentarului au avut sala plină (Foto: Cristi Vescan)

Documentarul este unul preponderent științific. Asemeni faimoaselor producții ale televiziunii Discovery Channel, în care echipe de vânători de fantome reconstituie momente inexplicabile în locuri în care se petrec evenimente supranaturale, și documentarul „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?” beneficiază de astfel de reconstituiri. Totuși, așa cum a explicat co-producătoarea peliculei, Laura Călugăr, filmul echipei clujene merge în acest prim episod pe ideea de documentar științific, cel puțin pentru moment fiind lăsate la o parte efectele speciale și fantomele produse pe calculator.

„Acest film are caracter de documentar. Mă gândesc că nimeni nu se aștepta să vadă aici fantome sau ceva de genul acesta. Nu vrem să mistificăm și să ajungem la ceva ce nu ar fi profesionist”, a explicat Laura Călugăr.

Dincolo de aportul oamenilor de știință și al specialiștilor în fenomente paranormale, documentarul  „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?” aduce telespectatorilor bine-cunoscuta voce a lui Peter Baker, una dintre vedetele postului BBC, care este naratorul filmului documentar și care, alături de imaginea de o calitate excelentă, contribuie la realizarea unei producții de înaltă clasă, care va avea și o continuare.

„Documentarul acesta cu siguranță va pune pădurea Hoia-Baciu pe harta turistică internațională. Vrem să facem o a doua parte, realizată cu o tehnologie mai bună, mai nouă, cu actori, cu mai multe reconstituiri mai calitative. Acum am avut 7000 de euro”, a explicat producătorul filmului, Cosmin Giurgiu.

Filmul-documentar își propune inclusiv să atragă atenția asupra problemelor din lumea reală cu care Pădurea Hoia-Baciu se confruntă. Dincolo de fantome mai mult sau mai puțin reale, obiectivul turistic este slab promovat de către autorități, iar permietrul de peste 300 de hectare riscă tot mai mult să fie sufocat de gunoaiele lăsate de turiști și localnici.

„Este un documentar pe care noi am vrea să îl vindem ca suvenir turiștilor care vizitează pădurea. Oamenii care merg acolo, la finalul turului întreabă unde este magazinul de suveniruri. Acolo abia sunt cărări. Vom face și mai multe acțiuni de ecologizare, vom încerca să punem indicatoare pentru că e foarte dificil să găsești locurile frumoase de acolo, dar trebuie să încercăm să nu punem prea multă presiune pe fenomene, așa încât acestea să nu dispară”,   a mai spus Laura Călugăr.

Pentru partea a doua a documentarului „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?” se pregătește, așa cum a anunțat producătorul Cosmin Giurgiu, mai multă acțiune, chiar mai multă calitate a imaginii și a sunetului, dar și mai multe povești relatate de cei care au intrat în pădure și au descoperit acolo fenomene paranormale.

„Vom încerca să îi mărim puțin ritmul. Am încercat să aducem în acest film documentar oameni care știu despre ce vorbesc și să aibă un caracter științific. Am vrut ca lumea să înțealeagă ce se spune despre pădure, să vadă ce s-a descoperit și ce nu, iar în partea două vom încerca să mergem mai mult pe reality, să îi dăm altă dinamică pentru a fi mai vandabil, să aibă mai multe reconstituiri, dar nu aș vrea să fie altceva decât un documentar”.

Următoarea proiecție a filmului va avea loc în primăvara anului 2017, în aer liber, în Pădurea Hoia Baciu. Tot la începutul anului 2017, producătorii anunță că filmul va fi disponibil pentru achiziționare și va fi disponibil pe un stick realizat din lemn.

Distribuie:

Postaţi un comentariu