Fierbe țara. Mitinguri de solidaritate cu Bucureștiul, la Cluj și în toată România. Viena condamnă violențele

Imagine de la mitingul de vineri seară de la București | Foto: Captură Digi24

În toate marile orașe din țară sunt anunțate astăzi mitinguri de solidaritate cu victimele acțiunilor violente ale Jandarmeriei de la București și de protest față de Guvernul Dăncilă.

În paralel, presa internațională a relatat pe larg despre violențele din Piața Victoriei. De asemenea, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat public cele petrecute, în contextul în care un cameraman al ORF, televiziunea publică austriacă, a fost bătut de jandarmi.

„A fost înghesuit și luat la bastoane de jandarmi, deși a încercat să le explice că e operator”, a scris pe Facebook Iulian Comănescu, cel care însoțea echipa austriacă.


Reacția cancelarului austriac a venit pe Twitter. „Libera exprimare a opiniei și libertatea presei sunt libertăți de bază ale UE, pe care le împărtășim cu convingere și care trebuie protejate necondiționat. Condamnăm ferm violențele de la București, în timpul cărora mulți demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm o clarificare deplină a celor petrecute”, a spus Kurz pe rețeaua socială

Austria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, postură din care cancelarul Kurz este unul dintre cei mai influenți oameni politici ai Europei.

Revenind la Cluj-Napoca, un miting este anunțat de la ora 19.00, în Piața Unirii, sub sloganul „București, nu uita, Clujul e de partea ta!”.

„Modul in care #JandarmeriaRomana a actionat la protestul din #10Augustdin capitala este inacceptabil si impardonabil! S-au folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a dispersa multimea pasnica! Batrani si copii au avut nevoie de ingrijiri medicale, in timp ce dinspre Parlamentul European protestatarii primesc mesaje de sustinere! Nu avem voie sa ne lasam intimidati acum! Protestele PASNICE trebuie sa continue! Ne vedem in continuare in Piata!”,

se arată în descrierea evenimentului pe Facebook, organizat de Umbrela Anticorupție Cluj.

 

 

Postaţi un comentariu