Filmele de la Cannes au ajuns la Cluj-Napoca. Fundația Freedom House România acordă studenților 150 de burse pentru Festivalul ideilor de la Sighet

Proiecția de filme de la Cannes în Cluj-Napoca de anul acesta, un regal de filme premiate și apreciate de publicul cinefil de pretutindeni, este dublată de programul “Learning from Our Past to Build the Future” desfășurat de Fundația Freedom House România, partener al secțiunii România: 30 de ani mai târziu din cadrul festivalului Filmelor de la Cannes. Programul amintit se va desfășura pe durata unui an universitar, octombrie 2019 – iulie 2020, iar 150 de studenți vor avea ocazia să câștige 150 de burse pentru a participa la Festivalul ideilor de la Sighet din iulie 2020.

În perioada 18-20 octombrie, a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca, invitații speciali ai acestei ediții fiind regizorii Andrei Ujică și Adi Voicu și actorii Daniel Plier și Emil Măndănac. Dintre filmele ce au putut fi vizionate amintim aici doar câteva, precum Maria, regina României, de Alex Sweet Cahill, Little Joe, de Jessica Hausner, film ce a luat premiul pentru interpretare feminină la Cannes 2019, Parasite, de Bong Joon-Hoo, film premiat cu Palme d’Or în competiția de la Cannes de anul acesta, Dolor y Gloria, de Pedro Almodovar, distins cu premiul pentru interpretare masculină în competiția franceză deja amintită și Portrait de jeune fille en feu, de Céline Sciamma, film ce a luat premiul pentru scenariu în aceeași competiție.

30 de ani mai târziu. Rememorări, dezbateri și discuții între generații

În cadrul maratonului de proiecții de filme artistice, s-a putut viziona și Videograme dintr-o revoluție, de Andrei Ujică și Haroun Farock, proiecția fiind parte a secțiunii România: 30 de ani mai târziu în parteneriat cu programul Freedom House România, “Learning from Our Past to Build the Future”. Acest proiect se desfășoară în perioada octombrie 2019 – iulie 2020 și este derulat de Freedom House în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Geeks for Democracy, Apulum și Funky Citizens.

Secțiunea România: 30 de ani mai târziu a adus în atenția publicului cinefil cele trei decenii de la dramatica prăbușire a comunismului în România, moment istoric văzut prin ochiul aparatului de filmat și incluzând în festival câteva dintre cele mai importante opere ce tratează perioada de final a regimului comunist, precum și o discuție pe această temă.

Astfel că, după proiecția filmului Videograme dintr-o revoluție, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, a avut loc și o sesiune de discuții între public și regizorul Andrei Ujică despre filmele sale, munca cu înregistrările de arhivă și proiectele sale viitoare.

Filmul lui Ujică a avut un impact puternic, mai ales asupra celor tineri, cei care nu au trăit ei înșii revoluția română din 1989. Vlad Antoniu, unul dintre studenții prezenți la proiecția filmului consideră că „lumea nu vorbește destul despre comunism, despre regimul Ceaușescu, despre Revoluție”. „Sau poate se vorbește mult, dar nu cum trebuie. In seara asta am privit captiv, cu sufletul la gură, timp de aproape 2 ore, o mostră de cum ar trebui sa se vorbească, cu adevărat, despre aceste lucruri: lăsând oamenii obișnuiți care au trăit Revoluția să ne spună, să prezinte filmările lor, așa cum au fost ele, cum puteau să o facă atunci, foarte realiste. A fost prima dată când am văzut „cu ochii mei” ce s-a întâmplat atunci, oamenii împușcați pe străzile Bucureștiului, elicopterul cu care soții Ceaușescu au fugit, surprins cu camere in timp real, modul în care Iliescu, Mazilu, Dinescu și alții făceau și desfăceau la televizor o țară tânără.” „Mă declar vinovat că nu știam nici 20% din aceste lucruri”, recunoaște el. „Fac parte din generația care a prins, de pe Internet sau alte surse, doar lucrurile arhi-cunoscute despre revoluție și perioada aceea. Pot spune că acum știu mai multe și timp de două ore gândul meu a fost doar la acei oameni din stradă, oameni obișnuiți care s-au trezit în plin război!”, Vlad Antoniu, 21 ani, student la Psihologie.

Bursieri pentru Festivalul ideilor de la Sighet

Anul acesta, în cadrul programului “Learning from Our Past to Build the Future” se oferă și bursele UnSettled pentru a participa la Festivalul ideilor de la Sighet din iulie 2020. Fundația Freedom House România va selecta 150 de bursieri care vor petrece șapte zile la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmației. Pentru a participa tinerii trebuie să se înscrie pe unsettled.freedomhouse.ro până în data de 15 decembrie. Prin acest program de acordare de burse, fundația dorește crearea unui mediu în care tinerii pasionați de domeniile lor de studiu să se angajeze într-un schimb interdisciplinar de idei. Programul se va desfășura pe parcursul a șapte zile, iar tinerii bursieri vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Șederea la Sighet va include ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film și sesiuni de discuții cu oameni care au experimentat ei înșiși  provocările comunismului. Aceste burse se adresează studenților de licență din toate domeniile.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu