Femei celebre care s-au născut bărbaţi – şi invers

La prima vedere, oamenii sunt împărţiţi în două categorii, din punct de vedere al genului şi al sexului: femei şi bărbaţi. Dacă ne străduim să privim dincolo de această împărţire simplistă, se poate întâmpla să aflăm că oamenii pot fi complecşi, că nu se încarează neapărat în tiparul pe care natura sau societatea l-au pregătit pentru ei. Vorbim despre persoanele „transgender”, termen din limba engleză pentru transsexuali.

Prizonieri în alt trup

Ce înseamnă, de fapt, să fii o astfel de persoană? La modul ideal, un individ care s-a născut bărbat, din punct de vedere biologic, va avea şi identitatea de gen masculin, va avea comportamentul specific şi trăirile aferente. La fel, o persoană de sex feminin. Totuşi, în unele cazuri, sexul biologic nu se suprapune cu identitatea de gen; chiar dacă o persoană s-a născut femeie, nu simte că ar aparţine acestui gen. Explicat pe scurt, se spune despre transsexuali că sunt „femei prizoniere în corp de bărbat” sau „bărbaţi prizonieri în corp de femeie”.

Există, de asemenea, persoane care nu se identifică total într-o categorie sau în alta, definindu-se ca androgine, bigender, genderqueer etc.

De notat este faptul că această aparteneţă la un gen sau altul nu trebuie confundată cu orientarea sexuală, este vorba strict despre armonia dintre corp şi mintea unei persoane.

În zilele noastre este puţin mai uşor pentru ca aceste persoane să facă trecerea şi să devină ceea ce simt că ar trebui să fie, adică să îşi schimbe sexul în conformitate cu identitatea de gen. Sigur că în multe societăţi subiectul este încă tabu, dar apar tot mai multe celebrităţi din rândul acestei comunităţi, transsexuali care au încheiat cu succes procesul de schimbare, ori sunt pe cale să facă asta. Faptul că aceştia există în spaţiul public, faptul că sunt acceptaţi, că au succes, că se simt bine în pielea lor, le dă curaj şi altora ca ei, care încă nu au făcut pasul hotărâtor. Asta mai ales în condiţiile în care transsexualii sunt acum „atacaţi” în ţara unde păreau să aibă cele mai multe drepturi: preşedintele SUA, Donald Trump, pare hotărât să le interzică accesul în armată. Iar mai devreme în acest an, administraţia Trump a revocat o directivă emisă de Barack Obama, ce permitea elevilor transsexuali din şcolile publice să folosească toaletele corespunzătoare identităţii sexuale cu care aceştia se simt compatibili

Procesul de tranziţie de la un sex la altul este foarte lung, complicat şi dificil, din toate punctele de vedere, atât fizic, dar mai ales psihic – persoana trebuie să treacă prin evaluări psihologice, apoi prin proceduri medicale şi legale. Unii nu duc procedurile medicale până la capăt, dar doresc să trăiască în conformitate cu ceea ce simt – adică pot fi biologic bărbaţi, dar să trăiască precum femeile.

Fraţii care au devenit surori

Una dintre cele mai celebre tranziţii – sau cele mai şocante, eventual – a fost cea a fraţilor Wachowski, Larry şi Andy, cunoscuţi mai ales pentru realizarea trilogiei „Matrix”. În prima fază, Larry a devenit Lana, după ce şi-a anunţat public schimbarea de sex în 2012. Apoi, anul trecut, Andy a anunţat că este femeie şi se numeşte în prezent Lilly. El (ea) a făcut dezvăluirea la presiunea tabloidelor, care aflaseră şi voiau să dea totul în vileag, înainte ca Lilly să fie pregătită să îşi arate noua identitate. Oricum, vestea a fost transmisă în stil tabloid de către Andy, printr-un comunicat transmis Windy City Times, o publicaţie LGBT din Chicago: „Schimbare de sex senzaţională – fraţii Wachowski devin surori”.

“Să fii transsexual nu e uşor. Trăim într-o lume binară (…) Aceasta înseamnă că, atunci când eşti transsexual, trebuie să înfrunţi realitatea dură de a trăi într-o lume care este evident ostilă”, a transmis Lilly, care a confirmat că este în faza de “tranziţie”, fără alte detalii.

Lana s-a născut Laurence Wachowski în Chicago, în 1965; Lilly s-a născut Andrew Paul Wachowski, la doi ani şi jumătate distanţă, în 1967. Cei doi mai au două surori, Julie şi Laura. Larry Wachowski a divorţat în 2009 şi s-a recăsătorit cu o femeie în calitate de Lana.

„Call me Caitlyn”

Altă figură publică, alt şoc: în iunie 2015, Bruce Jenner, fost campion olimpic la decatlon, vedetă TV şi tatăl vitreg al lui Kim Kardashian, care dezvăluise cu două luni înainte că se consideră femeie, a pozat în noua sa ipostază pentru coperta revistei Vanity Fair. Cu această ocazie, şi-a dezvăluit şi noua identitate, Caitlyn Jenner.

“Bruce a trebuit mereu să spună o minciună. Caitlyn nu are niciun secret. Odată ce coperta Vanity Fair a apărut, sunt liberă”, a declarat Jenner, sub titlul „Call me Caitlyn” („Spune-mi Caitlyn”).

Bruce Jenner a devenit unul dintre cei mai proeminenţi atleţi americani din anii 1970 după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a doborât recordul mondial de puncte în proba de decatlon, una dintre cele mai solicitante din concursul de atletism. În urma acelei victorii, Bruce Jenner a primit titlul neoficial de “cel mai bun atlet din lume”. Apoi, pentru generaţiile mai tinere, el a devenit celebru ca tată vitreg al surorilor Kardashian.

La vârsta de 65 de ani, Bruce a dezvăluit că se simte femeie într-un interviu acordat celebrei realizatoare de televiziune Diane Sawyer, într-o emisiune produsă de postul ABC. Emisiunea a avut un impact uriaş; Jenner a spus că a acceptat să apară şi să dezvăluie totul pentru a pune capăt numeroaselor zvonuri şi speculaţii care au circulat în ultimele luni despre transformarea sa în femeie.

De trei ori căsătorit şi divorţat tot de atâtea ori, Bruce Jenner este tatăl biologic pentru şase copii şi tatăl adoptiv pentru alţi patru. El a spus că nu este gay şi că nu a întreţinut niciodată raporturi sexuale cu un bărbat.

Sportivi şi actori

Există şi cazuri ale unor sportive care au devenit până la urmă bărbaţi. Unul este Balian Buschbaum, care s-a născut în 1980, cu numele de Yvonne Buschbaum. După o carieră de succes, fiind cea mai bună săritoare în lungime din Germania, Yvonne s-a accidentat şi şi-a anunţat retragerea, dar şi intenţia de a-şi schimba sexul. În 2008 şi-a schimbat numele şi a început intervenţiile chirurgicale. Andreas Krieger este un alt cunoscut sportiv german, care a ajuns bărbat abia după retragere, în 1997.

Un alt sportiv care a făcut senzaţie în presa americană a fost jucătorul de tenis Richard Raskind, care a anunţat în mod public că este o persoană transgender şi şi-a luat numele de Renee Richards.

Oricum, anunţul făcut de Bruce Jenner a coincis cu o creştere în mediatizare de care se bucură persoanele transgender în societatea americană. Hollywood-ul a jucat un rol important în acest proces, introducând în producţiile sale personaje şi actori transgender. Actriţa transgender Laverne Cox joacă un rol principal în serialul “Orange Is the New Black” şi a apărut pe coperta revistei Time, cu ocazia unui editorial publicat în paginile revistei, intitulat “America’s next civil rights frontier” (“Următoarea frontieră a drepturilor civile din America”).

Laverne joacă rolul Sophia Burset, o femeie transsexuală, şi a fost prima persoană transgender nominalizată pentru un premiu Emmy. Fratele geamăn al actriţei, M Lamar, joacă alături de ea în serial, întruchipând personajul Sophia înainte de a deveni femeie

Soldatul şi bărbatul-mamă

În ultimele patru decenii, numărul persoanelor celebre care au anunţat în public că sunt persoane transgender a fost foarte mic. Cel mai recent caz este cel lui Chelsea Manning, fost soldat în armata americană, care a decis să devină femeie, după ce a fost condamnat pentru spionaj, întrucât a transmis o serie de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

Chelsea a fost eliberată după ce sentinţa sa a fost comutată de către fosta administraţie Barack Obama de la 35 de ani la 7 ani de închisoare, pentru furarea de documente clasificate.

Soldatul american cunoscut anterior drept Bradley Manning se află în centrul celui mai mare scandal cu scurgeri de secrete guvernamentale din istoria Statelor Unite. Manning a furat mii de documente guvernamentale secrete, pe care le-a adunat atunci când lucra ca analist militar de informaţii în Irak. În 2013, militarul a fost găsit vinovat pentru 19 din cele 21 de capete de acuzare şi condamnat la 35 de ani în spatele gratiilor.

Se pare că militarul a încercat de două ori să se sinucidă în 2015 şi a trecut prin multe greutăţi în încercarea de a supravieţui ca femeie transsexuală în închisoare militară Fort Leavenworth.
Un caz care a făcut mari valuri la vremea sa a fost cel al primului „bărbat însărcinat”, Thomas Beatie. În 2008, el şi soţia lui, Nancy, au dezvăluit faptul că Thomas era însărcinat cu primul copil. De atunci, acesta a mai născut doi copii – lucru posibil datorită faptului că Thomas s-a născut femeie şi şi-a păstrat aparatul reproducător feminin. A fost primul caz în care bărbatul (din punct de vedere legal) a dat naştere copiilor, într-un cuplu, în condiţiile în care soţia era infertilă. Cei doi soţi au şi divorţat între timp, iar Thomas este astăzi scriitor, speaker şi soţ pentru o altă femeie.

Adolescenţi şi copii transgender

Interesant este faptul că Thomas, născut femeie, a început să se simtă şi să se poarte ca un reprezentant al sexului opus încă de la vârsta de 10 ani. În zilele noastre, când transsexualitatea nu mai este atât de „înfricoşătoare”, se cunosc tot mai multe cazuri de copii care nu simt că aparţin genului în care au fost „distribuiţi”. Cel mai recent este cazul fiicei actorilor Angelina Jolie şi Brad Pitt: Shiloh, în vârstă de 11 ani, a decis să înceapă procesul de tranziţie, în condiţiile în care a simţit mereu că este un băiat, nu o fetiţă. Cei doi actori au declarat că îşi vor sprijini fiica, necondiţionat. De altfel, încă de când era mică, ea prefera să se îmbrace în haine „de băieţi” şi cerea să i se spună John.

Shiloh

La fel stau lucrurile şi în cazul lui Chaz Bono, singurul copil al celebrului cuplu Sonny şi Cher. Născută femeie, în 1969, a primit numele Chastity şi a şocat pe toată lumea când a început să se transforme în bărbat – întrucât apăruse de foarte multe ori în show-ul părinţilor săi, când era o fetiţă. Astăzi, Chastity este Chaz, iar transformarea sa poate fi văzută în filmul documentar „Becoming Chaz”.

La fel de celebră este Jazz Jennings, adolescenta americană care le-a vorbit public oamenilor despre ce înseamnă să fii transgender, încă de la vârsta de 7 ani. Părinţii ei au povestit că imediat după ce a început să vorbească, Jazz spunea despre ea că este fetiţă.

Primul caz ultra-mediatizat de schimbare de sex în România a fost în 1994. Atunci, Sorin Raţiu, un tânăr de 19 ani, devenea Sorina. După 17 ani, presa a publicat continuarea poveştii: Sorina trăia de pe o zi pe alta, era singură şi bolnavă, regretând decizia pe care o luase la 19 ani.

Carmen Carrera

Frumuseţile din comunitatea transgender

  • Carmen Roman (născută Christopher Roman, pe 13 aprilie 1985), cunoscută sub numele de scenă Carmen Carrera, este actriţă şi vedetă TV în SUA
  • Caroline Cossey (născută Barry Kenneth Cossey) – actriţă şi model britanic, a apărut în Playboy şi a fost chiar „Bond Girl”, în 1981, în filmul „The Living Daylights”, din seria James Bond.
  • Isis King a intrat în istorie ca primul model transsexual care a concurat la America’s Next Top Model, iar mai târziu a apărut şi în ediţia specială a show-ului. De atunci, a devenit un superstar al comunităţii LGBT şi al reality show-urilor de televiziune, ba chiar şi-a lansat propria linie vestimentară.
  • Lea T., născută bărbat în 1981, în Brazilia, este unul dintre cele mai celebre modele din industria modei. Lea a fost numită la un moment dat chiar “muza casei de modă Givenchy”.
  • Apreciat pentru farmecul său androgin, Andrej Pejic a devenit cunoscut ca imagine a designerului Jean Paul Gaultier. A fost chiar clasat de către revista FHM în topul “100 cele mai sexy femei din lume”; publicaţia a anulat clasamentul după ce modelul şi-a dezvăluit identitatea sexuală.

[stextbox id=’custom’]

Alţi transsexuali celebri

  • Alexis Arquette s-a născut în celebra familie de actori din care fac parte Rosanna şi David Arquette. La naştere a primit numele Robert şi a jucat în câteva filme ca bărbat, inclusiv un rol minor în „Pulp Fiction”. Tranziţia sa de la bărbat la femeie este descrisă în filmul documentar “Alexis Arquette: She’s My Brother,” care a avut premiera la Tribeca Film Festival, în 2007.
  • April Ashley a fost un pionier al operaţiei de schimbare de sex în Marea Britanie. Pe numele său adevărat George Jamieson, a devenit unul dintre cei mai celebri din istoria transexualităţii şi una dintre modele atrăgătoare ale momentului, pozând în paginile Vogue şi debutând cu succes în cinematografie. April a ales însă să îşi ascundă faptul că este bărbat, până în 1961, când presa a dezvăluit adevărata sa identitate sexuală, ceea ce avea să îi distrugă cariera din film şi modă. A avut relaţii cu Peter O’Toole şi Omar Sharif. April Ashley s-a căsătorit cu Arthur Corbett, însă, după ce a aflat adevărul, acesta a anulat căsătoria.
  • Dana Internaţional – cântăreaţă pop de succes din Israel, născută bărbat. A devenit cunoscută mai ales după ce a câştigat concursul Eurovision, în 1998, cu melodia „Diva”.

[/stextbox]

“A fi transsexual nu este uşor. Trăim într-o lume împărţită a sexelor. Asta înseamnă că atunci când eşti transgender trebuie să faci faţă realităţii dure de a-ţi trăi restul vieţii într-o lume care este declarat ostilă faţă de tine”, Lilly Wachowski.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu